Hava Durumu

İşsizlik ve yoksullaşma artıyor!

DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi Alper Akalın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs ayı İşsizlik Rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. TÜİK’in açıkladığı rakamlara göre işsizliğin artmadığını belirten Akalın, “Ancak istihdam oranı yüzde 41 ile son 10 yılın en düşük rakamı olarak gerçekleşti. Çalışmak isteyen ama işten umudu kesenleri ekleyince işsizlik oranı yüzde 25 oluyor. Geçen yıl gerçekleşen oran ise yüzde 19. TÜİK rakamları güvenilir ve tutarlı değil” ifadelerini kullandı.

Haber Giriş Tarihi: 10.08.2020 17:45
Haber Güncellenme Tarihi: 10.08.2020 18:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İşsizlik ve yoksullaşma artıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı İşsizlik Rakamlarını açıkladı. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2020 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 331 bin kişi azalarak 3 milyon 826 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleşti.

“GÜVENİLİR DEĞİL”

TÜİK tarafından açıklanan İşsizlik Rakamlarını değerlendiren DEVA Partisi Kurucular Kurulu üyesi  ve Finansal Ekonomist Alper Akalın, TÜİK tarafından açıklanan rakamlarının güvenilir olmadığını belirtti. Akalın, “TÜİK'e göre Mayıs'ta işsizlik artmadı. Ancak istihdam oranı yüzde 41 ile son 10 yılın en düşük rakamı olarak gerçekleşti. 2019 yılında bu oran yüzde 46. Çalışmak isteyen ama işten umudu kesenleri ekleyince işsizlik oranı yüzde 25 oluyor. Geçen yıl gerçekleşen oran ise yüzde 19. TÜİK rakamları güvenilir ve tutarlı değil.”

“SON İKİ YILDA İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 25’E YÜKSELDİ”

İş aramaktan vazgeçen insanlar olduğunu kaydeden Akalın, “Nüfus artıyor ama çalışabilecek iş sayısı azalıyor. Peki, nasıl oluyor da işsizlik artmıyor? Çünkü çalışmaktan ümidi kesenlerin sayısı yükseliyor. Bu kişileri katınca geniş işsizlik son iki senede yüzde 15'ten yüzde 25'e çıktı. Yani işsizlik artıyor.”

“HEM İŞSİZLİK HEM DE YOKSULLAŞMA ARTIYOR”

Sözlerini sürdüren Akalın, “Kaldı ki işsiz sayısına, işten çıkarma yasağı yüzünden zorla ücretsiz izine çıkarılanlar ve kısa çalışma ödeneğinden faydalananlar dahil edilmiyor. Bu insanlar iş sahibi gözüküyorlar ama aldıkları ücret normal gelirlerinin çok altında. Yani hem işsizlik hem yoksullaşma artıyor” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.