Hava Durumu

“Hukuk eğitiminde kalite artacak”

Bir programa katılan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hukuk Fakültesine girişlerde başarı sıralamasını 100 bine çekilmesi konusunda talepte bulunduklarını belirtti. Hukuk Fakültelerinde verilen eğitime değinen Bakan Gül, “İlk 100 bine giren arkadaşlarımızın hukuk fakültesine girmesi hukuk fakültesi mezunu olduktan sonra kaliteyi getirecek. Hukuk fakültesinde nitelikli eğitim verilmek zorunda. YÖK’ün de duyarlılığı var. Önümüzdeki dönemde kalitenin artacağına inanıyorum” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2020 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2020 16:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Hukuk eğitiminde kalite artacak”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, katıldığı bir programda, pandemi dönemi, hukuk fakülteleri, cezaevlerinin durumu, idam tartışmaları, süresiz nafaka konusu ve e-duruşmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME BAŞLIYOR

Adalet Bakanı Bakan Gül, cezaevlerinde görüntülü görüşmenin pilot olarak Ankara ve İstanbul'daki kadın cezaevlerinde 1 Ekim'de başlatılacağını söyledi. Teknik ve hukuki altyapının hazırlandığını, pilot uygulama başarıya ulaştıkça uygulamanın yaygınlaşacağını dile getiren Bakan Gül, uygulamanın "cezaevlerinde bir insani dokunuş" anlamında çok önemli bir reform olacağını kaydetti. Zaman zaman ülke gündemine gelen idam cezası konusundaki görüşünün sorulması üzerine Gül, yaşanan kimi olaylarda, çocuğa tecavüz eden, öldüren, vahşice cinayet işleyenlere verilen cezadan daha ağırının hak edildiğinin düşünüldüğünü söyledi.

MECLİSİN TAKDİRİNDE

İdamın Türkiye'de geçmişte uygulamaları olduğunu anımsatan Gül, "Bu konu bir kanun ya da yönetmelikte olacak bir konu değil, malum Anayasa'da olması gerekiyor. Bu husus Meclis'in, siyasal ve sayısal olarak bir konsensüsün konusu olur ancak. Meclis'te tüm siyasi partilerin bu konuda bir uzlaşısı, bir değerlendirmesiyle olabilecek bir konu. Dolayısıyla bu Meclis'in takdirinde. Hepimiz bakacağız, göreceğiz bir konsensüs var mı, böyle bir ihtiyaç olduğu düşünülüyor mu? O şekilde bir değerlendirmeyi ancak hep beraber göreceğiz." dedi.

NİTEKLİKLİ EĞİTİM ŞART!

Hukuk Fakültelerinin durumuna değinen Bakan Gül, “Türkiye’de hukuk sorunun ortadan kalkması nitelikli hukukçular meselesi ile doğrudan ilgili. Geçtiğimiz yıl YÖK’e yazı yazdık başarı puanı 190 bin olanlar hukuk fakültesine giriyordu bu çok fazla. Ve bunun 100 bine indirilmesini talep ettik. Ve bu sene 1600 civarında kontenjan boş kaldı. YÖK’e yeni bir yazı yazdım, bu yazıda da 125 binden 100 bine indirilmesi hususunda talebimiz var. İlk 100 bine giren arkadaşlarımızın hukuk fakültesine girmesi hukuk fakültesi mezunu olduktan sonra kaliteyi getirecek. Hukuk fakültesinde nitelikli eğitim verilmek zorunda. YÖK’ün de duyarlılığı var. Önümüzdeki dönemde kalitenin artacağına inanıyorum.”

“BELİRLİ BİR SÜREYE BAĞLANMALI”

Süresiz nafaka uygulamasına değinen Bakan Gül, “1 yıl, 2 yıl evli kalıp ömür boyu nafaka verme zorunluğunda olunması ayrı bir mağduriyet oluşturmakta. Bunların hepsinin dikkate alınarak ama bir süreye tabi tutulmasının doğru olduğunu düşünüyorum. Nafakanın da belli bir süreye bağlanması gerektiği kanaatindeyiz.”

“E-DURUŞMA YAYGINLAŞACAK”

E-duruşma uygulamasının takdir topladığını ifade eden Bakan Gül, “E-duruşma pandemiden önce bir hayalimizdi. Bu hafta Ankara’da pilot olarak başlattık. Avukat arkadaşlarımızla konuştuk çok memnunlar. “Bu kadar da beklemiyorduk” diyorlar. Ofislerinden duruşmaya gitmeden yargılamalar yapılıyor. Ankara’dan sonra İstanbul ve diğer illere de yaygınlaştıracağız. 2021 yılında yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

F.ÇENGEL

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.