Hava Durumu

“İhale iptal edilmeli”

Gaziantep’in kalbi olan Kamil Ocak Stadyumu ve çevresinde bulunan alana yapılacak olan Millet Bahçesi Projesi’ne STK’lardan itiraz geldi. STK temsilcileri, 30 Ekim’de yapılacak olan Millet Bahçesi Projesi İhalesine ilişkin hazırladıkları itiraz dilekçelerini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne sundular. Gazetemize açıklamalarda bulunan STK Temsilcileri, itirazlara ve halkın itirazlarına rağmen bu projenin gerçekleştirilemeyeceğini savundular.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2019 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2019 21:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“İhale iptal edilmeli”

Gaziantep’in kalbi olan Kamil Ocak Stadyumu ve çevresinde bulunan alana yapılacak olan Millet Bahçesi Projesi’ne STK’lardan itiraz geldi. STK temsilcileri, 30 Ekim’de yapılacak olan Millet Bahçesi Projesi İhalesine ilişkin hazırladıkları itiraz dilekçelerini Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne sundular. Gazetemize açıklamalarda bulunan STK Temsilcileri, itirazlara ve halkın itirazlarına rağmen bu projenin gerçekleştirilemeyeceğini savundular.

Gaziantep kent merkezine inşa edilecek olan Millet Bahçesi Projesi, Büyükşehir Belediyesi ve 5.Dönem Kent Konseyi 1.Olağana Genel Kurulunda tartışmalar neden olmuştu. Kent Konseyi Toplantısında yoğun şekilde tartışılan projeye ilişkin STK’lardan art arda açıklamalar geldi. Projeye itiraz edeceklerini belirten STK Temsilcileri, geçtiğimiz gün Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldiler.

STK BAŞKANLARI İTİRAZ DİLEKÇELERİNİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NE TESLİM ETTİLER

Gaziantep Eczacılar Odası Gaziantep Şube Başkanı İrfan Demirci, Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Gaziantep Şube Başkanı Doğan Özdinç, Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Sıtkı Severoğlu ve TMMOB İl eski Sekreteri Burkay Güçyetmez ve MMO Gaziantep Şubesi Müdürü Kerem Yelekçi hazırlamış oldukları itiraz dilekçesini Büyükşehir Belediyesi’ne sundular.

“YIKIM KARARI VERMEK DOĞRU DEĞİL”

Proje ile ilgili çok sayıda sorun olduğunu ifade eden Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, “Valilik binasının neden yıkıldığı ve yıkılacaksa nede başka bir yerde değerlendirileceğine dair bir izahat yok. Valilik binası yakın geçmişte kapsamlı tadilatlara girdi ve milyon liralık harcamalar yapıldı. Ekonomik olarak zor günler yaşandığı bir dönemde bu binanın neden yıkıldığı açıklığa kavuşmuş bir durum değil. Valilik binasının depreme dayanıksız olduğu biliniyor. Burada yapılması gereken öncelikle bir güçlendirme projesi yapılır, yeni bina yapımının maliyetine bakılır. Bu proje yapılmadan yıkıma karar vermek doğru değil.”

“PROJE ANKARA’DA HAZIRLANIYOR, İHALE İSTANBUL’DA YAPILIYOR”

Muammer Aksoy Bulvarı’nın İstasyon Caddesi’ne bağlanan kısmının trafiğe kapatılmasını eleştiren Girişken, “Kent merkezine giden aksın kapatılarak yeni bir ulaşım aksının önerilmemesi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ulaşım kararları planda karar verilmemiş. Proje ile ilgili askı süreci 30 Ekim’de sona eriyor. Ancak TOKİ, askı süreci bitmeden ihaleye çıkıyor. Bu ihale hukuksuz durumda, Büyükşehir Belediyesi’nin her şeyden önce kamusal sorumluluk gereği ihaleye karşı çıkmasını bekliyoruz.  Projeler ve planlar Ankara’da yapılıyor, ihaleye İstanbul’da çıkılıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin Planlama Müdürlüğü yalnızca şeklen bir planlama yapıyor. Kentin kalbindeki yapılaşmada bizim hiçbir rolümüzün olmadığını görüyoruz. Cami ile ilgili olarak kamuoyunda konuşulan rakamlar ürkütücü. Bu haliyle Gaziantep Kalesi’nden 3,5 kat daha yüksek bir yapı anlamına geliyor. Bu planın uygulanmasının kente büyük zarar vereceğini, kamuoyu faydası ilkesine aykırı olacağını düşünüyorum” dedi.

