Hava Durumu

“Koruyucu maske bulunamıyor”

Dünyada etkisini gösteren Korona Virüs vakalarının Türkiye’de de görülmeye başlaması ile hastanelerde tedbirler artırıldı. Gaziantep genelinde faaliyet gösteren hastanelerde Korona Virüs vakalarına karşın alınan tedbirleri değerlendiren Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, kent genelinde koruyucu maske bulunması noktasında sorunlar yaşandığını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2020 18:51
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2020 20:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Koruyucu maske bulunamıyor”

 

Dünyada etkisini gösteren Korona Virüs vakalarının Türkiye’de de görülmeye başlaması ile hastanelerde tedbirler artırıldı. Gaziantep genelinde faaliyet gösteren hastanelerde Korona Virüs vakalarına karşın alınan tedbirleri değerlendiren Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, kent genelinde koruyucu maske bulunması noktasında sorunlar yaşandığını kaydetti.

Dünyada büyük paniğe neden olan Korona Virüs vakaları Türkiye’de de görülmeye başlandı.  Vaka sayısının 191’e yükseldiği ülkemizde, 2 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Korona Virüs vakalarına karşın ülke genelinde de hastanelerde önlemler artırıldı.  Resmi Gazetede yayımlanan Hastanelerde Acil Plan ve Afet Yönetmeliği ile hastanelerin olası bir acil durumda 72 saat hiçbir yerden yardım almadan kendilerine yetebilmeleri için gerekli esaslar açıklandı. Korona Virüse karşı alınan önlemler ve Hastanelerde Acil Plan ve Afet Yönetmeliği’ne ilişkin Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Kemal Kazak, gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

“TEDBİRLER YETERLİ”

Vakalara karşın tedbirler alındığını söyleyen Kazak, “Korona Virüs ile ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütü (WHO), pandemi ilan etti. Gelişmiş ülkelere oranla Türkiye,  çok iyi durumda. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar, pozitif anlamda önemli bir mesafe kat edildi. Duyarlılıktan dolayı Sağlık Bakanımıza teşekkür ediyoruz. Türk Sağlık-Sen olarak hastanelerimizi ziyaret ederek, gerekli konularda İl Sağlık Müdürlüğüne bildirimlerde bulunuyoruz. Korona Virüse karşın sağlık kurumlarımızda tedbirler alınıyor. Tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyoruz. Hastanelerimizde kurum yöneticileri, personellere ciddi eğitimler veriliyor. Gerekli hassasiyet ortaya konuluyor. Lokal anlamda sorunlar yaşanabiliyor. Hastanelerde tıbbi maskeler önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. N95 adı verilen koruyucu maskenin şehrimizde çok zor bulunduğu ifade ediliyor. Korucu maskeler ile ilgili firmalarla yapılan görüşmelerde, bu maskelerin bulunmasında güçlükler yaşandığı belirtildi. Bir taraftan umreden, Erasmus’tan dönen çocuklarımız var. Önemli bir süreçten geçiliyor. İl Sağlık Müdürü ile görüşmede pozitif vakanın bulunmadığı ifade edildi. Kentimizde pozitif bir vakanın olmaması bizleri sevindiriyor.”

“POZİTİF VAKAYA RASTLANILMADI”

Gaziantep’te pozitif bir vakaya rastlanılmadığını belirten Kazak, “Önceki süreçte kentte yapılan tahliller Ankara’ya gönderiliyordu, şimdilerde ise bu vakalarla ilgili testler Adana’da yapılıyor. Korona Virüs şüphesi ile gelen hastalarımız var. Şu ana kadar pozitif vakaya rastlanmadı. Arkadaşlarımız ile de görüşüyoruz. Umuyoruz ki herhangi bir pozitif vakaya rastlanmaz. Rastlanması halinde kurumlar ve STK’lar, bu sorundan ortak akılla kurtulma yolunda çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

“YÖNETMELİĞİ OLUMLU BULUYORUZ”

Resmi Gazetede yayımlanan Hastanelerde Acil Plan ve Afet Yönetmeliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kazak, “Yönetmeliği olumlu buluyoruz. Herhangi bir acil ve afet durumunda her hastanenin 72 saat boyunca donanım, materyal, personel anlamında kendine yetecek komisyon teşkil etmesi, görev alacak arkadaşların eğitimden geçirilmesi gibi konuları içeriyor. Yönetmeliği doğru buluyoruz, umuyoruz ki böyle bir duruma gerek kalmaz. Temenni ediyoruz ki, ortak çalışma ve ortak akılla bu durumdan en az hasarla kurtulma düşüncesi içerisindeyiz.”

“TESTLER ADANA’DA YAPILIYOR”

Korona Virüs ile ilgili vaka testlerinin Adana’da yapıldığını belirten Kazak, “Korona Virüs vakalarının tespiti noktasında uygulanan KİT adı verilen test laboratuvarlarının Gaziantep’te kurulması ile ilgili şu an bir çalışma olmadığını ifade eden Kazak, “KİT testleri daha önce Ankara, İstanbul ve İzmir’de yapılıyordu. Şu anda Adana’da yeni bir laboratuvar kuruldu. Gaziantep’te ortaya çıkan vakalarla ilgili testler, Adana’ya gönderiliyor. Burada yapılan testler sonunda vakalarla ilgili sonuçlar elde ediliyor. Mesafenin kısalması olumlu oldu, daha erken sonuç alınmış olacak. Dolayısıyla böyle bir vaka olması durumunda daha hızlı tedbir alınmış olacak.”

“LABORATUVAR SAYISI ARTIRILMALI”

KİT Laboratuvarlarının sayısının artırılmasını önemli olduğunu kaydeden Kazak, “Bu laboratuvarları 81 ilin tamamına bir anda yapmak mümkün değil ancak Türkiye’nin her bölgesine bir KİT Laboratuvarının yapılması gerekiyor. Nüfus yoğunluğunun olduğu illerde bunlar kurulabilir. Umut ediyoruz ki bununla ilgili çalışmalar yapılır.  Bu noktada daha fazla sayıda sağlık personelinin istihdam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu laboratuvarlarda yeterli personelin sağlanması gerekmekte, böylelikle atama bekleyen sağlık personelleri için de olumlu gelişme olacaktır.”

“SAĞLIK ÇALIŞANLARI FEDAKARCA GÖREVLERİNİ YAPIYORLAR”

Sözlerini sürdüren Kazak, “Zorlu bir süreçten geçtiğimiz şu günlerde en büyük görev sağlık çalışanlarına düşüyor. Ülkemizde görülen Korona Virüs vakalarına karşın sağlık çalışanlarımız fedakarca görevlerini yapıyorlar. Böylesine sorunlu dönemlerde sağlık çalışanlarının kıymeti anlaşılıyor. Umuyoruz ki bu vesile ile sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi noktasında çalışma yapılır” açıklamasında bulundu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.