Hava Durumu

İhracatta hedef ilk 4…

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci, Kasım ayı ihracat rakamlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Kasım ayında bölge ihracatının arttığını ifade eden Kileci, Gaziantep’in Türkiye ihracatında söz sahibi olduğunu belirtti. Türkiye’nin en büyük ihracat kentlerinde ihracat oranları düşerken Gaziantep’te arttığını söyleyen Kileci, “Gaziantep OSB’de ciddi bir hareketlilik var. İhracattaki artışın sanayicilerin ve üreticilerin çalışma azmine bağlı olduğunu düşünüyorum. Pandemi öncesinde OSB’de bulunan arazisini terk edip gidenler, OSB’ye arazisini iade edenler, bugün OSB’de yer arıyorlar” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2020 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2020 17:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
İhracatta hedef ilk 4…

Güneydoğu İhracatçılar Birliği (GAİB) Başkanı Fikret Kileci, video konferans sistemi üzerinden basın mensupları ile bir araya geldi.  Pandemiye rağmen Gaziantep ekonomisinin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Kileci, “Kasım ayı ihracat rakamlarına bakıldığında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatımızın yüzde 8,5 oranında artış gösterdi. Birliğimize bağlı bulunan 2 bin 355 ihracatçımız 850 milyon dolarlık ihracatı gerçekleştirdi.  Bu firmaların bin 651’i Gaziantepli firmalar oldu. Kasım ayında ayrıca 125 yeni firmamız 4,1 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bu da 125 yeni firmanın bu süreçte ekonomiye katkı sunması yönünden önemli.

OCAK-KASIM DÖNEMİNDE İHRACATIMIZ ARTTI

İhracat oranının arttığı ve azaldığı pazarları açıklayan Kileci, “ABD, İngiltere, Suriye, Almanya ve İtalya’da ihracatımız artarken, Irak, İsrail, İran, Suudi Arabistan, Libya, Özbekistan, Polonya, Fas, Yemen ve Kazakistan pazarlarında ihracatımız azaldı.2019 yılına oranla 2020 yılı Ocak-Kasım döneminde ihracatımız 0,9’luk artışla 8 milyar 250 milyon TL olarak gerçekleşti.”

EN ÇOK İHRACAT YAPILAN ÜLKELERİ AÇIKLADI

Bölgeden en çok ihracat yapılan ülkeleri açıklayan Kileci, “Irak, ABD, İngiltere, Suriye, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya, İsrail, İran ve Libya, en çok ihracat yapılan ülkeler oldu. İhracatımızın azaldığı, kaybettiğimiz yerler oldu ancak biz bu azalan ihracatımızı yeni yerler bularak kazanmaya devam edeceğiz.”

İHRACATTA HEDEF İLK 4

Gaziantep’ten 709 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Kileci, “İhracat rakamları bu döneme kadar olan yıllardan yüksek seyrediyor. İhracatta 5.sıradaki yerimizi koruyoruz. Şimdi hedefimizde 4.sırada yer alan İzmir var.6-7 aylık süreçte ihracatta İzmir’i yakalayabileceğimizi düşünüyorum. Ocak-Kasım döneminde ihracatımız yüzde 2,4 arttı. Bunu Organize Sanayi Bölgesi verilerinden de görebiliyoruz. Gaziantep OSB’nin doğalgaz ve elektrik tüketimlerine bakıldığında geçen yıla oranla tüketimlerinin yükseldiği tespit edildi. Geçen yıla oranla elektrik tüketimi yüzde 12,4, doğalgaz tüketimi ise yüzde 13,2 oranında arttı.”

“ORTADOĞU PAZARINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Ortadoğu ülkelerine yapılan ihracatın düşmesinde politik nedenlerin etkili olduğunu söyleyen Kileci, “Bölgedeki politik sorunlar, ihracatın azalmasına neden oldu. Ortadoğu’da yaşanan sorunlara, pazarımızın daralmasına rağmen bu bölgeden vazgeçmeyeceğiz. Bu bölgeye olan ticaretimiz her zaman devam edecektir. Avrupa ülkelerinde ve ABD’de de ihracatımız artıyor. Bölge ihracatçıları olarak kaybettiğimiz pazarlardaki enerjimizi başka pazarlara aktarıyoruz. Yeni pazarlar buluyoruz.”

TELAFİ SAĞLANDI

İçinde bulunduğumuz sürece rağmen Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki ihracatçı arkadaşlarımız çok doğru işler yaptı. Önceki aylarda Kovid-19 nedeniyle ihracat rakamlarımızda gerileme yaşanmıştı. Biz de bunun telafi edileceğini söylemiştik. Bugün itibarıyla telafi sağlandı. Artık rakamlarımız olması gerektiği gibi artı değerler vermeye başladı.”

“AMANOS TÜNELİ, OLMAZSA OLMAZ”

Amanos Tüneli Projesi’nin önemli olduğunu kaydeden Kileci, “Bu nedenle bölgemiz ihracatının bana göre alfabesi Amanos Tüneli ile başlar. Bu konu, bizim olmazsa olmazımız. Amanos Tünelleri tamamlandığında, bölgemiz ikinci bir Körfez bölgesi haline gelecektir. Biliyorsunuz ki bu proje tamamlandığında Güneydoğu çok hızlı şekilde İskenderun Limanı'na ulaşacak. Bu da bize hem zaman kazandıracak hem de maliyeti aşağıya çekecek. Bu konuyu çok önemsiyoruz. Çünkü Körfez'de adım atacak yer kalmadı. Dolayısıyla o bölge ciddi sorunlar oluşmaya başladı. Artık bu bölge, bu işleri tek başına kaldıramaz hale geldi. Amanos tünelleri yapılıp bittiği zaman Körfez'e çok rahat rakip oluruz. Bu sadece Gaziantep için de değil, aynı zamanda Osmaniye, Kilis, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman gibi çok sayıda ilimiz için de çok önemli projedir.”

İHRACAT RAKAMLARI DAHA YÜKSEK OLABİLİRDİ

Gaziantep ihracatındaki artışı değerlendiren Kileci, “Tüm sanayi şehirlerinde gerileme ve yavaşlama var. Gaziantep OSB’de ciddi bir hareketlilik var. İhracattaki artışın sanayicilerin ve üreticilerin çalışma azmine bağlı olduğunu düşünüyorum. Bunu OSB’deki tüketim rakamları, ihracat rakamları açıkça ortaya koyuyor. Pandemi öncesinde OSB’de bulunan arazisini terk edip gidenler, OSB’ye arazisini iade edenler, bugün OSB’de yer arıyorlar. İnşaat şirketleri OSB için 6-7 sonrasına sıra veriyorlar. Sanayiciler, bugün çalıştıracak işçi bulamıyorlar. Kasım ayı ihracat rakamları daha da fazla olabilirdi” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.