Hava Durumu

Hedefte kıdem tazminatı mı var?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşülüyor. Söz konusu kanun teklifinde yer alan kimi maddeler, sendikaları harekete geçirdi. Söz konusu kanun teklifinde 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerle süreli sözleşme yapılmasının önünün açılması ile işçilerin kıdem tazminatı hakkının gasp edilmek istendiği ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2020 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2020 17:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Hedefte kıdem tazminatı mı var?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifinin 30 maddesi kabul edildi. Söz konusu düzenleme ile 25 yaş altı ve 50 yaş üstü vatandaşlarla süreli sözleşme yapılabilecek olması tepki çekti. Söz konusu maddenin kıdem  tazminatı alınmasının önüne geçeceğini savunan sendika temsilcileri duruma tepki gösterdi.

SÜRELİ VE SÖZLEŞMELİ ÇALIŞMA YASALLAŞIYOR

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, Kıdem Tazminatı konusunda açıklamalarda bulundu.

Hükümetin kıdem tazminatı konusunu daha önce de gündeme getirdiğini, tepkiler üzerine geri atıldığını söyleyen Türkmen, “Kıdem Tazminatını gasp etmek, emekçilerin son kalan kalesini de tasfiye etmekten vazgeçmediler. Kıdem Tazminatını tamamen kaldırma planı uygulanamayınca şimdi böyle parça parça yok etme yolunu deniyorlar. Hem 25 yaş altı hem de 50 yaş üstü çalışanların fiilen kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldıran bir düzenleme içeriyor. Bunların süreli, sözleşmeli çalışmasını mümkün hale getiren bir düzenleme. Süreli ve sözleşmeli çalışma, mevcut yasalara göre belirli işlerde yapılabilen bir düzenleme idi. Kısa dönemli işlerde olan bu uygulamaya ilişkin yasal düzenlemeler vardı. Şimdi 25 yaş altı ve 50 yaş üstü kimseler için bu sınırlamayı ortadan kaldırdılar. Süreli ve sözleşmeli çalışma yasal hale getiriliyor. Hem de bu sözleşmeyi tekrarlama imkanı sunuyor.”

“HEDEFTE KIDEM TAZMİNATINI TAMAMEN ORTADAN KALDIRMAK VAR”

Düzenlemeye yönelik eleştirilerini sürdüren Türkmen, “Bu düzenleme 25 yaşın altında ve 50 yaş üzerinde olan kimselerin yıllarca kıdem tazminatından mahrum olması anlamına geliyor. Ülkemizde 25 yaş altı ve 50 yaşın üstünde çalışan insanlarımız var. Bu insanların kıdem tazminatı hakkını kaldırmakla bir yer de Kıdem Tazminatını tamamen kaldırmaya yönelik adımlar atılıyor. 25 yaş altı ve 50 yaş üstü insanlara kıdem tazminatı ve sosyal güvence gibi haklara sahip değilsiniz deniliyor.”

“İŞÇİ SINIFININ HAKLARI GASP EDİLİYOR”

Açıklamalarını sürdüren Türkmen, “Öte yandan Torba Yasada 25 yaş altı işçiler için bir ayda 10 günü geçmeye işler için sigorta primi yatırma zorunluluğu da ortadan kalkıyor. Gençler 16 yaşından itibaren sigortalı olabiliyor. Özellikle gençlerin çalıştığı Part-time, esnek işler var. Bu tür işlerde çalışan 25 yaş altı kişilerin yalnızca sağlık sigortası yatırılacak. Emeklilik, ölüm ve yaşlılık aylığı primleri yatırılmayacak. İşçi sınıfının yarısını Sosyal Güvenlik Sistemi ve Kıdem Tazminatı siteminin dışına atan bir düzenleme yapılıyor.”

KAYIT DIŞI ÇALIŞAN İŞLETMELERE TEŞVİK!

Türkiye’de kayıt dışı işçi ve kayıtsız çalışmanın suç olduğunu hatırlatan Türkmen, “Uzun yıllardır yasalarla kayıt dışı ile mücadele ediliyor. Kayıt dışı ekonomiyi neden olan bir şeydir. Son düzenleme ile sigortasız işçi çalıştıran kimseler, belirlenen süre içerisinde sigortasız işçi çalıştırdığını kabul ederse herhangi bir cezai işlem uygulanmayacak ve teşvik verilecek. O işletmede sigortasız çalışan işçilerin, geri dönük olarak dava açma talepleri de ortadan kaldırılıyor. Normal şartlarda o kişilere ceza kesilmesi gerekirken, yasal düzenleme ile ödüllendiriliyor. İşçilerin anayasal haklarına dahi saygı duyulmuyor” ifadelerini kullandı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.