Hava Durumu

“Kimler faydalanacak?”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,  4,4 milyon aileye nakdi yardım yapılacağını ve ücretsiz izne gönderilen işçilere maaş desteği verileceğini açıkladı. Bakan Albayrak’ın açıklamalarını değerlendiren DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen,  yardımlardan ve maaş desteğinden insanların nasıl faydalanacağı konusunda kriterlerin belirsiz olduğunu, koşulların açık bir şekilde belirtilmesi gerektiğini söyledi.  Türkmen, “Maaş desteği ve nakdi yardımdan kimlerin faydalanacağının açıkça belirtilmesi gerekiyor” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2020 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 08.04.2020 17:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Kimler faydalanacak?”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Ücretsiz izne çıkarılan vatandaşlarımız merak etmesin. Onlar için de maaş desteğini başlatacağız" açıklamasında bulundu. Bakan Albayrak’ın açıklamalarını değerlendiren DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, ücretsiz izne gönderilen işçilere yönelik maaş desteği ve ailelere yapılacak olan nakdi yardım ile ilgili çalışmalarda kriterlerin net olması gerektiğini belirtti.

“KOŞULLAR BELLİ DEĞİL”

Türkmen,  “Hükümet tarafından açıklanan önlemlerde iki nokta dikkat çekiyor. Birincisi bu önlemlerin yetersiz olması, ikincisi belirsiz olmasıdır. 100 milyar TL’lik bir paket açıklandı, bu pakette iş adamlarının bu desteklerden nasıl yararlanacakları belirleniyor. Bu kapsamda 1 milyon aileye 2 milyar TL yardım yapılacağı belirtildi, şimdi ise 4 milyon aileye bu desteklerin verileceği açıklandı. Ancak bu ailelerin hangi koşullara göre belirlendikleri belli değil.”

“KİMLER BU DESTEKTEN FAYDALANACAK?”

Bakan Berat Albayrak’ın açıklamalarına değinen Türkmen, “Ücretsiz izne gönderilen işçilere maaş yardımı verileceği açıklandı ancak bu destekten vatandaşların nasıl yararlanacağı konusunda bir açıklık yok. “İş dünyasına verilen desteklerin kriterleri açık ve net iken, işçilere ve yoksullara göre dağıtılacağı bilinmiyor. Sosyal Yardımlaşma Vakıfları eliyle bu yardımlar dağıtılıyor ancak bu yardımlardan hangi koşullarda yararlanılacağı belli değil. Hükümetin işçiler ve yoksullar için açıkladığı paketlerde, hangi koşullarda bu desteklerden faydalanılacağı belli değil. Bu kriterlerin ve kimlerin bu desteklerden faydalanabileceğinin belirlenmesi gerekiyor. Türkiye’de keyfi yardımlar yerine ihtiyaç sahibi olan ailelere destekler verilmeli. Bu anlamda yapılacak yardımların açık bir şekilde koşullarının belirtilerek yapılması önem taşıyor.”

FABRİKALARIN 4’TE 1’İ KAPANDI

Gaziantep OSB’de yaşananları anlatan Türkmen, “Son aylarda 100’den fazla fabrika ile iletişime geçtik. Salgın sürecinde OSB’de yer alan fabrikaların ve işçilerin durumlarını yakından takip etmeye çalıştık. Bu süreçte OSB’de bulunan fabrikaların 4’te 1’i kapandı,  4’te 3’ü çalışmaya devam ediyor. Kapanan fabrikalarda çalışan işçilerin büyük kısmı kısa çalışma ödeneğinden faydalandı. Kısa çalışma ödeneği verilmesinden önce ücretsiz izne gönderilen işçiler var. İşçilerin bir bölümü ise yıllık izne gönderildi ki bu durumun ücretsiz izne gönderilmekten bir farkı yok.  Yıllık izin işçilerin kazanılmış hakkı. Sizin bu hakkı üretim durduğu zaman zorunlu bir nedenle kullandırmanız doğru değildir. Yıllık izin hakkı bulunmayan işçiler ise kimi fabrikalar tarafından borçlandırılarak yıllık izne gönderildiler. Ücret ödeniyor ancak ilerleyen zamanda işçilere yapılan bu ödemelerin karşılığı alınacak. Şu anda işçilerin en iyi yararlandığı konu Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanmak oluyor. Buna da işverenler başvurabiliyor. Fabrikalar zorunlu nedenlerle durdurulduğunda işçilere ücretlerinin yüzde 60’ı devlet tarafından ödeniyor.”

İŞ ADAMLARINA 20 MİLYAR TL KAYNAK AKTARILDI

Burada yanlış bilinen konular olduğunu ifade eden Türkmen, “Devlet işçilere ücretlerinin yüzde 60’ını ödüyor ancak bu ödenen bu para milyonlarca işçiden kesilerek işsizlik fonunda birikmiş olan paradır. Zaten işçilerin hakkı olan para işçilere veriliyor. Bugün alınan ücret işsizlik maaşlarından kesilecek. İşverenin ve devletin işçiye desteği gibi konu lanse ediliyor. DİSK tarafından yapılan araştırmalarda 2019 yılında İşsiz Fonundan iş adamlarına aktarılan para 16 milyar TL.  2019 yılından bu yana 20 milyar TL iş adamlarına para aktarılmış. Bu para ile 2 milyon işçiye üç ay boyunca asgari ücret verebilirsiniz. İşsizlik Fonu, işçiler için bir sigorta bu fonun işverenlere aktarılmaması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.