Hava Durumu

Krizin faturası vatandaşa…

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte zam furyası devam ediyor. Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomiye yönelik açıklamalarının ardından 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yapıldı. Yapılan zam ile birlikte son bir yıl içerisinde elektrik fiyatlarına yüzde 60’ın üzerinde zam yapılmış oldu.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2019 19:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2019 20:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Krizin faturası vatandaşa…

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte zam furyası devam ediyor. Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın ekonomiye yönelik açıklamalarının ardından 1 Ekim tarihinden geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yapıldı. Yapılan zam ile birlikte son bir yıl içerisinde elektrik fiyatlarına yüzde 60’ın üzerinde zam yapılmış oldu.

Ekonomik krizi habercisi olan enflasyon ve zamlar, 2018 yılının büyük zorluklarla atlatılmasına neden oldu. 2018 ve 2019 yıllarında gerçekleşen üç ayrı seçim nedeniyle ekonomik sıkıntılar, fiyat artışlarını baskılayarak önlenmeye çalışıldı. Yerel seçim sürecinde yapılan bu hamleler, geçtiğimiz Haziran ayının tamamlanmasının ardından zam olarak vatandaşlara yansıtıldı.

TEMMUZ, AĞUSTOS VE EYLÜL AYLARINDA ZAM GELDİ

Baskılanan fiyat artışlarının etkisi ile 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yapıldı. Elektrik zammının etkileri tartışılırken, 1 Ağustos tarihinden geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 15 oranında zam yapıldı. Kış aylarının yaklaştığı son süreçte ise doğalgaz fiyatlarına bir zam daha geldi. 1 Eylül tarihinden geçerli olmak üzere doğalgaz fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yapılmıştı.

EKONOMİ İYİLEŞİYOR, ZAMLAR ARTIYOR

Eylül ayında doğalgaz fiyatlarına yapılan zamların ardından bu kez 1 Ekim’den geçerli olmak üzere elektrik fiyatlarına yüzde 15 oranında zam yapıldı. Zam kararı başta vatandaşlar başta olmak üzere esnaf ve sanayicilerin de tepkilerine neden oldu. Yaşanan zamlar ile birlikte kış mevsiminin zorlu geçeceği gözlemlenirken, ekonomide iyileşme açıklamalarının art arda yapıldığı bu dönemde sürekli zam gelmesi kafalarda soru işaretlerine neden oldu.

VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Elektrik zammına ilişkin sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getiren vatandaşlar, hemen her gün gelen zamları eleştirdiler. Ekonomi ile ilgili açıklanan olumlu verilere rağmen, zam furyasının sürdüğünü belirten vatandaşlar, çizilen pembe tabloya rağmen krizle mücadelenin bedelinin vatandaşlara ödetildiği konusunda hemfikir oldular.

 DOĞALGAZA BİR YILDA 5 KEZ ZAM GELDİ

 Doğal gaz fiyatlarına 2018 Ağustos ayından bu yana beş kez zam geldi. İlk zam 1 Ağustos 2018 tarihinden geçerli olmak üzere uygulanan yüzde 9 oranında yapılan zam oldu. İkinci zam ise Eylül 2018 tarihinden geçerli olmak üzere yapılan yüzde 9’luk ikinci zam oldu. Ağustos ve Eylül zamlarının hemen ardından Ekim 2018’de de doğalgaz fiyatlarına yüzde 9 oranında zam yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılbaşından geçerli olmak üzere doğalgaza yüzde 10 indirim uygulanacağını açıkladı. Yerel seçimler öncesi alınan karar ile 2018 yılında doğalgaza üç kez zam gelirken, bir kez indirim yapıldı.

SANAYİCİ KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına son bir yıl içerisinde yapılan zamlar Gaziantepli sanayicileri de olumsuz etkiledi. Alternatif enerji arayışlarına giren sanayiciler kömür başta olmak üzere buhar, fuel oile geçiş konusunda çalışmalar yürütürken, elektrik zamları nedeniyle işletmelerde maliyetlerin arttığı, sanayicilerin rekabet güçlerini kaybettikleri konuşuluyor.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.