Hava Durumu

Meydanın kaderi netleşti…

Gaziantep’in en önemli gündem maddelerinden olan Millet Bahçesi’nin kaderi netleşti. Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı 1.Birleşim Toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projeye ilişkin merak edilenleri anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan projenin maliyeti 200 milyon TL olurken, proje için 30 Ekim’de ihaleye çıkılacak. Projede 5 bin metrekarelik alana Gaziantep’in Arasa Kültürünü yaşatacak çarşıda yöresel ürünler satılacak, çarşının altına ise 26 bin metrekare alana 800 araçlık otopark inşa edilecek.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2019 20:04
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2019 21:04
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Meydanın kaderi netleşti…

Gaziantep’in en önemli gündem maddelerinden olan Millet Bahçesi’nin kaderi netleşti. Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı 1.Birleşim Toplantısında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, projeye ilişkin merak edilenleri anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan projenin maliyeti 200 milyon TL olurken, proje için 30 Ekim’de ihaleye çıkılacak. Projede 5 bin metrekarelik alana Gaziantep’in Arasa Kültürünü yaşatacak çarşıda yöresel ürünler satılacak, çarşının altına ise 26 bin metrekare alana 800 araçlık otopark inşa edilecek. 

Büyükşehir Belediye Meclisi Ekim ayı 1.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında düzenlendi. Düzenlenen toplantıda yıkılan Kamil Ocak Stadyumunun yerine yapılacak olan Millet Bahçesi’nin projesi konuşuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Millet Bahçesi İhalesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 30 Ekim tarihinde 200 milyon TL bedel ile ihaleye çıkarılacağını söyledi.

PROJENİN GELİŞİMİ ANLATILDI

Toplantıda Millet Bahçesi Projesine ilişkin sunumda bulunan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, projenin gelişimini anlattı. TOKİ tarafından kendilerine sunulan projelere değinen Cihan, “Gaziantep’e TOKİ tarafından bir stadyum yapıldı. Stadyum karşılığında Kamil Ocak Stadyumunun tapusu TOKİ’ye devredildi. TOKİ, Türkiye genelinde yaptığı gibi yapmış olduğu yatırımın maliyetini almış olduğu araziden çıkarıyor. Bu yaklaşım dahilinde bir plan hazırladı. Plana göre, emsal 3, toplamda 136 metrekare yeşil alan hakkı vardı. Daha sonraki süreçte gelen planlarda bedellerini çıkarma konusunda plan teklifleri hazırlandı. ”İlk başlarda 52 bin metrekare inşaat alanı ayrılan projelerde Başkanımız Fatma Şahin ve Meclis Üyelerimizin katkılarıyla 33 bin metrekare alana kadar indi. Büyükşehir Belediye Başkanımızın ve meclis üyelerimizin kararlı duruşu ile bu planlar iptal edildi.”

5 BİN METREKARELİK ALANA TİCARİ ALAN YAPILACAK

Projeye ilişkin sözlerini sürdüren Cihan, “Millet Bahçesi’nde bizim Arasa Kültürümüz doğrultusunda 5 bin metrekarelik alana yöresel ürünlerin satıldığı çarşı yapılacak. Çarşının alt kısmına ise 26 bin metrekare alana 800 araçlık kapalı otopark inşa edilecek. Daha önceki planda 38 bin metrekare olan ticari alan bölümü 5 bin metrekare alanla sınırlandırılmış oldu.”

“HALKIMIZA SÖZ VERDİK”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile meydan konusunda görüştüklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Cumhurbaşkanım ile yaptığım görüşmeden durumu izah ettik. Cumhurbaşkanımız, ‘Gaziantep her zaman bizim arkamızda durdu, bu işin maliyetine bakılmasın bir Millet Bahçesi yapılsın” dedi. Planı yapacak olan kişiler ODTÜ Mezunu ve bugün Türkiye’nin yetiştirdiği en iyi isimler. Talimatların verilmesinin ardından Millet Bahçesi ile ilgili çalışma başladı. Seçim beyannamemizde en çok şehir meydanı ile ilgili konuştuk. Millet Bahçesi ile ilgili kısımda halkımıza bir Millet Bahçesi sözü verdik. Seçim sürecinde vaat ettiğimiz gibi Millet Bahçesi yapılacak.”

350 MİLYON LİRALIK YATIRIM KENTE KAZANDIRILDI

Sözlerini sürdüren Şahin, “Dünyanın her kentinde meydanlar bulunuyor, arkadaşlarımız gidip görmüştür. Yaşayan bir meydanda yeşil alan olmazsa olmaz ancak insanların vakit geçirebileceği, bölgenin yöresel ürünlerinden satın alabileceği alanlar oluşturmanız gerekiyor. Eğer bunları yapmazsanız meydanı yaşatamıyorsunuz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından proje hazırlandı. Kamil Ocak Stadyumunun yerine 150 milyon TL’lik stadyum yapıldı. Bakanlığımız tarafından hazırlanan Millet Bahçesinin maliyeti 200 milyon TL. 30 Ekim tarihinde Millet Bahçesi için ihaleye çıkılacak ve bu ihale Cumhurbaşkanımızın talimatı doğrultusunda Bakanlığımız tarafından yapılacak. Proje, bakanlığımız tarafından fonlanacak, Büyükşehir Belediyesi olarak herhangi bir bedel ödemeyeceğiz. Stadyum ile birlikte toplamda 350 milyon liralık bir yatırımı kentimize kazandırmış olduk.”

Toplantıda CHP’li meclis üyeleri Valilik Binası yerine yapılacak olan caminin durumunu sordular. Soruyu cevaplayan Cihan, “Caminin projesi henüz netleşmedi, hazırlıklar devam ediyor.”

“VALİLİK BİNASININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİYETLİ”

Valilik yıkımına ilişkin CHP’li meclis üyelerine cevap veren Cihan, “Valilik binası kendi dönemi koşullarına göre yeterli bir yapı. 1999 Depreminden sonra Deprem Yönetmeliği değişti ve binalar buna göre yapılmaya başlandı. Valilik binasının durumu ile ilgili bilimsel bir çalışma yapıldı, güçlendirilerek kullanılabileceği ifade edildi. Ancak binanın güçlendirilmesi için ortaya konulan maliyet, yeni valilik binası yapım işleminin çok çok üzerinde oldu. Karayollarının arazisi üzerine yeni valilik binası inşa edilecek. Butik bir valilik binası olacak, Vali ve Vali Yardımcıları burada olacak; yalnızca valilik hizmetleri sunulacak. Diğer il müdürlükleri ise herhangi bir kiralama olmaksızın, kendi binalarına taşınacak. Eski Sigorta Binası, Eski MİT Binası İl Müdürlüklerine tahsis edilecek. Tamamen Devletin kaynakları kullanılacak, kiralama yapılmayacak” dedi.

Konuşmaların ardından meclis gündeminde yer alan 55 maddenin görüşülmesine geçildi. Gündem maddelerinin tamamlanmasının ardından Birinci Birleşim Toplantısı sona erdi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.