Hava Durumu

İhtiyaç fazlası konutlar ne olacak?

Son dönemlerde meydana gelen dövizdeki artışlar, emlak ve inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Kent genelinde konut stokunun 30 binin üzerine çıktığı belirtilirken, konut satışlarının azalması emlak piyasasının çıkmaza soktu. İnşaat ve emlak sektörü temsilcileri, istikrar beklediklerini söylediler.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2019 20:09
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2019 21:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İhtiyaç fazlası konutlar ne olacak?

Son dönemlerde meydana gelen dövizdeki artışlar, emlak ve inşaat sektörünü olumsuz etkiledi. Kent genelinde konut stokunun 30 binin üzerine çıktığı belirtilirken, konut satışlarının azalması emlak piyasasının çıkmaza soktu. İnşaat ve emlak sektörü temsilcileri, istikrar beklediklerini söylediler.

İnşaat ve emlak sektöründe tarihin en kötü dönemi yaşanıyor. Arazi Koruma Kanunu ile başlayan emlak sektöründeki sorun, döviz kurunda yaşanan artış ile birlikte son noktaya ulaştı. İnşaat sektöründe ise dövize bağlı olarak artış gösteren maliyetler ve kredi faizleri nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Artan maliyetler nedeniyle konut satışlarının azaldığını belirten sektör temsilcileri, kredi faiz oranlarındaki artışlar nedeniyle vatandaşların konut almaktan uzak durduklarını söylediler.

DÖVİZ ARTIŞI SEKTÖRÜ VURDU

Döviz kurunda meydana gelen artış, inşaat sektöründe kullanılan hammadde ürünlerinin fiyatlarının artmasına neden oldu. Demir fiyatları, dövize bağlı olarak her gün değişkenlik gösteriyor. İnşaat piyasasında istikrar olmaması nedeniyle inşaat sektörüne yatırım yapan firmalar, piyasa dalgalanmasından olumsuz etkileniyor.

FAİZLER UÇTU

İnşaat sektörünü etkileyen bir diğer husus ise kredi faizlerinde meydana gelen artışlar oldu. Konut almak isteyen vatandaşlar, geçmiş yıllarda uygun faiz oranlı uzun vadeli konut kredilerinden faydalandı. Geçtiğimiz yıldan bu yana ise kredi faiz oranlarında meydana gelen aşırı artışlar, sektörde sorunlar yaşanmasına neden oldu. Kredi faizlerinin artması nedeniyle vatandaşlar konut kredisi kullanmaktan çekiniyor. Yatırım yapmak isteyen firmalar ise kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle kredi kullanamıyorlar.

“İNŞAAT GİRDİLERİ DÜŞÜRÜLMELİ”

Sektörün durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Şahinbey Emlakçılar Dernek Başkanı Faraç Toktaş, “İnşaat ve emlak sektörü şu günlerde devlet büyüklerinden destek bekliyor. Bankalara müdahale edilmesi gerekiyor. İnşaat girdileri düşürülmeli. Ekonominin lokomotifi sektörler kan kaybediyor” şeklinde konuştu.

SEKTÖRÜN YAN DALLARI DA İŞSİZ KALDI

Sektörün birçok yan sektöre gelir kapısı olduğunu söyleyerek inşaat ve emlak sektöründeki kötü gidişatın diğer meslek dallarını da tökezlettiğini söyleyen Toktaş, “İşler şu anda sıfır denilecek seviyeye geldi. Yalnız bizim sektörümüz değil tüm sektörler aynı sorunu yaşamaya devam ediyor. Bizim sektörümüz biraz daha maliyetli bir alan olduğu için özellikle artı bir durgunluk dönemi yaşıyor. Uzunca bir süredir esnaflarımız sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Gaziantep’te emlak sektörü durma noktasına geldi diyebiliriz. İnşaat ve emlak sektörü her zaman dediğimiz gibi yaklaşık 300 kalem sektörün temsilcisidir. İnşaat ve emlak durduğu takdirde 300 kalem iş alanı da ya tamamen duracak ya da büyük bir durağanlık gösterecektir” açıklamalarında bulundu.  

BANKA KREDİ ORANLARI İKİYE KATLADI

Banka kredilerinin yüksek oranlarla vatandaşı ve yatırımcıyı zorladığına değinen Toktaş, “Bankaların bu denli kredi yükseltmesi ekonomiyi yerinden oynattı diyebiliriz. Bankaların kredi oranlarını acil olarak düşürmesi gerekiyor.  Aksi durumda birçok sektörde çok büyük iflaslar yaşanacak. Bu iflasların çok büyük bir kısmını da inşaat ve emlak sektörleri oluşturacak. Bilindiği üzere inşaat ve emlak üzerine alım satımların nerdeyse tamamına yakını banka kredileri ile gerçekleştirilirdi. Kimsenin artık bankadan kredi çekmeye gücü de yok cesareti de yoktur. Aldığı kredinin iki katını bankaya ödemek istemez hiç kimse. Bu yüzden vatandaşlar sürekli erteliyor ve konut ihtiyacını öteliyor” ifadelerinde bulundu.

ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

İnşaat ve emlak sektöründe öncelikle banka kredileri ile mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Toktaş, “Devletin acilen bankalara müdahale etmesi gerekiyor. Gaziantep’te şu günlerde emlak sektöründe piyasalar önemli seviyede düşüş gösterdi. Daha önceki aylarda aylık konut satışı şehrimizde 2 bin 500lere dayanırken artık esnaf siftah dahi yapamaz duruma geldi. Sektörümüz adına yetkililere çağrıda bulunuyoruz kredi oranları biran önce düşürülsün” şeklinde konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.