Hava Durumu

Kongreler durdurulmak mı isteniyor?

Gaziantep Akademik Meslek Odaları Birliği (GAMOB)’nden STK’ların seçimlerinin ertelenmesine yönelik olarak hazırlanan İçişleri Bakanlığı Genelgesine tepki geldi. 13 odanın imzasıyla yapılan basın açıklamasında, STK’ların kongrelerinin engellenmesinin demokratik haklara aykırı olduğu ifade edildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2020 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2020 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kongreler durdurulmak mı isteniyor?

Geçtiğimiz hafta yapılması beklenen Gaziantep Barosu seçimleri, İçişleri Bakanlığı Genelgesiyle STK’ların etkinliklerinin 1 Aralık tarihine kadara ertelenmesi nedeniyle iptal edildi. Covid-19 salgını nedeniyle iptal edilen seçimlerin ardından GAMOB’tan tepki geldi.  

13 odanın ortak imzasıyla yapılan basın açıklamasında STK’ların demokratik haklarının önlenmemesi gerektiği belirtildi. Açıklamada, “Covid-19 Pandemisiyle birlikte Mart ayında başlayan tedbir ve kısıtlamalarda kişisel, aile, iş ve toplum hayatımıza ilişkin bir çok tedbir ve kısıtlama uygulandı.  1 Mayıs ve 11 Haziran’daki yayınlanan genelgelerle kısıtlamaların gevşetilmesine ve kontrollü sosyal yaşama geçiş başlandı. Salgın seyrine göre bir takım uygulamaların ve önlemlerin alınması mücadelede başarı için önemlidir. 1 Ekim’de yayınlanan ve İl Umumi Hıfzıssıhha Kurullarına da bu yönde karar alınması tavsiye edilen İçişleri Bakanlığı genelgesinde 1 Aralık’ a kadar kongre ve faaliyetlerin kısıtlanmasına STK ve meslek örgütlerinin alınıp siyasi partilerin dışarıda bırakılması soru işaretlerine neden olmuştur.”

“KONGRE YAPMA HAKKI ENGELLENMEMELİ”

“Meslek odalarının veya STK’ların toplantı ve kongrelerinde virüsün bulaş riski varken, dünyayı sarsan bu virüs siyasi partilerin kongre ve toplantılarında bu özelliğini pasife mi almaktadır? Bu durumun olamayacağı net bir biçimde bilindiğine göre bu kısıtlamayı kongreler dönemine giren başta Barolar ve TMMOB üst birlik kongrelerinin durdurulmasını yönelik bir adım olarak görmekteyiz.

Salgın mücadelesi içinde bu savaşa çok ciddi destek sunan STK ve meslek odalarının bu olağan üstü ortamda bir de demokratik hakları için mücadele etme yükü yüklemek demokrasiye aykırıdır. Her biri kendi alanında ülkeye ve insanımıza hizmet eden meslek odalarımızın özelliklede hukuk sistemimizin güvencelerinden olan avukatlarımızın örgütü olan baroların kongrelerini yapma hakkı engellenmemeli ve ertelenmemelidir” ifadeleri yer aldı.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.