Hava Durumu

“Konut ihtiyacını gidermekte zorlanıyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Başkanlığında toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı 1.Birleşim Toplantısında gündem artan konut fiyatları oldu. Gündemin 103.maddesinde mülkiyet Büyükşehir Belediyesine ait arsaların İlçe Belediyelerine arsa satış, kat karşılığı ihale edilmesi gündem geldi. Konut fiyatları konusunda yeni bir sistem üzerinde çalışıldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “TOKİ 5 bin konut yaptı, Kuzeyşehir’i yaptık. Bunca çabaya rağmen bu ihtiyacı gidermekte zorlanıyoruz. Belediyeler olarak arsa satışı yapıp evlerin yapılmasına destek vermeye çalışıyoruz. Fakat arsa satışı yönteminin dışında müteahhitlerle yaptığımız toplantıda arsa talebine ilişkin görüştük. Bu maddeyi de fiyatları aşağıya çekmek talebine ilişkin olarak oluşturduk” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2020 17:00
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2020 18:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Konut ihtiyacını gidermekte zorlanıyoruz”

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Başkanlığında toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı 1.Birleşim Toplantısında gündem artan konut fiyatları oldu. Gündemin 103.maddesinde mülkiyet Büyükşehir Belediyesine ait arsaların İlçe Belediyelerine arsa satış, kat karşılığı ihale edilmesi gündem geldi. Konut fiyatları konusunda yeni bir sistem üzerinde çalışıldığını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “TOKİ 5 bin konut yaptı, Kuzeyşehir’i yaptık. Bunca çabaya rağmen bu ihtiyacı gidermekte zorlanıyoruz. Belediyeler olarak arsa satışı yapıp evlerin yapılmasına destek vermeye çalışıyoruz. Fakat arsa satışı yönteminin dışında müteahhitlerle yaptığımız toplantıda arsa talebine ilişkin görüştük. Bu maddeyi de fiyatları aşağıya çekmek talebine ilişkin olarak oluşturduk” dedi.

Büyükşehir Belediye Meclisi Temmuz ayı 1.Birleşim Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin Başkanlığında toplandı. Toplantıda 106 gündem maddesi görüşüldü. Gündemin 1.maddesinde Bisiklet ve Yürüyüş Yolu, Çevre Dostu Sokak ve Gürültü Bariyeri Projelerine Finansal Destek Programı kapsamında 3 bölgede gürültü bariyeri yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından  5 milyon 156 bin TL şartlı nakdi yardım talebinde bulunması için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verilmesi gündeme geldi.

BİSİKLET YOLLARI TAMAMLANACAK

Gündem maddesine ilişkin açıklamalarda bulunan Şahin, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak kendi bisiklet yollarımızla ilgili kesintili kısımlar var. Buradan üniversiteye gidecek hattı tamamlıyoruz. Geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanımızın yanına gittik, bu konuda işi kolaylaştırmamız için yönetmelik değişikliğine ihtiyaç olduğunu, mevcut durumun maliyetli olduğunu anlattık. Bakanımız da bakan yardımcılarına talimat verdi. Bisiklet yollarını hep birlikte güçlendirmemiz lazım. Bisiklet yolunun yeşil alan ve parklarla olan ulaşımını açmamız lazım. Bisikleti teşvik eden, bisiklet yollarını tamamlayan bir çalışma yapıyoruz” dedi.

Teklif karar olarak gündeme alınan madde oy birliği ile kabul edildi.

“ENERJİ ÜRETİYORUZ”

Gündemin ikinci maddesinde Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Biyogaz Santrali’nde Mekanik Ayrıma, Biyokurutma ve Biyometanizasyon tesisleri ve Fermente Ürün Yönetimi Tebliği’ne göre tesiste üzeri açık olan bölümlerin kapatılması ve bir adet tankın çürütücüye dönüştürülmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığından 3 milyon 500 bin TL nakdi yardım talep edilmesi gündeme geldi. Gündem maddesine ilişkin konuşan Şahin, “İlk belediye olduk, tamamladık. Şuanda enerjimizi bekliyoruz. Çok da başarılı gidiyor. Hayvanların katı ve sıvı atıklarından enerji üretiyoruz. Şimdi bu yapacağımız çalışma ile de eksiklerimizi tamamlamış olacağız” dedi.