 “PLAN, HER YÖNÜYLE AYKIRI”

Gaziantep Turizm Derneği Başkanı Sıtkı Severoğlu, “Prof. Dr. Muammer Aksoy Bulvarı’nın kapatılmasının doğru olmadığını, ilgili mevzuata göre Millet Bahçelerinde yapılacak olan inşaat alanlarının yüzde 3’ü geçmemesi gerektiğini belirtiyor. Bu mevzuat çerçevesinde, Gaziantep’te yaşayan bir birey olarak projeye itirazımız var. Hazırlamış olduğumuz itiraz dilekçesini Büyükşehir Belediye Başkanlığına sunduk. Belediye Meclisinin alacağı karara göre durumu tekrar değerlendireceğiz. Her ihalenin bir aylık askı ve itiraz süreci vardır. Bu süreç içerisinde itirazlar değerlendiriliyor. Daha önce belirttiğimiz süreç içerisinde ihale askıdaki plana dahi aykırı. Buradaki proje spor alnına yapılmış gibi gözüküyor, bu da mevzuata aykırıdır. Her yönüyle aykırılık söz konusu, TOKİ yetkililerinin bunu düzelteceklerini düşünüyoruz. Öte yandan bu yörede yaşayan insanların görüşlerini alarak, çevredeki planları değerlendirerek planlama yapılmasını istiyoruz. Millet Bahçesi’ni önemsiyoruz, yöredeki mevcut mekanlarla ilgili yapılacak çalışmaya her türlü desteğimizi vermeye hazırız. Yıllardan bu yana Gaziantep’e bir cami yapılması gerektiğini dile getiriyorum. Kentte yaşayan bir mimar olarak bana göre Cuma Camiinin İpekyolu üzerine yapılması daha doğru olacaktır. Caminin yeri ile ilgili bilimsel çalışma yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“HALKA RAĞMEN BU PROJE YAPILAMAZ”

Makine Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, “Yapmış olduğumuz itirazımızın kamu yararına sonuçlanmasını bekliyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne sunmuş olduğumuz dilekçe ile yapmış olduğumuz itirazlar altı dolu olan itirazlardır. Sıkıntılı bir plan tadilat projesi var karşımızda. Hem çevre açısından hem de Gaziantep’in siluetinin hele de Gaziantep Kalesi’nin siluetinin bozulması açısından plana itiraz ettik. Biz oda olarak itiraz ederken, bu itirazımızın kabul göreceğini ve Büyükşehir Belediyesi’nin bu itirazımıza kayıtsız kalmayacağını düşünüyorum. Burasının mülkiyeti şuan TOKİ’ye ait. Bu taleplerimizi bizim TOKİ’ye iletmemiz gerekiyor. Burada Büyükşehir Belediye Başkanımıza görev düşüyor. Gaziantep’in göbeğine yapılması düşünülen yersiz projeyi, bu kadar STK’nın itirazına, halka rağmen yapacaklarsa sorumluluk kendilerine aittir. Biz üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

“HALKIN GÖRÜŞLERİ ALINMADAN KARAR VERİLMEMELİ”

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Gaziantep ile ilgili önemli bir değişim yapılacak ise bunun kararının bu kentte yaşayan insanlarla birlikte alınması gerekiyor. Kentin bileşenlerinin ve halkın görüşlerinin alınmadan karar verilmesi doğru değil.  Ankara veya İstanbul’dan planlama yapılması doğru değil. Biz nasıl bir kentte yaşamak istediğimiz konusunda karar verecek durumdayız” dedi.

“YIKIM KARARI ASKIYA ALINMALI”

TMMOB İl Sekreteri Burkay Güçyetmez, “Hala zaman varken alanda yapılacak olan imar plan tadilatı, TOKİ tarafından yapılacak olan ihale ve valilik binasının yıkım kararı askıya alınmalı. Gaziantep’in çeşitli kesimlerini bir araya getiren buluşmalarla kentimizin önceliklerini göz önünde bulunduran bir program belirlenmeli ve ardından yarışma usulüyle bu son derece kritik alanda oluşturulacak kentsel çevre ortaya çıkarılmalıdır. Öylesine önemli bir konunun kentin çok çeşitli kesimlerinde tartışılması, beklentilerin ve önceliklerin değerlendirilmesi, çalıştaylar ve buluşmalar düzenlenmesi, ulusal ve hatta uluslararası yarışmalarla plan ve projenin elde edilmesi, bütünlüklü bir kentsel tasarım çalışması oluşturulması beklenirdi” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.