Hava Durumu

Liderliği bırakmıyoruz…

KAMER Vakfı tarafından Gaziantep’te 570 kadının katılımıyla bir araştırma gerçekleştirildi. Yapılan araştırmada kadınların sosyo-ekonomik yaşamları mercek altına alındı. Söz konusu araştırmada ortaya çıkan sonuçlar, çocuk yaşta evliliklerde Türkiye’de ilk sırada yer alan Gaziantep’in durumunu gözler önüne serdi. Araştırma sonuçlarına göre araştırmaya katılan kadınların yüzde 38,4’ünün çocuk yaşta evlilik yaptığı ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 21.01.2021 16:22
Haber Güncellenme Tarihi: 21.01.2021 18:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Liderliği bırakmıyoruz…

KAMER Vakfı Gaziantep Şubesi tarafından, kent genelinde 570 kadın ile yapılan araştırma ile Gaziantepli kadınların yaşamları mercek altına alındı. Yapılan araştırmaya göre çocuk yaşta evlilik oranı yüzde 38,4, bu evliliklerin yüzde 7,9'nu 13-15 yaş arası evlilikler oluşturdu. Görücü usulü evlenen ve evliliğe zorlanan kadınların oranı yüzde 80.3 iken, anlaşarak ve severek evlenen kadınların oranı yüzde 19,7. Zorla evlendirilen kadınlar yüzde 68,4 akrabalarıyla, yüzde 15,8 beşik kertmeleriyle, yüzde 10,5 kuma olarak, yüzde 5,3 berdel yoluyla evlendirildi.

AYLIK GELİR 2 BİN TL’NİN ALTINDA

KAMER Vakfından araştırmaya ilişkin yapılan açıklamada, “Kadınların yüzde 88,7'nin ev işleri dışında gelir getirecek bir faaliyeti yoktur Çalışmak için iş bulamayan kadın oranı yüzde 31,6 ya da evden izin alamayan kadın oranı yüzde 68,4. Hanenin ortalama aylık geliri cevabına göre; yüzde 40,8'i bin TL gelir altında yaşamaya çalışmakta.”

EN ÖNEMLİ SORUN YOKSULLUK

Kadınlarla yapılan araştırmada ayrıca, yaşadıkları çevrede karşılaştıkları önemli sorunlar da değerlendirildi. Araştırmaya göre, Mahallenizin en önemli sorunu sorusuna; yoksulluk yüzde 48,2, ulaşım yüzde 17,4, güvenlik yüzde 13,7, çocuklar için oyun alanı yüzde 7,9, eğitim yüzde 7,6 şeklinde cevap verilmiştir. En önemli ve acil ihtiyaç sorusuna; iş ve ekonomik destek olarak toplamda yüzde 71,3 ve yüzde 23,4 oranında Haklarımı öğrenmek şeklinde. Ailenizde Kadınlar mirastan pay alabilir mi? Sorusuna ise yüzde 34,2 hayır cevabını vermiştir” ifadelerine yer verdi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.