Hava Durumu

Körkün’e gitmek istemiyorlar

Nizip Caddesi’nde bulunan ayakkabı ve terlik üreticileri için Körkün Bölgesi’nde kurulması planlanan Ayakkabı İhtisas Sanayi Sitesi ile ilgili toplantı yapılması konusu yeniden gündeme geldi. Körkün Bölgesi’nde kurulacak olan Sanayi Sitesi’nin mali açıdan büyük bir külfet getireceğini savunan üreticiler, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e çağrıda bulundular. Üreticiler, “Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in sesimizi duymasını istiyoruz” çağrısında bulundular.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2019 19:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2019 20:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Körkün’e gitmek istemiyorlar

Nizip Caddesi’nde Kentsel Dönüşüm yapılması konusunda Büyükşehir Belediyesi tarafından karar alınmış, bölgede bulunan ayakkabı ve terlik üreticileri için Taşlıca Bölgesi’nde site kurulacağı açıklanmıştı. Taşlıca Bölgesi’nde inşa edilmesi gündeme gelen site ile ilgili olarak Nizip Caddesi’nde bulunan esnaflar Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifini kurdular. Yapı Kooperatifi tarafından Taşlıca Bölgesi’nde inşa edilecek site ile ilgili olarak proje hazırlandı.

GSO’DA TOPLANTI DÜZENLENDİ

Nizip Caddesi esnaflarının bu hazırlıkları sürerken, Gaziantep Sanayi Odası (GSO)’nda bir toplantı düzenlendi. Düzenlenen toplantıda, Nizip Caddesi’ndeki ayakkabı imalatçılarının Körkün’de kurulacak olan Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınması ilgili durumu değerlendirildi.  Yapılan görüşmelerin ardından, Nizip Caddesi’ndeki sadece mülkiyet sahipleri ile Cuma günü saat 10.00’da Gaziantep Sanayi Odası’nda bir toplantı gerçekleştirilmesi kararı alınmış ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in Ankara Programı ve GAPSHOES Fuarı nedeniyle ileri bir tarihe ertelenmişti.

BÜYÜKŞEHİR MECLİS GÜNDEMİNE GELDİ

Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı 1.Birleşim Toplantısında Nizip Caddesi’nin durumu gündeme gelmişti. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Körkün Bölgesi’nde yapılması planlanan Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin olarak Nizip Caddesi’nde bulunan esnaf ile bir araya geleceklerini açıklamıştı. Şahin’in açıklamalarının ardından Nizip Caddesi esnafları ile Körkün Bölgesi’ne inşa edilmesi planlanan Ayakkabı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ne ilişkin görüşmelerde bulunduk.

“320 ÜYEMİZ İÇİN PROJE HAZIRLADIK”

Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Murat Gün, Nizip Caddesi’nde bulunan esnafların bölgeye gitme düşüncelerinin olmadığını söyledi. Gün, “Büyükşehir Belediyesi’nden daha önce yapılan açıklamalarda Taşlıca Bölgesi’nde yapılacak olan sitede Ayakkabı ve Terlik İmalatçılarına yer ayrıldığını söylediler. Biz de kooperatif olarak 320 üye için site projesini hazırladık. Geçtiğimiz haftalarda Sanayi Odasına davet edildik ve proje ile ilgili yeni durumu dile getirdiler. Yapılan toplantı sonunda esnafın katılımıyla bir toplantı yapılması gündeme geldi ancak ileri bir tarihe ertelendi.”

“TOPLANTIDA DÜŞÜNCELERİMİZİ AKTARACAĞIZ”

Nizip Caddesi’nin durumu ile ilgili yeniden toplantı yapılacağını belirten Gün, “Geçtiğimiz gün yapılan Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısında Nizip Caddesi’nin durumu yeniden gündeme geldi. Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında Körkün Bölgesi’nde kurulması planlanan Ayakkabı İhtisas Sanayi Bölgesi ile ilgili toplantı yapılacağı duyuruldu. Toplantı tarihinin netleşmesini bekliyoruz, bu toplantıda esnaflarımızın düşüncelerini dile getireceğiz. Ancak Körkün Bölgesi’nin esnaf için uygun olmadığını düşünüyoruz ve esnaflarımız da bu konuda düşüncelerini iletiyorlar.”

“ESNAFIN BÖYLE BİR GÜCÜ YOK”

Son dönemlerde yaşanan ekonomik sıkıntılardan etkilendiklerini savunan Gün, “Taşlıca Bölgesi’nde yapılacak olan sitede biz yalnızca araziyi satın alacak, sonrasında ise TOKİ işbirliği ile sitenin inşasını gerçekleştirecektik. Buradaki planımız sosyal bir proje olarak hayata geçirme düşüncesinde olduk, kooperatif olarak kar amacı gütmüyoruz.Esnaflarımızın ekonomik durumu Körkün Bölgesi’ne gitmek için yeterli değil. Çalışan işçilerimizin büyük bir kısmı şehirde ikamet ediyor, bu insanların her gün Körkün Bölgesi’ne taşınması ayrı bir külfet oluşturacaktır. Sitemizde ihtiyaç duyulan tüm meslek gruplarının bulunması önem taşıyor. Bu anlamda Taşlıca Bölgesi, esnaflarımız için daha uygun olacaktır. Bizler esnafımızın isteğine göre hareket edeceğiz, esnaf ne derse onu yapacağız” diye konuştu.

