Hava Durumu

İlk sırada ‘risk grubundakiler’ var

Covid-19 Salgınına karşı risk grubunda bulunan kişilerin grip aşısı yaptırmaları konusunda uzmanlar uyarılarda bulunmuştu. Salgın nedeniyle uygulanacak olan Grip Aşısında bu yıl ilk kez Risk Skorlaması uygulanacak. Uygulama ile grip aşısı yaptıracak kişiler Aile Hekimliklerine başvuracak, Aile Hekimleri vatandaşların sağlık durumlarına göre risk skorlaması yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2020 14:13
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2020 15:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İlk sırada ‘risk grubundakiler’ var

Covid-19 Pandemisine karşı uzmanlar, risk grubunda olan kimselerin girip ve zatürre aşısı yaptırmaları yönünde çağrıda bulunmuştu. Uzmanların çağrısının ardından grip aşısı yaptırmak isteyen vatandaşlar eczanelere akın etmişti. Grip aşısına yönelik yoğun talebe ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı konusunda yanlış bir algının var olduğunu dile getirmişti.

RİSK SKORLAMASI YAPILACAK

Bakanı Koca’nın açıklamalarının ardından grip aşısında bu yıl ilk kez Risk Skorlaması sisteminin uygulanacağı öğrenildi. Yeni uygulamaya göre Grip aşısı yaptırmak isteyen vatandaşlar, aile sağlık merkezlerine gidecek. Burada yapılan değerlendirmelerin ardından Aile Hekimi tarafından verilen reçete ile eczaneye başvuracak. Ecza deposundan kişi adına ayrılmış olan grip aşısı teslim edilecek. Aile Sağlığı Merkezlerinde aşı uygulanacak.

2 MİLYON KUTU İLAÇ GETİRİLDİ

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ilk kez uygulanacak olan Risk Skorlamasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Demirci,  “Türkiye’ye 1 milyon 300 bin aşının getirildiği ve Sağlık Bakanlığı tarafından bekletildiği öğrenildi. Diğer yandan Devlet Malzeme Ofisi tarafından 800 bin kutu aşı bulunduğu ifade ediliyor. Bu manada ülkeye 2 milyondan fazla kutu grip aşısının getirildiğini görüyoruz. Bu 2 milyon kutu aşı, ihtiyaç duyulan aşı miktarının yüzde 15’ini karşılayacaktır.”

VATANDAŞLAR ASM’LERE BAŞVURACAK

Aşı uygulamasında ilk kez Risk Skorlaması yapılacağını duyuran Demirci, “Risk Skorlaması dediğimiz olay, geçmiş yıllarda bir bilim insanı tarafından uygulanan bir sistem idi. Bu uygulamada, hastalıklara göre risk skorlaması yapılıyor. Bu kapsamda grip aşısı uygulanacak. Vatandaşlar, Aile Sağlığı Merkezlerine başvurarak Risk Skorlaması yaptıracak.”

SİSTEM NE KADAR SAĞLIKLI İŞLEYECEK?

Reçetesini alan vatandaşların eczanelere başvuru yapacağını belirten Demirci, “Reçetesini alan kişi eczaneye gelecek, reçete Sağlık Bakanlığı sistemine işlendikten sonra eczane depodan aşıyı talep edecek ve aşı depodan geldikten sonra kişiye teslim edilecek, yine aile hekimine giderek Aile Sağlığı Merkezlerinde uygulanacak. Burada sistemin ne kadar sağlıklı işleyeceği noktasında bir endişemiz var” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.