Hava Durumu

Konutta yeni dönem başladı

Konut alım ve satımında EKB uygulaması başladı. Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutların, alım- satım ve kiralama işlemi yapılamayacak. Enerji verimliliğinin sağlanmasının hedeflendiği uygulamada ayrıca enerji kimlik belgesi olmayan yapılara iskan verilmeyecek.

Haber Giriş Tarihi: 31.12.2019 19:13
Haber Güncellenme Tarihi: 31.12.2019 21:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Konutta yeni dönem başladı

Konut alım ve satımında EKB uygulaması başladı. Enerji Kimlik Belgesi olmayan konutların, alım- satım ve kiralama işlemi yapılamayacak. Enerji verimliliğinin sağlanmasının hedeflendiği uygulamada ayrıca enerji kimlik belgesi olmayan yapılara iskan verilmeyecek.

Konut alım-satım ve kiralamada yeni dönem bugün itibariyle başlıyor. Uygulama kapsamında Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapıların kiralanması, alım ve satım işlemi yapılamayacak. Konuya ilişkin daha önce gazetemize açıklamalarda bulunan Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, uygulama ile enerji verimliliğinin sağlanmak istendiğini belirtti.  Arıkan, “1 Ocak 2020 tarihi itibari ile mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğu yasal olarak başlayacak. EKB belgesi olmayan binalarda satış ve kiralama işlemleri yasaklanacaktır. Enerji Kimlik Belgesi, binaların enerji seviyelerini gösteren özel bir belgedir. Bu belge; Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş,  Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri veya yetkilendirilmiş mühendis ve mimarlar tarafından verilmektedir.”

BİNALAR SINIFLANDIRILACAK

Sözlerini sürdüren Arıkan, “Enerji Kimlik Belgesi binanın sınıflandırılması A’dan G’ye doğru gerçekleşecek. A sınıfı binanın alabileceği en iyi sınıf iken,  G sınıfı en kötüsüdür. Mevcut binalarda(1 Ocak 2011 öncesi binalarda) bir sınıf kısıtlaması, yalıtım yapma, mantolama zorunluluğu yoktur, ama tespit için belge alma zorunluluğu vardır. Ancak 2011 ve sonrası yapılar için C sınıfı olma zorunluluğu vardır.

TAPU DEVRİ, KİRALAMA YAPILAMAYACAK

Enerji Kimlik Belgesi olmayan yapılarda kiralama, alım ve satım yapılamayacağını söyleyen Arıkan, “1 Ocak 2020 tarihi itibari ile EKB almayan binalarda yer alan taşınmazlar için tapu devri ve kiralama işlemi yapılamayacaktır.  Belgesi olmayan yeni yapılarda ise iskan alınamayacaktır. Enerji Kimlik Belgesi alındığı tarihten itibaren 10 yıl geçerlidir. Enerji Kimlik Belgesi alındıktan sonra,  binada herkes tarafından görülecek bir yere asılmalıdır ve e-devletten belgenin doğruluğu kontrol edilmelidir” açıklamalarına yer verdi.

TASARRUF AMAÇLANIYOR

Tasarrufun amaçlandığını belirten Arıkan, “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’ ve buna bağlı olarak çıkartılan ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’ ne göre, binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına, enerji israfının önlenmesine ve çevrenin korunmasını sağlamak için, asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren bu belgenin alınmasının önemini belirtir. Bu belgeyi almak isteyen vatandaşlara, yetkilendirilmiş oda üyelerimiz tarafından gerekli desteği sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.