Hava Durumu

İki Gazinin buluşmasının 88.yılı…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e Teşrifinin 88.yıldönümü kent genelinde düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2021 17:20
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2021 19:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İki Gazinin buluşmasının 88.yılı…

Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği kahramanlık mücadelesi ile destan yazan Gaziantep, 88 yıl önce 26 Ocak tarihinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ağırlamıştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e Teşrifinin 88.yıldönümü dolayısıyla kent genelinde bir dizi kutlama programı düzenlenecek.

Program öncesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e Teşrifinin 88.yıldönümü dolayısıyla Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu ve Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, kutlama mesajı yayımladılar.

“GAZİ ŞEHRİN TORUNLARI BAŞARILARINI SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEKLER”

Kutlama mesajı yayımlayan Vali Gül, “Bugün; devrin en büyük ordularıyla saldıran emperyalizmi hüsrana uğratarak eşsiz bir destan yazan Gazi Şehrin, başka bir Gaziyi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü misafir edişinin 88. yıl dönümü ve bizler için çok değerli bir gün. Anteplilerin milli mücadele sırasında yazdığı bu kahramanlık destanını yakinen bilen ve bu mücadeleyi takdir eden Büyük Önder, 88 yıl önce bugün teşrifleriyle şehrimizi onurlandırmışlardır. Antep Savunması, Türk milletinin kahramanlık, fedakârlık, yiğitlik ve cesaretinin ölümsüzleştiği Kurtuluş Destanıdır. Bundan dolayı bu şehrin halkı, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem ki, onlar Antep’i kurtardıkları gibi Türkiye’yi de kurtardılar.” İltifatına mazhar olmuşlardır. Kurtuluş Savaşında verdiği destansı mücadeleyle hürriyet ateşinin dalga dalga yayılmasını sağlayan Gaziantep, o gün bu ateşi nasıl alevlendirdiyse bu gün de aynı şevkle aynı gayretle kalkınma yolunda Anadolu’muzun birçok kentine model ve rehber olmaktadır.  İnanıyorum ki Gazi Şehrin gazi torunları Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda ilerlemeye, Ülkemizi ve Şehrimizi hem sanayi alanında hem de kültürel anlamda geliştirmek için ellerinden gelen bütün gayreti göstermeye ve elde ettikleri başarıları daima yinelemeye devam edeceklerdir” ifadelerini kullandı.

İKİ GAZİ AYRILMAMAK ÜZERE BİR ARAYA GELDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gazi Mustafa Kemal’in Gaziantep’e Teşriflerinin 88’inci yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Şahin, şunları aktardı: “Bu destan, vatan toprağının tek bir karışını düşman askerlere bırakmamak uğruna 11 ay Bağımsızlık ve Hürriyet için mücadele eden şehadet şerbetini içmiş aziz şehitlerimizin mücadelesiyle, kanlı elbiseleriyle açılan mermi çukurlarıyla koyun koyuna gömülen şehitlerin destanıdır. Bu destan Ankara’dan gelen yardımların ulaşmasını engelleyen Fransızlara rağmen, şehrin kendi mücadelesiyle kazandığı bir destandır. 88 yıl önce bugün Gaziantep’te büyük bir coşkuyla karşılanan Mustafa Kemal Atatürk, şehir meclisi kararıyla Gaziantep nüfusuna kaydedilerek iki gazi bir daha ayrılmamak üzere bir araya gelmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün şehrimizi teşriflerinin 88’inci yıl dönümü vesilesiyle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu olmak üzere tüm silah arkadaşlarını, dün olduğu gibi bugün de vatan için gövdesini siper etmekten, canını vermekten kaçınmayan aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

“GAZİANTEP, ATATÜRK’Ü HER ZAMAN SAYGIYLA ANDI”

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e teşriflerinin 88. yıl dönümü nedeniyle yayımladı.

Fadıloğlu, “Bugün, Atatürk’ün Gaziantep’e teşrifinin 88. yıl dönümünde aynı mutluluğu ve heyecanı ilk günkü gibi hep birlikte yaşıyoruz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Milli Mücadele yıllarında Gazianteplilerin düşman karşısındaki yiğitçe direnişlerini, ölümle diş dişe savaşlarını, savunmalarını coşkuyla izlemiş, Gazianteplilere her fırsatta güç vermiş, övmüştür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e karşı büyük bir sevgisi vardı ama bir türlü fırsat bulup da bu şehre gelememişti. Gaziantepliler, ancak, 26 Ocak 1933 günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü kucaklayabilmişlerdir. Gaziantep, Atatürk'ü her zaman saygıyla andı. Onun Gaziantep’e geliş gününü, bir bayram olarak her yıl kutlamaya başladı. Büyük Önder Atatürk'e, Gaziantep’i ziyaretinde yapılan törenle nüfus belgesi verilerek adı gibi Gaziantepli olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile hemşeri olmak, Gaziantepliler için her zaman bir onur olmuştur ve olmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

“MİLLİ MÜCADELENİN BAŞLAMASINA ÖNCÜLÜK ETTİLER”

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr.Samet Bayrak, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Gaziantep’e gelişinin 88. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Bayrak mesajında, “Gaziantep, milli mücadele döneminde, topraklarını işgal etmek isteyen Fransızlara karşı büyük bir direniş hareketi başlattı. Bu işgal sırasında Fransızlara, hiçbir yerden yardım ve destek almadan 11 ay boyunca karşı koymuş, zerdali çekirdeğini ekmek yapan, namusu için, bayrağı için, memleketi için 'vücudumu çiğnetirim asla toprağımı çiğnetmem diyenlerin yurdudur. Bedelini 6 bin 317 şehit vererek ödedikleri o müthiş direnişle, Milli Mücadele'nin başlamasına öncülük etmişlerdir. Antep savunmasının, Türk milletinin kahramanlık, fedakarlık, yiğitlik ve cesaretinin ölümsüzleştiği kahramanlık destanını yakından bilen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Gazi Şehre" 26 Ocak 1933 yılında teşrif etmiştir. Halkın yoğun sevgi ve ilgisiyle karşılanan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Öğretmen Evinin balkonundan halka hitaben yaptığı konuşmada, Gazianteplilerin kahramanlığını bütün dünyaya örnek göstermiştir. Bu özel gün vesilesiyle bizlere bu aziz vatanı ve şanlı bayrağı kutsal bir emanet olarak bırakan kahraman şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Gaziantep'e gelişinin 88. yıl dönümünü kutluyorum” dedi.

HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.