Hava Durumu

“İşkence insanlık suçudur”

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından merkez baro binasında Şanlıurfa TEM Şubesinde yaşandığı iddia edilen işkence olaylarına ilişkin açıklamalarda bulunuldu. Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi adına açıklamada bulunan Avukat Bülent Duran, Gaziantep Barosu olaya ilişkin incelemede bulunduklarını ve davaya müdahil olacaklarını ifade ederek, “İşkence insanlık suçudur” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2019 19:59
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2019 20:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“İşkence insanlık suçudur”

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi tarafından merkez baro binasında Şanlıurfa TEM Şubesinde yaşandığı iddia edilen işkence olaylarına ilişkin açıklamalarda bulunuldu. Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi adına açıklamada bulunan Avukat Bülent Duran,  Gaziantep Barosu olaya ilişkin incelemede bulunduklarını ve davaya müdahil olacaklarını ifade ederek, “İşkence insanlık suçudur” dedi.

Şanlıurfa’nın Halfeti İlçesi, Dergili Mahallesinde Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğüne bağlı TEM Şube ekipleri ve Jandarma Özel Hareket birimleri tarafından yasadışı örgüt üyelerine yönelik düzenlenen operasyonda çatışma çıkmış bir kolluk görevlisi şehit olmuştu. Yaşanan olay sonrası çatışmanın yaşandığı mahalle ile civar mahallelerde ve Bozova ilçesinde çok sayıda vatandaş gözaltına alınmış, gözaltına alınan kişilerin işkenceye maruz kaldığı iddia edilmişti. Gözaltına alınan kişilerin elleri kelepçeli şekilde yere yatırıldığı görüntülerin paylaşılması ve Şanlıurfa Barosu tarafından işkence iddialarının doğrulanması üzerine Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi üyesi 7 avukat, konuya ilişkin incelemede bulunmak üzere bölgeye gitmişti.

İNSANLIK DIŞI İŞKENCE İDDİALARININ DOĞRU OLDUĞUNU GÖRDÜK

Şanlıurfa’da yapılan incelemenin ardından Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi üyeleri tarafından bir basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen basın toplantısında İnsan Hakları Merkezi üyesi avukatlar tarafından hazırlanan rapor basın ile paylaşıldı. Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi üyeleri adına açıklamalarda bulunan Avukat Bülent Duran, bölgede yapılan incelemelerde işkence iddialarının doğru olduğunu gördüklerini söyledi. Duran, “Hukuk vicdanının kabul edemeyeceği fiili durumdan kaynaklı olarak, biz Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi olarak davaya müdahil olma kararı aldık. Şanlıurfa Barosu’nu ziyaretimizde tablonun yalnızca gözaltına alınan kişilerin elleri kelepçeli bir şekilde yatırılmasının dışında insanlık dışı işkence iddialarının var olduğunu gördük. Şanlıurfa Barosu Başkanımız ve İnsan Hakları Merkezi üyelerimizin tarafımızı bilgilendirmesi ile bu konuda daha vahim bir tablonun karşımızda bulunduğunu görmüş olduk. Şanlıurfa Barosu Başkanımız, orada yalnızca insanlık dışı işkencelerden haberdar olan avukat arkadaşlarımızın engellendiğini söyledi.”

İŞKENCE İZLERİ AVUKATLAR TARAFINDAN TESPİT EDİLDİ

Tablonun vahim olduğunu söyleyen Duran, “Şanlıurfa’da gözaltına alınan 8 kişi ile görüşmek için talepte bulunduk. Gözaltına alınan iki kişinin parmak izi işlemlerinin henüz bitmediği ifade edildi. Gözaltına alınan iki kişi ile yaptığım görüşmelerde bir şüpheli şahsın alnında 8 tane dikiş izi olduğunu gördüm. Şüphelinin yaralarının zımba ile kapatıldığını gördüm. Şüphelilere elektrik verildiği, sürekli olarak darp edildikleri tarafımıza iletildi. Gözaltına alınan 50 yaşlarındaki kadın, elektrikli işkenceye maruz kaldığını söyledi.”

TÜM KURUMLARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Sözlerini sürdüren Duran, “İşkence bir insanlık suçudur. Kamu gücü sahibi olanların insanlık suçunu işlemesi bizlere 1990’lı yıllardaki süreci hatırlatıyor. Vahim bir tablodur. Yaşamı, vücut bütünlüğünü korumak, taraf olduğumuz sözleşmelerin ve anayasadaki hükümlerin, bakanların görevidir. Açık bir şekilde hak ihlali yapılıyor. Suçlar konusunda adil bir şekilde yapılan yargılamalar sonunda karar verilebilir. Hiçbir insan, insanlık dışı bir uygulaya tabi tutulamaz. Bu uygulama karşısında vicdanı olan tüm hukuk örgütlerini, sağlık örgütlerini, bakanlıkları ve kurumları göreve çağırıyoruz. Raporu değerlendirerek harekete geçmelerini talep ediyoruz” diye konuştu. 

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.