Hava Durumu

“İşsizlik rakamları korkutuyor”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Şubat ayı İşsizlik Rakamları açıklandı. Şubat ayında işsizlik oranı geçen yıla göre 4,1 puanlık artışla yüzde 14,7 olurken, işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi oldu.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2019 18:45
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2019 19:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“İşsizlik rakamları korkutuyor”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Şubat ayı İşsizlik Rakamları açıklandı. Şubat ayında işsizlik oranı geçen yıla göre 4,1 puanlık artışla yüzde 14,7 olurken, bir önceki aya göre değişim yaşanmadı. İşsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişi oldu. Tarımdışı işsizlik oranı 4,4 puanlık artış ile yüzde 16,9 olurken, genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 7,1 puanlık artış ile yüzde 26,1 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin sayısı şubatta bir önceki yılın aynı dönemine göre 811 bin kişi azalarak 27 milyon 355 bin kişi, istihdam oranı ise 1,8 puanlık azalış ile yüzde 44,8 oldu. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 296 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 514 bin kişi azaldı. TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı İşsizlik Rakamlarına ilişkin DİSK Gaziantep İl Temsilcisi ve Türk İş İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, açıklamalarda bulundu.

DEVLET İŞ İMKANI SUNMASINA RAĞMEN RAKAMLAR YÜKSEK

Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Akif Sarıca, “İşsizlik oranı çok yüksek, AB Standartlarında kabul edilebilir işsizlik seviyesi yüzde 5 iken, ülkemizde bu oran ne yazık ki yüzde 15 seviyelerinde. İşsizlik rakamları ürkütücü bir hale geldi. İşsizlik konusunda acilen tedbirler alınmalı. Devlet, toplum yararına istihdam projeleri yürütüyor ancak buna rağmen işsizlik rakamları bu durumdaysa bu konunun derhal masaya yatırılması gerekiyor. Devletin iş imkanı sunmasına rağmen işsizlik rakamları bu durumda ise bu rakamların doğru şekilde analiz edilmesi gerekiyor. İşsizliğin önlenmesi konusunda çözümlenmesi gerekiyor. Türkiye genelinde ortaya konulan işsizlik rakamlarının il bazında, bölgesel olarak da ortaya konması gerekiyor. Özel sektörün ve diğer paydaşların işsizlik konusunda harekete geçirilmesi gerekiyor. Devlet ne kadar bu konuda destek verebilecek? Bu anlamda tüm mekanizmaların faaliyete geçirilerek, işsizliğin önlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

“ KRİZ, ALTINDAN KALKILAMAYACAK SEVİYEYE GELDİ”

DİSK Gaziantep İl Temsilcisi, “Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de işsizlik oranı artıyor.  İşsizliğin artmasında üretimin azalması, fabrikaların, üretim sahalarının ekonomik krizin altından kalkamayacak duruma gelmesi, iş yerlerinin kapanması nedeniyle insanlar işlerinden oluyorlar. Önümüzdeki günlerde bunun artarak devam edeceğini öngörüyoruz. İşsizlik rakamlarında bir düşüş eğiliminin olmadığını görüyoruz. Maliye ve Hazine Bakanının açıklamalarında üretime yönelik herhangi bir hamle olmadığını görüyoruz, sadece hazırı tüketme, günü kurtarmaya yönelik ekonomi politikası izleniyor. Hükümetin işsizliği azaltacak, üretime yönelik bir proje yok. Gaziantep büyük bir işçi ve emekçi şehri olmasına rağmen Organize Sanayi Bölgesinde her gün bir fabrika kapısına bir kilit vuruyor. Bu nedenle on binlerce insan işsiz kaldı. Ne yazık ki işsizlik artarak devam ediyor.”

“İŞTEN ÇIKARMALAR MECBURİYET HALİNE GELDİ”

İşten çıkarmaların mecburiyet haline geldiğini ifade eden DİSK Gaziantep İl Temsilcisi, “Dövizin arttığı dönemde, her gün bir işveren kapısına kilit vurduğunu duyuyoruz. Kasıtlı olarak işçi işten çıkartılmıyor. İşveren iş yerini kapattığı zaman elden gelen bir şey kalmıyor. Ülkemizde krizin etkileri giderek artıyor, daha da kötü hale gelmesinden korkuyoruz” şeklinde konuştu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.