Hava Durumu

Koop İş’ten grev kararı

Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, Koop İş Sendikası üyeleri H&M mağazası çalışanları grev kararı aldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.09.2019 17:21
Haber Güncellenme Tarihi: 17.09.2019 18:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Koop İş’ten grev kararı

Türk İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, H&M mağazalarında çalışan Koop İş Sendikası üyesi emekçilerin haklarını alamadıklarını söyledi. Toplu İş Sözleşmesi kapsamında yapılan zam görüşmelerinde emekçilere yüzde 3 oranında zam teklifinde bulunulduğunu ifade eden Sarıca, greve gideceklerini belirtti. Sarıca, “H&M yönetimi, ülkemiz çalışma yasaları ile işçi hak ve özgürlüklerinin bir kısmını hiçe saymaktadır. H&M işvereni, 55 yıllık bir maziye sahip, ülkemizin altıncı büyük sendikası Koop-İş’i sınamak gibi bir anlayışa sahip ise, ona verilecek tek cevap Anayasamızdan, yasalarımızdan ve uluslararası sözleşmelerden doğan haklarımızı kullanarak Greve Çıkmaktır. Koop-İş Sendikası, yalnızca H&M mağazalarında temsil ettiği üyelerinden değil, 66 bin üyesinden, bir milyonu aşkın üyesiyle TÜRK-İŞ’ten ve parçası olmaktan onur duyduğu Türk işçi hareketinden aldığı güçle, bu uzlaşmaz tavra karşı temsil ettiği üyelerinin hak ve çıkarlarını sonuna kadar savunacaktır.”

“MÜCADELEMİZ MEŞRUDUR”

“Koop-İş Sendikası, alacağı grev kararını 20-21 Eylül 2019 tarihlerinde H&M’in tüm işyerlerinde kitlesel basın açıklamalarıyla ilan edecek, 4 Ekim 2019 tarihinde de, H&M işyerlerinde greve başlayacaktır. Bundan sonrası, uluslararası mağazalar zinciri olan H&M’in sorunudur. İşçi hak ve özgürlüklerini hiçe sayan, sosyal diyalog yollarını tıkayan ve ülkemiz çalışma yasalarına aykırı uygulamalar yapan H&M, ne yazık ki bu tavrından dolayı marka değerinden çok şeyler kaybedecektir. Koop-İş Sendikası, Türk işçi hareketinin bir bütün olarak vereceği büyük destekle bu uzlaşmaz ve anlamsız yaklaşıma karşı tavrını tüketimden gelen gücünü de kullanarak ortaya koyacaktır. Mücadelemiz haklıdır, meşrudur… Üyelerimizin insan onuruna yaraşır bir yaşam mücadelesi içindir. Sendikamız bu mücadeleden asla vazgeçmeyecek, sonunda kazanan tüm H&M çalışanları olacaktır.”

 SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Sendikamız Koop-İş, Türkiye’de perakende giyim mağazalarındaki ilk sendikal örgütlenmeyi gerçekleştirerek tarihsel bir başarı elde etti. Bu büyük ve önemli başarının ardından da H&M işveren temsilcileriyle toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başladı. Çeşitli tarihlerde yapılan 5 ayrı toplantıda, toplam 36 madde üzerinde uzlaşmaya varıldı. Ancak sendikamızın tüm iyi niyetine, sosyal diyalog çabalarına ve masada uzlaşma isteğine rağmen, H&M işvereni, sözleşmenin en önemli maddeleriyle ilgili haklı ve makul taleplerimizi kabul etmedi. Bu gelişme üzerine Resmi Arabulucu aşamasına geçildi. Ancak bu aşamada da anlaşma sağlanamadı. Böylece, işverenin uzlaşmaz tavrı nedeniyle tıkanan görüşmelerde Grev Kararı aşamasına gelindi. Bu noktaya gelmemize neden olan süreci kısaca özetleyecek olursak, görüşmelerin seyri şu şekilde oldu: Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için yetki belgesi 18 Mart 2019 tarihinde alındı. Taraflar toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için yasada belirlenen 60 günlük süre içerisinde; 24.04.2019, 10.05.2019, 24.05.2019 ve 19.06.2019 tarihlerinde İstanbul’da dört ayrı toplantı yaptı. Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için yasada belirlenen 60 günlük süre içerisinde anlaşamayınca resmi arabulucu safhasına geçildi ve arabulucu gözetiminde 10.07.2019 tarihinde bir toplantı daha gerçekleştirildi. Bu toplantıda da anlaşma sağlanamadı ve 25.07.2019 tarihinde resmi arabulucu aşaması sona erdi.”

ÜYELERİMİZİN ENDİŞESİ OLMASIN

“8 Ağustos 2019 tarihinden itibaren 60 günlük grev aşamasına gelmiş bulunuyoruz. Sendikamız 04 Ekim 2019 tarihine kadar H&M işyerlerinde grev kararlarını asacak ve yine en geç bu tarihte greve başlayacaktır. Gücümüzü denemek isteyenlere H&M’de çalışan sendikamız üyeleri ile tüm işyerlerimizde sayısı 66 bini bulan üyelerimizden aldığımız güç ve kanunlar çerçevesinde gerekli cevabı vereceğimizden bize inanan ve güvenen hiçbir üyemizin endişesi olmasın” diyerek sözlerini noktaladı.

E.YILDIRIM

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.