ESNAF KONUŞTU

“TAŞLICA BÖLGESİ’NE GİTMEK İSTİYORUZ”

Esnaf Ökkeş Kara, “Körkün Bölgesi ile bizim hiç alakamız yoktur. Nizip Caddesi Esnafı Körkün Sanayi Sitesi’ne gitmeyi istemiyor. Sadece azınlıkta olanlar orayı istemektedir. Bizde onlara saygı duymaktayız, isteyenler gitsin oraya işyeri yapsınlar. Fakat biz kooperatif olarak 320 kişi üyemiz bulunmaktadır ve bu kişiler bize talep edilen yeri istiyor. Bunun içerisinde yan sanayimizi de oraya götürmek istiyoruz elektrikçimiz, kalıpçımız, tornacılarımızla birlikte entegre bir biçimde Taşlıca’ya gitmek istiyoruz. Biz projelerimizi hazırladık ve çizdirdik hazırlığımızı yaptık.  Bize söz verilen, esnafımızın talep ettiği yeri istiyoruz. Bu karar yalnızca kooperatifin kararı değil, 320 kişinin kararıdır” şeklinde konuştu.

“İŞÇİLERİ NASIL TAŞIYACAĞIZ?”

Ulaşım konusunda sıkıntı yaşayacaklarını belirten Esnaf Mehmet Şireci, “Biz oraya işçileri nasıl taşıyacağız? Körkün Sanayi Sitesi yaklaşık olarak bize 60 km uzaktadır. Bize maliyeti çok yüksek olacak. Ayrıca biz gittiğimiz yere yan sanayimizi de götürmek zorundayız. Bir elektrikçi için yaklaşık 60 km yol yapacağız. Yan sanayimizin bizden uzak olması maliyette ve üretimde sorunlara yol açacak. İkirciklik olmasın tek kalem olmalı ve kimse de Körkün Sanayi Sitesi’ne gitmek istemiyor. Taşlıca’ya ileri dönemlerde Raylı Sistem’de gelecek işçilerin taşınması o zaman bize daha kolay olur servis yükümüz azalır ve maliyetimiz fazla olmaz” ifadelerine yer verdi.

“TAŞLICA PROJESİ’Nİ DESTEKLİYORUZ”

Esnaf Yaşar Sağıroğlu, “ Körkün Sanayi Sitesi bize uzak olacak ve maliyetimiz çok yükseleceğinden dolayı bize söz verilen ve bütün esnafın talebi olan Taşlıca Projesi’ni destekliyoruz. Bizim için Taşlıca Projesi daha idealdir ve bize büyük avantajlar sağlıyor. Burada bulunan esnafımızın yüzde 90’ı da Taşlıca Projesi’ni avantajlı bulmaktadır” diye konuştu.

“ESNAFIMIZ PARÇALANIR”

Taşlıca Bölgesi’nin esnafa daha uyguna olacağını söyleyen Esnaf Hasan Çelikadam, “ Taşlıca Projesini kentte ve ihtiyaç duyduğumuz diğer sektörlere yakın olduğu için destekliyoruz. Eğer Körkün yapılacak olan Sanayi Sitesine gidecek olursak esnafımız parçalanır. Alınan karar, küçük esnafı yok etme derecesine getirir. Esnafımız, Gaziantep’in merkezine dağılacaklar, çünkü Körkün’de yapılacak olan Sanayi Sitesi’nde küçük esnafın yaşamasına pek imkan verilmiyor. Bizim de maddi durumumuz çok geniş olmadığından ve Taşlıca Projesi’nde küçük esnafa da yer verildiğinden dolayı destekliyoruz. Körkün Sanayi Sitesi bize çok büyük sıkıntılar yaratacaktır” diye konuştu.

“MALİYETLER ARTACAK”

Esnaf Tevfik Bayındır, “Körkün Sanayi Sitesi’ne göre Taşlıca Projesi bize daha iyi gelmektedir çünkü biz sanayiciler olarak her zaman ulaşım sorununu yaşamaktayız. Bize ve işçilerimizin de kolay ulaşıma sahip olması gerekir ki iyi iş yapabilelim. Körkün Sanayi Sitesi ise bize çok kalıyor bu da beraberinde birçok sorunu getirmektedir. Küçük esnafımız zarar görecek, esnafımız ayrılacak, maliyet yükselecek ve en önemlisi üretimimizi de yavaşlatacaktır. Bu sorunların yaşanmaması için bize en makul olan” dedi.

Esnafın Körkün Bölgesi’ne taşınma konusunda düşünceleri bu yönde olurken, önümüzdeki günlerde yapılacak olan toplantıda çıkacak sonuç bekleniyor.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.