Hava Durumu

Kömüre dönüş başladı…

Son yıllarda doğalgaz fiyatlarına yapılan yüzde 50’lileri aşan zamlar nedeniyle Gaziantep’te kömür kullanımında artış yaşandı. Aylık ısınma giderlerinin ciddi şekilde artması ile birlikte soba kullanımı ve kömüre dönüşlerin başladığı, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan işletmelerin ise fuel oil, kömür gibi alternatif yakıtlara geçiş yapıldığı ifade edildi. Öte yandan kentte kalitesiz kömür kullanımına bağlı olarak hava kirliliği oranlarında artış meydana geldi.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2020 19:42
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2020 21:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kömüre dönüş başladı…

En büyük metropol kentler arasında yer alan Gaziantep, kış aylarında yaşanan hava kirliliği nedeniyle Avrupa’nın havası en kirli kentlerinden biri olarak göze çarpıyor. Kent genelinde kalitesiz katı yakıt kullanımı, yoğun trafik ve sanayinin etkisi ile hava kirliliği sorunu yaşanıyor. Yaşanan hava kirliliği kışın kendini hissettirmesi ile birlikte iyiden iyiye kendini göstermeye başladı. Kentin en yoğun nüfuslu mahallelerini bünyesinde barındıran Düztepe ve Karşıyaka gibi plansız yapılaşmanın hakim olduğu bölgelerde hava kirliliği sorununda artış yaşandı. Mahallelerde yaşanan kirlilik nedeniyle bu mahallelerin üzerini koyu bir duman tabakası kapladı.

YÜZDE 50’NİN ÜZERİNDE ZAM GELDİ

Öte yandan son yıllarda doğalgaz kullanım ücretlerine yüzde 50’nin üzerinde zam yapılması, sanayide ve kent genelinde alternatif yakıtlara dönüşün başlamasına neden oldu. Özellikle evlerde ısınma amacıyla kullanılan doğalgazda kullanım bedellerinin artması, sert geçen kış şartlarında vatandaşların daha yüksek oranlarda fatura ödemesine neden oluyor. Hal böyle olunca hayat pahalılığının arttığı Gaziantep’te, dar gelirli ailelerin yaşadığı kırsal mahallelerde doğalgaz yerine kömür kullanımının yaygınlaşmaya başladığı gözlemlendi.

VATANDAŞ, FATURALARI ÖDEYEMEZ HALE GELDİ

Kırsal mahallelerde ısı yalıtımı bulunmayan evlerde doğalgaz kullanım oranı daha da artıyor. Bu evlerde ısınmanın sağlanması için doğalgaz kullanımı daha fazla olduğu için ödenen faturalarda da büyük artışlar meydana geliyor. Görüşlerini aldığımız kimi vatandaşlar, doğalgaz kullanım ücretlerinin artmasından dolayı doğalgaz faturalarının yükseldiğini belirttiler. Vatandaşlar, “Daha uygun olması nedeniyle doğalgaz kullanmaya başladık. Ancak son yıllarda doğalgaz ücretlerinde meydana gelen artışlar bizleri olumsuz etkiledi. Hayat pahalılığının da artması ile birlikte, artan faturaları ödeyemez hale geldik. Bu nedenle doğalgaz yerine kömür kullanımına dönüş başladı” diye konuştular.

SANAYİDE KÖMÜR VE FUEL OİLE DÖNÜŞ BAŞLADI

Doğalgaz kullanım bedellerindeki artışlar, sanayiyi de etkiledi. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde çok sayıda işletmenin doğalgaz kullanımından vazgeçerek, alternatif yakıtlara yöneldiği öğrenildi. Kimi işletmelerde kömür ve fuel oil kullanımına geçildiği, bazı işletmelerinde geçiş hazırlıkları yaptığı ileri sürüldü.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.