Hava Durumu

İKİNCİ DEĞİL, EN BÜYÜK VEBAL…

Türkiye’nin ikinci büyük camii inşaatında çöken iskelenin altında Korkut Küçükcan’ın hayatını kaybetmesi, kamuoyunda büyük tepki topladı. Sosyal medyada kurtarma çalışmalarındaki organizasyon eksikliğinden, cami inşaatındaki sıkıntılara kadar çeşitli iddialar gündeme getirilirken, şehir idarecilerine büyük tepki vardı.

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2019 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2019 21:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İKİNCİ DEĞİL, EN BÜYÜK VEBAL…

Türkiye’nin ikinci büyük camii inşaatında çöken iskelenin altında Korkut Küçükcan’ın hayatını kaybetmesi, kamuoyunda büyük tepki topladı. Sosyal medyada kurtarma çalışmalarındaki organizasyon eksikliğinden, cami inşaatındaki sıkıntılara kadar çeşitli iddialar gündeme getirilirken, şehir idarecilerine büyük tepki vardı.

Akkent Mahallesi'nde yıllardan beri bitirilemeyen "Türkiye'nin İkinci En Büyük Camii" olacak olan Akkent Camii'nde meydana gelen iskele kazasının yankıları sürüyor. Camii inşaatında incelemede bulunan İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan'ın ahşap iskelenin çökmesi sonucu enkaz altında kalarak hayatını kaybetmesi tepki ile karşılandı.  Camiinin inşasında ortaya çıkan ihmaller zinciri nedeniyle Gaziantep'te yetişmiş değerli bir ismin kaybının ardından olayda sorumluluğu bulunan kişi ve kurumların hesap verip vermeyecekleri merak konusu oldu.

Yapımına 2012 yılında başlanan 'Türkiye'nin En Büyük İkinci Camii' olarak lanse edilen Akkent Camii inşaatında meydana gelen ihmaller zinciri bir cana mal oldu. Türkiye'nin en büyük ikinci camiini yapmak için yola çıkan hayırseverin yarım bıraktığı camii tamamlama işi Şahinbey Belediyesi'ne kalmıştı. Ancak aradan geçen süreçte devasa camiinin tamamlanmasında aksalıklar yaşandı.  Camii inşaatının bir türlü tamamlanamaması, çelik iskele kurulması gereken camii inşaatında ahşap iskele kurulması ve camii inşaatının yeterince denetlenmemesi faciaya neden oldu.

KÜÇÜKCAN ENKAZ ALTINDA KALDI

Geçtiğimiz hafta camii inşaatında incelemelerde bulunmak üzere Akkent Camiine gelen İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan, ahşap iskelenin çökmesi sonucu göçük altında kaldı. Ahşap iskelenin çökmesi sonucu ortaya çıkan devasa göçüğün altında kalan Küçükcan için arama çalışmaları başlatıldı.

KURTARMA FAALİYETLERİNDE SINIFTA KALDIK

Göçük altında kalan Küçükcan'ı aramak için UMKE, AFAD, Şahinbey Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Ekiplerinden oluşan 250 kişilik ekip oluşturuldu. Oluşturulan ekip çalışmalarını yürütürken, görgü tanığı iki gencin ifadeleri doğrultusunda çalışmalar arama çalışmaları başlatıldı. Arama çalışmalarında devasa ahşap yığının tahliyesinde güçlük yaşandı. Küçükcan'ın enkaz altında zarar görmemesi için iş makineleri bir süre arama çalışmalarında kullanılmadı.

ARAMA KURTARMA KÖPEĞİ ADANA'DAN GETİRİLDİ

Arama kurtarma faaliyetlerinde önemli rol oynayan arama kurtarma köpeklerinin Gaziantep'te bulunmaması çalışmaların uzamasına neden oldu. Adana'da bulunan arama-kurtarma köpekleri Gaziantep'e getirildi.

TERMAL KAMERALAR KULLANILAMADI

Küçükcan'ı arama faaliyetleri sırasında termal kameralar, GASKİ ekipleri tarafında kullanılan kanalizasyon izleme kameraları, drone gibi pek çok teknik ekipman kullanıldı. Çalışmalarda hayati önem arz eden termal kamera, ahşap yığınları nedeniyle çalıştırılamadı. Ahşabın ısıyı göstermeme özelliği nedeniyle termal kamera yardımıyla Küçükcan'ın konumunun öğrenilemediği söylendi. Cep telefonuna yapılan teknik takipte sonuçsuz kaldı.

EKİP SAYISI ARTTIRILDI

Arama-Kurtarma çalışmalarında 18 saatlik süreç geriden kalırken, görev alan ekiplerin sayısı da artırıldı. 250 olan ekiplerin sayısı 750 kişiye çıkarıldı. Küçükcan'ın bulunması için çalışmalar hızlandırıldı. Arama çalışmalarında 24 saatlik sürenin aşılmasının ardından Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, sosyal medya hesabı üzerinde inşaatlarda çalışan kalıp ve iskele ustalarına çağrıda bulunarak bölgeye davet etti.

33 SAAT SONRA ULAŞILDI

Olaya inşaat ustalarının dahil olması ile birlikte çalışmalar hızlandı. Küçükcan'ı arama çalışmalarında 30 saat geride kalırken, çalışmalar devam etti. Çalışmaların 33.saatinde ise Küçükcan'a ulaşıldı.

KAMUOYUNU YARALADI

Ulaşan ilk bilgilerde Küçükcan'ın hayatta olduğu ve hastaneye götürüldüğü bilgisi kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak gerçek çok geçmeden ortaya çıktı. İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan'ın bulunmasından saatler önce hayatını kaybettiği açıklandı. Yapılan açıklama kamuoyunda büyük tepkilere neden oldu. Bazı vatandaşlar duruma sert şekilde tepki gösterdiler. Küçükcan ile ilgili hayatta olduğuna yönelik açıklamalar kamuoyunda derin yaralar açtı.

SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARINA TEPKİ GELDİ

Tüm bunların yanında Gaziantep protokolünün sosyal medya hesapları üzerinden yaptıkları paylaşımlarda tepkilere neden oldu. Küçükcan'ın hayatını kaybettiği olay ile ilgili yapılan paylaşımlarda Küçükcan'ın inceleme yaptığı Akkent Camiinin adının geçirilmemesi, paylaşımlarda yalnızca "İskele çökmesi sonucu enkaz altında kalarak hayatını kaybeden" ifadelerinin yer verilmesi tepki çekti.

SORUMLUSU KİM?

Akkent Meydanı'na inşa edilen 'Türkiye'nin İkinci En Büyük Camii'nde meydana gelen olayda sorumluların bulunması bekleniyor. 2012 yılında inşasına başlanan caminin inşaatının aradan geçen 7 yılda tamamlanmaması, çelik olarak inşa edilmesi gereken iskelenin ahşap olarak inşa edilmesi ve projenin inşasında sorumlu konumunda bulunan Şahinbey Belediyesi'nin bu inşaatta gerekli denetimleri yapıp yapmadığı sorularının cevaplanması ve sorumluların cezalandırılması bekleniyor.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.