Teklif karar olarak gündeme alınan madde oy birliği ile kabul edildi.

DAİRE BAŞKANLIKLARININ ADI DEĞİŞTİ!

Gündemin 4.maddesinde Daire Başkanlıklarının isimlerinin değiştirilmesi gündeme geldi. Teklif karar olarak gündeme gelen madde ile Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı adının İletişim Daire Başkanlığı, Eğitim ve Gönüllü Kuruluşlar Daire Başkanlığı adının Değerler Eğitimi ve Gönüllü Kuruluşlar Daire Başkanlığı, Engelliler ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı adının Sağlık Hizmetleri ve Engelliler Daire Başkanlığı, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı adının Gençlik Hizmetleri ve Spor Dairesi Başkanlığı, İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkanlığı adının İnsan Kaynakları ve Kurumsal Gelişim Daire Başkanlığı, Kent Estetiği Daire Başkanlığı adının Kent Estetiği ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı,  Doğal Hayatı Koruma ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı adının Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Daire Başkanlığı, Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı adının Tarımsal Hizmetler ve Gıda Dairesi  Başkanlığı, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı adının Çevre Koruma, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı olarak değiştirilmesine oy birliği ile karar verildi.

KIR NİKAHLARI BAŞLADI

12.maddesinde kent genelinde Kır Nikahları kıyılmasına ilişkin konu gündeme geldi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Şahin, “Açık havada daha çok nikahların yapılması, kapalı alandan çıkılmasıyla ilgili güçlü tavsiyeler var. İlçe belediyelerimiz bu işi çok başarılı bir şekilde yapıyordu. Biz de ihtiyaç duyulmasından dolayı Fıstık Park başta olmak üzere, Düztepe’de, Gazikent’in de bulunduğu 5 ayrı bölgede kır nikahı yapıyoruz. Hem ilçelerimizin omuzlarında yük azalsın istiyoruz, hem de genelgeden kaynaklı ihtiyaçlar giderilsin. Geçen hafta ilk nikahımızı Fıstık Park’ta kıydık” diye konuştu.

İLÇE BELEDİYELERİNE SATIŞ YETKİSİ

Meclis gündeminde yer alan 103.madde ile  mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait ve imar planında Konut ve Ticari alanlarda kalan tapunun Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli ilçelerinde bulunan ekli listede belirtilen arsaların 2886 sayılı ihale kanununun ilgili maddeleri gereği satış yetkisi verilmesi veya bu taşınmazların kat karşılığı ihale edilmesi, hasılat paylaşımı yoluyla ihale edilmesi ile gerekli işlemlerin yapılabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e yetki verilmesi gündeme geldi.

KONUTTA YENİ DÖNEM

Gündem maddesine ilişkin konuşan Şahin, “Sağlıklı büyümesi için de Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizle yoğun olarak çalışıyoruz. Geldiğimiz andan itibaren İmar Master Planı, Ulaşım Master Planını yaparak u şehrin 2030-2040 yıllarını planlamaya çalıştık. Geldiğimiz andan itibaren bizden beklenen imar değişimlerine bütün gücümüzle destek olmaya çalıştık. Açılan imar yerlerinde Alt Yapı Koordinasyon Merkezi’ni (AYKOME) çalıştırarak, GASKİ başta olmak üzere yoğun yatırım yaptık. Geçmiş dönemde GASKİ’nin yoğun bir şekilde yatırım yaptığı alanlar, yağmur suyu ihtiyaçlarının, kayıp-kaçağın giderildiği bir yatırım dönemi oldu. Buna rağmen bu şehirde göç devam ettiği sürece ev sorunu, kira sorunu, pahalılık sorunu devam ediyor. TOKİ 5 bin konut yaptı, Kuzeyşehir’i yaptık. Bunca çabaya rağmen bu ihtiyacı gidermekte zorlanıyoruz. Belediyeler olarak arsa satışı yapıp evlerin yapılmasına destek vermeye çalışıyoruz. Fakat arsa satışı yönteminin dışında müteahhitlerle yaptığımız toplantıda arsa talebine ilişkin görüştük. Bu maddeyi de fiyatları aşağıya çekmek talebine ilişkin olarak oluşturduk” ifadelerini kullandı.

Gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.

SPOR SALONLARI İLÇE BELEDİYELERİNE DEVREDİLECEK

Gündemin 104.maddesinde ise mülkiyet Büyükşehir Belediyesine ait Açık-Kapalı Spor tesislerinin işletme hakkının ilçe belediyelerine devri gündeme geldi. Bir konuşma yapan Şahin, “Hem spor salonları hem havuzlar tamamlanmak üzere. Bununla ilgili ilçe belediye başkanlarımızla çalışmaları ve işletilmesiyle ilgili protokol ihtiyacımız var. Madde bu sebeple oluşturuldu” dedi.

Oy birliği ile madde kabul edildi.

 PROJE HAZIR

Mecliste gündem dışı konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Geçen hafta Gaziantep’te kurulan Kültür Varlıkları Kurulu’na gittik. Fırat’ı üstten seyredeceğimiz, Rumkale’nin yan tarafında bir cam teras yapma projemize onay vermemişlerdi. Bakanlığa gittik, görüşme gerçekleştirdik. Olumlu şekilde dönüş yaptık. Projemiz hazır, ihale aşamasındayız. Pandemi var yapmayalım demiyoruz. Her krizin fırsata çevirerek, daha da çok gaza basarak, bizden beklenen yatırımları yapmak durumundayız. Fırat’ı cam terasta izleyeceğimiz çalışmayı tamamladık. Su sporları festivali ile yetinmiyoruz, gençlerimizi su sporları ile tanıştırmak istiyoruz.”

“KARKAMIŞ’A AİT ESERLER GAZİANTEP’E GETİRİLECEK”

Zeugma Antik Kenti’nin cazibe merkezi haline getirilmesine ilişkin konuşan Şahin, “1935 yılında Mustafa Kemal Atatürk, Karkamış’ta çok büyük bir bölümü Ankara’ya götürülüyor. Biz müzedeki Karkamış eserlerini istemiyoruz ama depodaki, bahçelerdeki Karkamış’a ait eserleri buraya getirmek için onay aldık. Bir taraftan Göbeklitepe kadar önemli o bölgeyi daha cazibeli hale getirmek için orda kalan eserlerin imitasyonunun yapılması lazım. Kimin yapacağını araştırıyoruz. Her antik kent için çok ciddi gayretimiz var.  Pandemiden sonra butik oteller ve karavan turizmi güçlenmiş durumda. Biz de bu düzen için çalışmalar gerçekleştiriyoruz.”

“HER YER FISTIK GİBİ”

Her Yer Fıstık Gibi sloganıyla sertifika verildiğini söyleyen Şahin, “Bu bir hijyen, sağlık, hizmet ve kalite eğitimidir. İnsan kaynakları daire başkanlığı ekiplerimiz tek tek tesislere gidip incelemelerde bulunuyor. Hem tesisi inceliyor, hem de oradaki çalışanlara sosyal mesafe, maske, temizlik eğitimi veriyoruz. Pandemiyle mücadelenin koruyucu önleyici tedbirlerini alıyoruz. 100’e yakın tesis sertifika programına dahil oldu. Şanlıurfa’dan da sertifika programına dahil olmak istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısının ardından 2020 Yılı GASKİ 1. Genel Kurul Toplantısı yapıldı. Toplantıda 2018 yılı Sayıştay Raporu, meclis üyelerine okundu.

Bir sonraki toplantının 17.07.2020 tarihinde yapılmasına karar verilerek oturuma son verildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.