Hava Durumu

“Milyonlarca göçmen ne olacak?”

TBMM Genel Kurulunda İYİ Partinin önergesi üzerine konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, AKP Hükümetinin göçmen politikasını sert sözlerle eleştirdi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2019 17:19
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2019 18:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Milyonlarca göçmen ne olacak?”

TBMM Genel Kurulunda İYİ Partinin önergesi üzerine konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, AKP Hükümetinin göçmen politikasını sert sözlerle eleştirdi.

 “AKP’nin yanlış politikaları devam ediyor” diyen Yılmazkaya, “Ülkemize kontrolsüz bir şekilde gelen milyonlarca Iraklı, İranlı, Afganlı ve Suriyeli göçmen ne olacak?”

“AKP Hükümeti Suriyelileri büyükşehirlere alarak Türkiye'ye göçü teşvik ediyor.

Dünyanın hiçbir yerinde böyle düzensiz göç politikası yok!” diyen Yılmazkaya, “Türkiye’nin birçok iline dağılmış olan Suriyeli göçmenlerin sayısı net olarak tespit edilmediği gibi, Emniyet ve MİT tarafından da takiplerinin olanaksız hale geldiği açık bir gerçektir.

Suriyelilerin bulunduğu illerde cinsel istismar, taciz gibi suçlarda görülen artışların yanısıra, hırsızlık ve asayiş olaylarının çoğalması toplumda büyük kaygılara ve infiallere sebep olmaktadır.” Diyen Yılmazkaya, “Buradan AKP İktidarını bir kez daha uyarıyorum;

Ülkemizde bulunan milyonlarca Iraklı, İranlı, Afganlı ve Suriyeli göçmenin işlediği suçların toplumdan gizlenmesi bir çözüm değil, bu yanlış uygulama göçmenlerin yaşadıkları bölgelerde daha kötü süreçlere zemin hazırlamaktan başka bir şey değildir!

AKP’nin yanlış politikaları devam ediyor…

Ülkemize kontrolsüz bir şekilde gelen milyonlarca Iraklı, İranlı, Afganlı ve Suriyeli göçmen ne olacak?” dedi.

Yılmazkaya, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Ülkemizde yaklaşık 5 milyona yakın nüfus başka ülkelerden göç halinde gelmiştir. Bunun resmi kayıtlarda 3,8 milyonu Suriyeli göçmenler olup ayrıca Afganistan ırak İran ve hatta Moğolistan’dan bile ülkemize çeşitli nedenlerle göç gelmektedir.

Tabiki bir insanın ülkesini terk edip göçmen durumuna düşmesi kimsenin istediği bir şey değildir. Ancak bir ülkeden diğerine göç dünyanın birçok ülkesinde olmaktadır.

Maalesef ülkemize gelen göç sayısı kontrolsüz bir şekilde olmuştur ve bunun birçoğunu Suriyeli göçmenler oluşturmaktadır. 2011 yılı Mart ayında Suriye’de yaşanan iç savaşla birlikte ülke olarak bizimde izlediğimiz yanlış politikalar nedeniyle ülkemize olan Suriyeli mülteci göçünü daha kontrol altında tutup ve engellememiz gerekirken, Suriyeli göçmenleri sınırlarında kurulacak geçici kamplarda veya sınırımızda kuracağımız kamplarda durdurmamız gerekirken çoğunluğunu büyük şehirlerimize alarak Suriyeli mültecileri adeta ülkemize göçe daha fazla teşvik eder olduk.

Daha da tehlikelisi ülkemizin belli illerinde, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Kilis ve Mardin bölgesinde yaklaşık 2,5 milyon Suriyeliyi göçmen olarak tutmaktayız. Değerli arkadaşlar, Dünyanın hiçbir yerinde bu şekilde düzensiz mülteci göçü ve bunların kabul şekli yoktur.

Örneğin, İlim Gaziantep’te yaklaşık 480 bin resmi kayıtlı Suriyeli göçmen var. Evet bunların bir kısmı ucuz iş ve işçi olarak çalışmakla birlikte çoğunluğu geçimini sağlayamamaktadır.  Diğer illerde olduğu gibi ilimde de Suriyeliler belli mahallerde ve bölgelerde hep beraber kalmakta, yaşamlarını ve ticaretlerini de birlikte idame ettirmekteler.

Adeta Suriyeli gettolar oluşturulmuştur. Bunun getireceği en önemli tehlike yarın olası bir provokasyonla o bölgede sokak-bölge ve etnik savaş tehlikesidir. İşsiz ve aç olan genç topluluk çeşitli nedenlerle kavga etmekte ve bu kavga daha büyük boyutlara ulaşa bilme ihtimalindedir.

Partimizde bu konuda yakın zamanda Suriyeli göçmen sorunuyla ilgili çalıştayını yapmıştır.

Ve görülmüştür ki;

Maalesef bu Suriyelilerin yüzde 50 ye yakını artık ülkelerine dönmeyi düşünmemektedir. Daha da ilginci fırsat bulduklarında ne şartlarda olursa olsun Avrupa ülkelerine gitmeyi düşünmektedirler. 

Türkiye’nin birçok iline dağılmış olan bu Suriyeli mültecilerin sayısı net olarak tespit edilmediği gibi, Emniyet ve MİT tarafından da takiplerinin olanaksız hale geldiği açık bir şekilde görülmektedir. Ülkemize bu kadar çok Suriyeli girişi, terör başta olmak üzere sosyokültürel kopukluklar dahil birçok açıdan ulusal güvenliğimizi tehdit eder noktaya ulaşmıştır. Suriyelilerin bulunduğu illerde taciz, tecavüz gibi cinsel suçlarda görülen artışların yanısıra, hırsızlık ve asayiş olaylarındaki artış toplumda büyük kaygılara ve infiallere sebep olmaktadır.

Bu gerçekler ışığında, Türkiye’ye sığınmış ve tam sayıları dahi belli olmayan Suriyelilerin ulusal güvenliğimiz başta olmak üzere, yaşanacak toplumsal patlamaların bütün boyutlarıyla ele alınarak gerekli araştırma, inceleme ve önlemlerin alınması doğrudur. Bu açıdan önergeyi destekliyoruz” ifadelerine yer verdi.

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.