Hava Durumu

İnternetten satılan ilaçlara dikkat!

Sosyal medya ve internet siteleri üzerinden satışa sunulan ilaçlar vatandaşların sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığından onaylı olmayan ve internet üzerinden satışa sunulan ilaç etken maddeli ilaçların, önlenmesi konusunda yapılan çalışmaların yetersiz kaldığı öne sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2019 18:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2019 20:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İnternetten satılan ilaçlara dikkat!

Sosyal medya ve internet siteleri üzerinden satışa sunulan ilaçlar vatandaşların sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığından onaylı olmayan ve internet üzerinden satışa sunulan ilaç etken maddeli ilaçların, önlenmesi konusunda yapılan çalışmaların yetersiz kaldığı öne sürüldü.

İnternet üzerinden satışa sunulan ilaçların önüne geçilemiyor. Sağlık Bakanlığı tarafından denetim çalışmalarında ilaç etken maddesi içeren ürünler sattıkları tespit edilen internet siteleri kapatılırken, sosyal medya hesapları üzerinden ilaç satışları devam ediyor. Yapılan çalışmaların yetersiz kalması nedeniyle sosyal medya üzerinde yapılan satışlar artarak devam ederken, eczacılar duruma tepki gösteriyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığından onaylı ilaç etken maddesi taşıyan ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiğini savunan eczacılar Sağlık Bakanlığının denetimlerinin yeterli olmadığı görüşünde birleşiyorlar.

İNTERNET ÜZERİNDEN YAPILAN SATIŞLAR ARTTI

TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, internet üzerinden yapılan ilaç satışlarının önüne geçilemediğini ve bunun halk sağlığı açısından büyük zararlar doğuracağının altını çizerek, “Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ilaçlar, elbise, ayakkabı, gıda gibi ürünlerin satıldığı online platformlardan kontrolsüzce satılıyor. Son dönemde online satış kanalları üstünden ilaç satışı yapıldığını görmekteyiz. Vatandaşlarımız bu platformlardan kontrolsüzce ilaçlara erişebiliyor ve geri dönüşü olmayacak sorunlar yaşayabiliyor. İnternetten ve ehil olmayan kişilerden alınan ilaçlar vatandaşların sağlığını bozduğu için, devlet daha fazla tedavi ve ilaç parası ödemek zorunda kalıyor.”

ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞRABİLİR

“İlaç, eczacıların uzmanlık alanıdır, yani ilaçları en iyi eczacılar bilirler. İster bitkisel yoldan elde edilmiş olsun, isterse kimyasal yoldan elde edilmiş olsun bütün ilaçların eğitimini alan tek meslek eczacılık mesleğidir. Her türlü ilacı kullanırken eczacınıza danışmanız gerekir. İlaç; internet reklamı ile kullanılamaz, ölümcül sonuçlar doğurur. Bilindiği üzere 6197 Sayılı kanunun 24. Maddesinde “İlaçların internet veya başkaca herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz.” denilmekte, 28. Maddesinde ise  “Beşerî ilaçlar, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı geleneksel bitkisel tıbbi ürünler; Sağlık Bakanlığının iznine tabi olan homeopatik tıbbi ürünler, enteral beslenme ürünleri dâhil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamaları münhasıran eczanede satılır” denilmekte ve 1262 sayılı İspençiyari Ve Tıbbi Müstahzarlar Kanununa göre de bu ürünlerin “…eczanelerle ecza depolarından başka yerlere satılması yasak” denilmektedir” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK BAKANLIĞI İDARİ İŞLEM YAPIYOR

Gazetemize daha önce açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci ise, “İnternet, sosyal medya üzerinden sağlık ürünleri satışı yapılıyor. Bunların gıda takviyesi gibi besin desteği dediğimiz ürünler. Ürünler bu isim üzerinden satılıyor, kullanım bu şekilde tespit ediliyor. Sağlık Bakanlığının yaptığı sağlık beyanlarının dikkate alarak, bu firmaların ve sitelerin cezalandırılmasını sağlıyor. Yapılan işlemin doğru olduğunu düşünüyorum. İlaç olmayan ürünleri, sağlık beyanı yaparak, doktor, eczacı olmadan insan sağlığını etkileyecek ürünleri piyasaya sürüyorlar. Sağlık Bakanlığı bu alanda idari işlem yapıyor, cezalar caydırıcı değil. Tanıtım, reklamlara, ürün satışlarına devam ediyorlar.”

TARIM BAKANLIĞINDAN ONAYLI OLARAK PİYASAYA SUNULUYOR

Açıklamalarını sürdüren Demirci, “Vatandaşların internet üzerinde sağlık beyannamesi ile satışa sunulan ürünleri satın almamaları gerekiyor. Ürünlerin büyük bir çoğunluğu, Tarım ve Orman Bakanlığı onayı ile piyasaya sürülüyor. Halbuki Sağlık Bakanlığı tarafından bu ürünlerin denetlenmesi gerekiyor. Sağlık beyanında bulunan ürünlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından denetimleri yapılmalı ve onayından geçmelidir. Diğer yanan bu ürünlerle ilgili denetim yapıldığını düşünmüyorum. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırma yapılsa, denetimlerin daha güçlü olacağını düşünüyorum.”

İNSAN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE ATIYORLAR

“Satışa sunulan ürünlerle ilgili herhangi bir içerik beyanına ulaşmak mümkün değil. Nerede, nasıl üretildiği, içerik bilgileri belli değil. Bir ürün için alınan izinler tüm ürünler için kullanılıyor. Temel olarak vatandaşların bunlara itibar etmemeleri gerekiyor. İnternet ve sosyal medya üzerinden satışa sunulan ürünler satın alınmamalı. Bu ürünlerle ilgili izinlerin Tarım ve Ormancılık Bakanlığı tarafından değil Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmalı. “Dünyanın önde gelen sağlık otoriterleri dahi bu tarz ürünlerle ilgili çarpıcı açıklamalar yapıyorlar. Bu tür ürünler insan sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atıyor. Bu noktada Tarım Bakanlığı tarafından yapılan denetim ve ruhsat izinlerinin Sağlık Bakanlığına devredilmesi gerekiyor. Bunun için yasal düzenleme yapılması şart. Öte yandan caydırıcı cezalar getirilmeli. Kişi, internet üzerinden satış yapıyor, caydırıcı ceza olmadığı için bir site kapatılırken diğer site açılıyor. Yasal düzenleme yapılarak, tüm kontrol mekanizmalarının Sağlık Bakanlığına geçilmesi gerekiyor. Yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın sorunu olan bir konu. İçerisinde ilaç bileşenlerinin bulunduğu gıda takviyeleri ve besin takviyeleri satışa sunuluyor. Etken maddeler gıda takviyelerinde kullanılarak insan sağlığıyla oynanıyor” diye konuştu.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.