Hava Durumu

Karar memnun etmedi!

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliklerine gönderilen genelge ile toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınması kısıtlandı. Toplu taşıma araç sayısının yetersiz olduğu Gaziantep’te, karar vatandaşı da esnafı da memnun etmedi. İşe gitmek için dakikalarca duraklarda bekleyen vatandaşlar, araç sayısının artırılması isteğinde bulundular.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2020 16:39
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2020 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Karar memnun etmedi!

Koronavirüs Salgını etkisini sürdürüyor. Salgına karşı alınan tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı genelgesi ile toplu taşıma araçlarına ayakta yolcu alınması yasaklandı. Karar, kent genelinde geçtiğimiz haftadan bu yana uygulanırken; otobüslere alınan yolcu sayısında kısıtlama yapılması ne esnafı ne de vatandaşları memnun etti.

ARAÇ SAYISI YETERSİZ

Türkiye’nin nüfus bakımından en büyük metropollerinden olan Gaziantep’te toplu taşıma araçlarında her gün 500 bin yolcu taşınıyor. Gaziantep’te 235 Belediye otobüsü, 41 tramvay, 184 özel halk otobüsü ve 470 sarı otobüs olmak üzere 930 toplu taşıma aracı hizmet veriyor. Günlük 500 bin yolcunun taşındığı Gaziantep’te, kısıtlama kararı ile birlikte vatandaşlar dakikalarca araç beklemek durumunda kalıyorlar.

YOĞUNLUKLAR ARTACAK…

Toplu taşıma araçlarındaki yetersizlik, ulaşımda sorunların artmasına ve trafik sorunlarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Salgın nedeniyle bir dönem iyiden iyiye azalan toplu taşıma araçlarını kullanım oranının yeniden artması sorunları da beraberinde getirdi. 21 Eylül’de okullarına da açılması halinde ulaşımda yaşanan yoğunlukların da daha da artması bekleniyor.

NASIL GEÇİNECEĞİZ?

Açıklamalarda bulunan Gaziantep Otobüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, “Esnafımız gerçekten zor durumda. Ekonomik koşullara bakıldığında akaryakıt fiyatları yükseldi, dolar, avro gibi para birimleri yükseldi. Sabahın erken saatlerinde seferlerine başlayan araçlarımız gece yarısına kadar, sürekli sefer halindeler. Araç parçalarını döviz üzerinden satın alıyoruz, akaryakıt ücretleri aynı bedele göre artıyor. Şoför aylığı, diğer bedeller devam ederken böylesi bir yasak geldi. Esnafa ne destekleme ne de zam veriliyor. Böyle bir durumda bizler nasıl geçineceğiz?”

“ESNAFA DESTEK VERİLMELİ”

Toplu taşıma esnafının kriz içerisinde olduğunu ifade eden Çolak, “Esnafımız, pandemi sürecinden olumsuz etkilendi. Süreç içerisinde toplu taşıma araçlarına getirilen kısıtlamalar, zaten az olan gelirlerimizin daha da azalmasına neden oldu. Pandeminin tehlikelerini biliyoruz, alınan kararların gerekçelerinin farkındayız ancak esnafın bu noktada desteklenmesi önemli. Bugün Ankara’da, İstanbul’da, Kayseri’de esnafa yönelik destekler var. Gaziantep’te böyle bir destek söz konusu olmuyor. Üç ay için verilen 1000 TL’lik destek dışında esnafa herhangi bir destek sunulmadı.

“ZAM GÜNDEME ALINMALI”

Açıklamalarını sürdüren Çolak, “İyiden iyiye borç batağına sürüklenmiş olan esnafımızın kalkınması için destek şart. Eğer destek sunulamıyorsa, ulaşım ücretlerine zam yapılmasını istiyoruz. Aksi durumda esnafımız daha kötü duruma sürüklenecektir” ifadelerini kullandı.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.