Hava Durumu

İhracatta sert düşüş…

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Mayıs ayı ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım, Mayıs ayında Gaziantep ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 oranında azaldığını kaydetti.

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2020 17:14
Haber Güncellenme Tarihi: 02.06.2020 18:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İhracatta sert düşüş…

 

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, Mayıs ayı ihracat rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldırım, Mayıs ayında Gaziantep ihracatının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29 oranında azaldığını kaydetti.

Türkiye genelinde etkisini sürdüren Koronavirüs Salgını, ihracat rakamlarına da yansıdı. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre, Mayıs ayında yıllık bazda ihracat yüzde 40,88 azaldı ve 9 milyar 964 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, mayıs ihracatının yıllık bazda düşmesine rağmen nisan ayına göre yüzde 10,84 arttığını açıkladı.

“PANDEMİ OLUMSUZ ETKİLEDİ”

Gaziantep İhracatına yönelik açıklamalarda bulunan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım, ihracatta yüzde 29 oranında gerileme yaşandığını kaydetti. Yıldırım, Yıldırım, “Pandemi sürecinde ekonomilerin nasıl etkilendiğini çok net bir şekilde gözlemledik. Bu süreç maalesef bizleri de oldukça olumsuz etkiledi. Gerek üretimde gerekse üretilenin yurt dışına ihracı noktasında önemli oranda gerilemeler yaşadık. Geçtiğimiz günlerde açıkladığımız Covid-19 anketimizde de bu tablo açık bir şekilde ortada. Ankete katılan 250 ihracatçı firmanın %68’i ihracatının %50’nin üzerinde gerilediğini söylemiş.”

YÜZDE 29 GERİLEDİ

Açıklamalarını sürdüren Yıldırım, “Yılın ilk 5 aylık döneminde ihracatımız 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 12 gerileyerek 2,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.  Önceki yılın aynı ayına göre ise %29 geriledi. Bizler için sevindirici olan kısımsa, ihracatımızın geçtiğimiz nisan ayına oranla yüzde 4,75 artmış olması.”

“TOPARLANMA SÜRECİNİN HABERCİSİ OLDU”

2020 Nisan ayına göre ihracat rakamlarının arttığını kaydeden Yıldırım, “Mayıs ayındaki resmi izinler sebebiyle iş günü kayıpları da hesaba katılınca önemli bir toparlanmanın başlamış olduğunu görebiliyoruz. Türkiye genelinde olduğu gibi ilimizde de ihracatının bir önceki aya oranla yükseliş trendine girmesi, normalleşme süreciyle birlikte toparlanmanın da başladığının habercisi” dedi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.