Hava Durumu

“Kıdem Tazminatı yok edilmek isteniyor”

Türk İş Gaziantep Şube Temsilciliğine bağlı Sendika Başkanları, Sendika Temsilcileri ve işçilerin katılımı ile Kıdem Tazminatıma Dokunma Temalı basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen toplantıda konuşan Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, “ Dayanıksız içi boş teminatlarla kıdem tazminatımızı yok edip, fona devretmeyi planlıyorlar” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 13.07.2020 17:16
Haber Güncellenme Tarihi: 13.07.2020 18:16
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Kıdem Tazminatı yok edilmek isteniyor”

Türk İş Gaziantep Şube Temsilciliğine bağlı Sendika Başkanları, Sendika Temsilcileri ve işçilerin katılımı ile Kıdem Tazminatıma Dokunma Temalı basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen toplantıda konuşan Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, “ Dayanıksız içi boş teminatlarla kıdem tazminatımızı yok edip, fona devretmeyi planlıyorlar” diye konuştu.

Balıklı Meydanı’nda düzenlenen Basın açıklamasında konuşan Türk –İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, Kıdem Tazminatı’nın fona devredilmesinin yanlış olduğunu kaydetti. Sarıca, “İşçilerin 1936 yılından bu yana en büyük güvencesi olan kıdem tazminatına yönelik yapılmak istenilen müdahaleler yeni değil. Yaklaşık 50 yıldır kıdem tazminatına el koyma fona devretmeyi hedefleyen girişimler hep gündemde olmuştur. Şimdi yine süslü cümlelerle dayanıksız içi boş teminatlarla kıdem tazminatımızı yok edip, fona devretmeyi planlıyorlar.”

“İŞÇİ SENDİKALARI SÜRECE DAHİL EDİLMEDİ”

“Geçmiş de olduğu gibi bu seferde yasal düzenlemelerle ilgili hazırlık çalışmalarına işçi sendikaları hiçbir şekilde dahil edilmedi. 2022 yılında uygulanmaya başlanacağı belirtilen tasarı metni sendikalara resmi olarak verilmedi. İşçi konfederasyonları, kıdem tazminatını küçültmeyi hedefleyen bu tasarıyı, basına ‘sızdırıldığı’ kadarıyla öğrenebildiler.”

“SİSTEM DAYATILIYOR”

“Dünyayı ve ülkemizi etkileyen binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan Cobid-19 salgınında bile evinde kalamayan, işine, işyerine, tezgâhına sahip çıkan işçilerin 84 yıllık hakkı kıdem tazminatına bir kere daha göz dikildi. Salgının zaten ekonomik olarak vurduğu işçiler bu kez kıdem tazminatı üzerinden bir darbe daha alacak.

Alın teriyle geçinenlerin her geçen yıl tükenen yaşamının birikimi olan, emeklilik sonrası bütün planlarını başladığı sabırla beklediği en önemli güvencesi kıdem tazminatı yok edilmek isteniyor. Diğer yandan 25 yaşından küçük, 50 yaşından büyük olan işçilere esnek çalışma adı altında, sosyal güvencesiz, kıdem tazminatsız çalışma sistemi dayatılıyor.”

“KABUL EDİLEMEZ”

“Kapalı kapılar ardında hazırlanarak, işçilere ‘Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ adıyla şık bir ambalajla sunulan bu tasarıyla halen 30 gün üzerinden hesaplanan kıdem tazminatı 19 güne düşürülmek isteniyor… Kıdem tazminatının budanmasına daraltılmasına hayır!

Bugünkü uygulamasıyla, işçiler için bir anlamda iş güvencesi sağlayan kıdem tazminatının, bu tasarısıyla fona devredilmesinin, iş güvencesini ortadan kaldıracağı, işten çıkarmaları kolaylaştıracağı göz ardı edilmemelidir. Güvencesiz çalışma zülümdür; kabul edilemez!”

“GÖZ YUMMAYACAĞIZ”

“Gündeme getirilen tasarıyla mevcut uygulamada, işçinin son giydirilmiş brüt ücreti üzerinden net hesaplama yöntemi de değiştiriliyor ve işçinin çalıştığı süre boyunca aldığı ücretlerin ortalaması üzerinden kıdem tazminatı hesaplaması öngörülerek, emekçilere bir darbe de oradan vuruluyor. İşçinin emeğinin yok olmasına izin vermeyeceğiz.

Bu cilalı paketle geleceği belirsiz bir fona devredilmek istenen, işçinin yıllarca çalışarak sabırla biriktirdiği kıdem tazminatı kuşa çevriliyor. Taslağa göre, işçi 60 yaşına geldiğinde yüzde 25’ini alabilecek. 60 yaş ile 75 yaş arasında ise fonda biriken paranın yüzde 75’i SGK’dan alacağı yaşlılık aylığına ilave için kullanılacak.  Daha sonrası ise bilinmezliklerle dolu. İşçinin ve ailesinin biricik güvencesi olan kıdem tazminatına el konulmasına göz yummayacağız.”

“İŞÇİLERİN SESİNE KULAK VERİN”

Hangi adla olursa olsun, Türkiye işçi sınıfının en önemli güvencesi kıdem tazminatının gasp edilmesine, istihdam modellerine, işsizlik artıracak, ücretleri geriletecek dayatmalara sessiz kalmayacağız. İşçiyi görmezlikten gelmeyin, İşçiyi küçümsemeyin, İşçiyi yok saymayın,      İşçinin sesine kulak verin, İşçiyi huzursuz etmeyin. Kıdem tazminatı Kırmızı Çizgimizdir; aşılırsa cevabımız genel grevdir!” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasının ardından vatandaşlara maske ve broşür dağıtımında bulunuldu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.