Hava Durumu

İkinci dalga mı geliyor?

Gaziantep’teki vaka artışı Bakan Koca’nın gündeminde

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2020 16:55
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2020 17:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İkinci dalga mı geliyor?

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte Dünyada ve Türkiye’de Koronavirüs Salgınının etkisi artıyor. Geçtiğimiz gün 7 ilin İl Sağlık Müdürleri ile toplantı gerçekleştiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aralarında Gaziantep’in de yer aldığı 7 ilde vakaların arttığını açıkladı. Haziran-Ağustos aylarını kapsayan dönemde vaka sayılarının zirve noktaya ulaştığı Gaziantep’te, vakaların yeniden artmaya başlaması ile kentte; ‘sıkı tedbirlere yeniden dönüş yapılacak mı?’ sorusunu gündeme taşıdı.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, İzmir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Eskişehir, Denizli, Adıyaman ve Aydın İl Sağlık Müdürleri ile video konferans üzerinden görüştü. Toplantı sonrası değerlendirmelerde bulunan Bakan Koca, İstanbul başta olmak üzere İzmir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Eskişehir, Denizli, Adıyaman ve Aydın illerinde vaka artışı yaşandığını kaydetti.

“KURALLARA UYALIM”

Açıklamalarda bulunan Bakan Koca, “İzmir, Gaziantep, Kahramanmaraş, Eskişehir, Denizli, Adıyaman, Aydın toplantılarında salgınla mücadelede geldiğimiz noktayı değerlendirdik. İstanbul başta olmak üzere, bu 7 il ve ülke genelinde vaka artışı görülüyor. Maskenin önemi arttı. Kurallara uyalım” ifadelerini kullandı.

“TEDBİRLERE UYMAZSAK VAKA SAYIMIZ DÜŞMEZ!”

Bakan Koca’nın açıklamalarını değerlendiren Gaziantep Valisi Davut Gül, “Sevgili hemşerilerim, Tedbirlere uymadan vaka sayımız düşmez. Başkasının kurallara uymasını bekleyerek sonuç alamayız. Herkes kurallara uyduğunda sonuç alıyoruz yine alabiliriz. Lütfen biraz daha dikkat edelim; özellikle ev gezmeler salgının yayılmasına sebep oluyor” ifadelerini kullandı.

“ŞEFFAF BİLGİYE ULAŞAMIYORUZ”

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, Koronavirüs Salgını konusunda halen gerekli bilgilendirmelerin yapılmadığını söyledi. Açıklamalarda bulunan Tarla, “Bizimle herhangi bir bilgi paylaşımı yapılmadığı için sahada bulunan ekip arkadaşlarımızdan gelen bilgiler ışığında yorum yapabiliyoruz. Sayın Bakanın paylaşmış olduğu verilerden yalnızca durum değerlendirmesi yapabiliyoruz. İl Pandemi Kurulu Toplantılarda, “Veri akışı Sağlık Bakanlığı tarafından sağlanıyor” denilerek kent özelinde herhangi bir veri aktarımı yapılmıyor.”

VAKALARIN ARTMASI BEKLENİYOR

Kış aylarında vaka artışı yaşanacağını öngördüklerini söyleyen Tarla, “Salgının etkisinin artacağını biliyorduk, Aile Hekimlerinin takip ettiği vaka sayılarında da artış meydana geldi. Temmuz ayındaki kadar yüksek değil ancak ilerleyen dönemlerde bunun ne kadar yüksek olacağını bilemiyoruz. Öte yandan Covid-19 hastalarının temaslı olan kişileri bildirmediklerini görüyoruz. Temaslıların bildirilmediği durumlarda hastalık yayılabilir. Aile Hekimleri, kapı kapı dolaşarak Covid-19 hastalarını ve temaslı kişileri takip ediyoruz. Bilgiler şeffaf olmayınca bizler de durumu tam olarak bilemiyoruz. Kentte hangi mahallede, hangi noktada salgının yoğun olduğunu bilmiyoruz.”

“YOĞUNLUKLAR ARTACAK”

Yoğun bakımlarda doluluk oranlarının her zaman yüksek olduğunu ifade eden Tarla, “Havaların soğuması ile birlikte kent genelinde vaka sayılarının ne kadar artacağını hep birlikte göreceğiz. Salgının etkisini gösterdiği Haziran ayından itibaren kentimizden yoğun bakım doluluk oranları hep yüksek oldu. Acil servislerde şu an için bir yoğunluk yok. Grip salgını ve havaların biraz daha soğuması ile birlikte yoğunlukların aratacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

YENİ HASTA SAYISI 2 BİNİN ÜZERİNDE

Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı tabloya göre son 24 saatte 2 bin 13 yeni hasta tespit edilirken toplam hasta sayısı 353 bin 426'ya çıktı. 68 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle beraber can kaybı 9 bin 513'e yükseldi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.