Hava Durumu

“İşçiler sefalete mahkum edildi”

DİSK Tekstil İşçileri Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen Asgari Ücret zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkmen, işçilerin sefalete mahkum edildiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 27.12.2019 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 27.12.2019 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“İşçiler sefalete mahkum edildi”

 

DİSK Tekstil İşçileri Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen Asgari Ücret zammına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkmen, işçilerin sefalete mahkum edildiğini söyledi.

DİSK Tekstil İşçileri Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen Asgari Ücret zammına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkmen, “Asgari Ücrete 300 TL, yani günlük 10 TL zam yapıldı. Son bir yılda işçinin, emekçinin, halkın çarşıda pazarda, evinde ve mutfağında gördüğü gerçek enflasyon yüzde 30’ların üzerindeyken, elektriğe, doğlagaza, temel gıda ürünlerine, okul masraflarına ortalama yüzde 40’lar düzeyinde zam gelmişken, asgari ücrete yüzde 15 zam açıklayan çalışma bakanı, bir de “işçilerimizi enflasyona ezdirmedik” diyebiliyor. Kendi yakınları, akrabaları ve yandaşları hiç çalışmadan 3-5 maaş alan, evlerine aylık 80, 100, 200 bin TL maaş girenler, yakınlarına ve yandaşlarına kamu ihaleleriyle, kredilerle, teşviklerle ülke kaynaklarından milyarlarca TL aktaranlar, on milyonlarca işçiye ve ailelerine aylık 2.324 TL’yi yeterli görüyorlar. Dört kişilik bir aile için yoksulluk sınırının 6.850 TL olduğu koşullarda, bırakın işçinin ailesiyle birlikte yaşamasını, bir işçinin tek başına geçinebilmesi için gerekli olan asgari geçim maliyetinin bile altında olan bu asgari ücreti kabul etmiyoruz. Asgari ücrete yapılan bu zamla birlikte, patronlar ve her koşulda onlarla hareket eden, patronların istek ve çıkarlarını her şeyin üstünde gören siyasi iktidar için on milyonlarca işçinin hayatının, geçim derdinin ve insanca bir yaşam beklentisinin ne kadar önemsiz olduğunu bir kez daha görmüş olduk.”

PATRONLARA JEST, İŞÇİLERE SEFALET!

 

“Milyonlarca işçinin beklentisi doğrultusunda konfederasyunumuz DİSK’in ve sendikamızın talebi olan, asgari ücretin net olarak en az 3200 TL olarak belirlenmesi talebi karşılık bulmadığı gibi, yine milyonlarca işçinin talebi olan asgari ücretin vergi dışı bırakılması ve AGİ hariç olarak hesaplanması talebi de karşılık bulmamştır.  Patronların milyarlarca lira vergi borçalrını silen, kredilerini erteleyip borçlarını üstlenen, hazinenin ve halkın kaynaklarından yandaş şirketlere devasa kaynaklar aktaran, işsizlik fonunu dahi teşvik ve kursiyer işçi uygulaması gibi uygulamalar adı altında patronlara aktaran hükümet, açlık ve sefalet koşullarında yaşayan işçilerin asgari ücretten vergi alınmasın talebini dikkate bile almamıştır. Asgari ücretin, patronun ödediği bir ücet olmayan ve asgari ücreti yüksek göstermek için dahil edilen AGİ’den ayrı hesaplanması talebini de dikkate almayan hükümetin patron temsilcileriyle birlikte belirlediği 2.324 TL asgari ücrete 220 TL olan bekar işçi AGİ’si de dahildir. Yani patronların işçilere ödeyeceği asgari ücret miktarı net olarak gerçekte 2.104 TL’dir. Bir avuç yandaş kesime rant sağlama ve gerici politik çıkarlar uğruna ülkenin doğasını, kaynaklarını ve ekonomisini yıkıma uğratacak Kanal İstanbul gibi bir proje için 110 milyar TL kaynağı gözden çıkaran, batık şirket kurtarmalara,  ülke kaynaklarının üç-beş yandaş şirkete aktarıldığı  hazine garantili ‘çılgın projelere’, işveren teşviklerine devasa kaynakları aktaran iktidar, on milyonlarca işçi ve ailelerine bir kez daha açlık ve sefalet içinde bir yaşamı reva görmüştür.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI YAPIYORUZ

 

Kölelik koşullarında çalışıp, sefalet içinde yaşamaya, iğneden ipliğe her şeye gelen zamların ve vergilerin yükü altında ezilmeye artık yeter demek için, bütün işçilere örgütlenme ve birlik olma, tüm sendikalara ve emek güçlerine ise ortak mücadele çağrısı yapıyoruz.

Çalışan, üreten, tüm zenginlikleri var eden emeğin ve alın terinin sahibi olan milyonlarca işçinin hayatı ve geleceği patronların ve hükümetin insafına bırakılamaz. Patronlardan ve hükümetten jest ya da merhamet bekleme değil, ayağa kalkma, rest çekme,  işçilere sefalet ve kölelik dayatanlara karşı  birlik olup mücadele etme zamanıdır. İnsanca yaşanacak bir ücret, vergide adalet ve insanca bir yaşam için sesimizi daha çok yükseltme ve mücadeleyi büyütme zamanıdır.

 

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.