Hava Durumu

Kanser hastalarının şifası Gaziantep’te…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün en büyük bütçeli projesi, Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Tesisi, Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulacak. Çalışmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep’te kanser hastalarına şifa olacak tesisin inşa edildiğini söyledi. Bakan Varank, “Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Tesisi’nde üreteceğimiz moleküllerle hem ithalatın önüne geçecek hem de yenilikçi bilimsel çalışmaları destekleyeceğiz” dedi. Tesiste radyoaktif ilaç üretiminin 2021 yılında başlayacağı açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2020 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2020 16:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Kanser hastalarının şifası Gaziantep’te…

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün en büyük bütçeli projesi, Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Tesisi, Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulacak.  Çalışmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank, Gaziantep’te kanser hastalarına şifa olacak tesisin inşa edildiğini söyledi. Bakan Varank, “Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Tesisi’nde üreteceğimiz moleküllerle hem ithalatın önüne geçecek hem de yenilikçi bilimsel çalışmaları destekleyeceğiz” dedi. Tesiste radyoaktif ilaç üretiminin 2021 yılında başlayacağı açıklandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün en büyük bütçeli projesi, Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Tesisi, Gaziantep Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde kurulacak. Tesiste, özellikle kanserli hastalarda hastalığın teşhisi, hangi evrede olduğu, metastazları gibi yapılacak kritik değerlendirmelerde güvenilir sonuçlar alacak radyoaktif malzemeler üretilecek.

“BİLİMSEL ÇALIŞMALARI DESTEKLEYECEĞİZ”

Müjdeli haberi Teknoloji ve Sanayi Bakanı Mustafa Varank sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Bakan Varank, “Türkiye’nin Orta Doğu’ya açılan kapısı Gaziantep’te kanser hastalarına şifa olacak bir tesis inşa ediyoruz. Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Tesisi’nde üreteceğimiz moleküllerle hem ithalatın önüne geçecek hem de yenilikçi bilimsel çalışmaları destekleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

2021’DE RADYOAKTİF İLAÇ ÜRETİMİNE GEÇİLECEK

Kanser tedavisinde kullanılacak ilaçların üretileceği tesisin kurulum projesi için martta Gaziantep Üniversitesi ile İpekyolu Kalkınma Ajansı tarafından imzalar atılmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, güçlü sanayisi ve eşsiz kültürüyle meşhur Gaziantep, sağlık alanında da önemli bir hamleye hazırlanıyor. Proton Hızlandırma ve Radyofarmasötik Tesisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünün en büyük bütçeli projesi olacak. Tesiste kullanılacak TR 19 model proton hızlandırıcı montajının ardından 2021'de radyoaktif ilaç üretimine geçilecek. Tesiste Ar-Ge faaliyetleri de yürütülecek.

“TÜRKİYE’YE EN İYİ ŞEKİLDE HİZMET VERECEK”

Müjdeli haberi yorumlayan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Gaziantep medikal sektörde de Türkiye’ye en iyi hizmeti verecek” ifadelerini kullandı.

“MALİYETLER AZALACAK”

Gaziantep Üniversitesi Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Umut Elboğa da kanser tanı ve tedavisinde rutin olarak kullandıkları radyoaktif ilaçlar için yurt dışına ciddi miktarda döviz verdiklerini belirterek "Bu giderlerden kurtulacağız. Sonrasında ürettiğimiz farklı molekülleri çevre, komşu ülkelere ihraç etmeyi planlıyoruz. Bu hedefler tuttuğunda tesisimiz 3-4 yılda kendini amorti edecek.  İlacın yarı ömrünün 110 dakika olduğunu dikkate alırsak 2 ya da 3 kere yarılanma ömrü demektir. Yani İstanbul'dan bana ilaç gönderilirken burada kullanacağım ilacın yaklaşık 3 misli yüklenip öyle gönderilmesi gerekiyordu. Bu da ister istemez maliyetlere yansıyordu. Bu maliyetler artık ürün Gaziantep'te üretildiğinde yansımayacak” ifadelerini kullandı.

“GAZİANTEP, YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERDE DE DÜNYA İLE REKABET EDECEK”

Çalışmaları değerlendiren İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Burhan Akyılmaz  ise, "Bu yatırımla Gaziantep'e yenilikçi, katma değerli, yüksek teknolojili, yerli ve milli üretim esasına dayanan, nitelikli istihdam yaratan bir tesis kuracağız. Burada üretilen ilaçlar iç piyasaya arz edilirken bir yandan da özellikle Orta Doğu ülkelerine ihraç edilebilecek. İpekyolu Kalkınma Ajansı olarak Gaziantep sanayisinin küresel rekabet koşulları içinde ihtiyaç duyduğu teknolojik ve stratejik dönüşüm sürecinin başlangıcını yapmış olacağız. Bu yatırımla Türkiye'nin ilaç endüstrisindeki cari açığının azaltılmasını hedefliyoruz. Kanser ilaçlarının üretimine verdiğimiz bu destekle Gaziantep artık küresel ekosistem içinde nitelikli yüksek teknolojili ürünlerde rekabet edebildiğini dünyaya göstermiş olacak” dedi.

F.ÇENGEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.