Hava Durumu

Matbaacılar yeni dönemden umutlu

Geçtiğimiz yıl döviz kurunda meydana gelen artış ve kağıt üretimine kota konulması nedeniyle matbaacı esnafı zor günler geçirmişti. Son dönemde dövizin gerilmesi ve kağıt üretiminin artması ile birlikte maliyetlerin azaldığını ifade eden  Gaziantep Matbaacılar Odası Başkanı Ökkeş Boynukısa, esnafın işlerinin açıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2019 19:25
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2019 20:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Matbaacılar yeni dönemden umutlu

Gaziantep Matbaacılar Odası Başkanı Ökkeş Boynukısa, matbaacıların sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Boynukısa, “Döviz kurundan esnaflarımız geçtiğimiz aylarda oldukça etkilenmişti. Döviz kurunun dışında kağıt fiyatlarında geçtiğimiz yıl oldukça yüksek miktarda artış olmuştu. Bunun nedeni ise geçen yıl hava kirliliği nedeniyle kağıda kota konulmuştu. Kağıt kotasından dolayı fiyatlar büyük oranda artış göstermişti. Yavaş yavaş üretime başlanması ile birlikte selüloz oranında da artış yaşandı. Yurt dışında kağıt üretiminin artması ile fiyatlarda bir kırılma başladı. Döviz fiyatlarının dışında kağıt fiyatlardan bir düşüş var. Ortalama olarak yüzde 15 oranında bir fiyat düşüşü yaşandı.”

KÖTÜ BİR SÜREÇ ATLATTIK

Kağıt fiyatlarındaki artışlar nedeniyle matbaacı zor günler geçirdiklerini belirten Boynukısa, “Matbaacı esnafları kağıdı yüksek fiyatlara alırken müşteriye bu oranı yansıtamıyordu, kendi emek ücretinden keserek iş yapıyordu. Şu anda bu oran dengeye bindirildi. Seçimlerin tamamlanması, dövizdeki düşüş ve kağıt fiyatlarının düşmesi ile işlerimiz açılmaya başladı. Esnaf olarak kötü bir süreç atlattık. Döviz artışı, seçim süreci esnafımızı olumsuz etkiledi. İşlerimizde son haftalarda baya bir yoğunluk başladı. Bayram üstü olunması nedeniyle bir hareketlenme var. Tatil sezonunun bitmesi, okulların açılması ile birlikte işlerimizde artışlar yaşanacaktır. Yılbaşı sezonuyla birlikte işlerimizin daha da iyi olacağını düşünüyoruz.”

“BU YILDAN UMUTLUYUZ”

Piyasada faizlerin düşmesi, dövizin gerilemesi, yatırıma yönelinmesi olumlu yansıdı. Piyasalardaki olumlu hareket bizlerinde işlerini olumlu etkiliyor. İnsanlar tanıtım amaçlı broşür gibi ürünlere daha çok önem veriyor. Geçen yıl dövizin yüksek olması nedeniyle yılbaşı dönemi boş geçti. Kağıdın pahalı olması nedeniyle promosyon ürünler gibi tanıtım ürünlerinin yapım işlerine girmediler. Bu yıldan umutluyuz. Geçen yıla oranla fiyatlar daha uygun, bu anlamda insanların daha fazla tanıtım yapacağını düşünüyoruz” diye konuştu.  

E.YILDIRIM

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.