Hava Durumu

“Hastalar, ortada kalacak!”

Covid-19 tedavisi gören hastalar için SGK tarafından Özel Hastanelere ödenen SUT ücretlerinin 29 Haziran tarihi itibariyle ödenmeyeceği açıklanmıştı. Söz konusu açıklamanın ardından Özel Hastanelere yapılan ikinci bir bildirimde, vatandaşlardan fark ücreti talep edilemeyeceği ifade edildi. Karara tepki gösteren Özel Hastaneler, “Hem ödeme yapılmayacak hem de fark talep etmeyin deniliyor. Böyle bir durumda biz ne yapacağız?” diye sordular. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü ise, alınan karar sonrası Gaziantep’te bulunan özel hastanelerin hasta kabul etmeyeceği, Covid-19 hastalarının kamu hastanelerine yoğunlaşacağını söyleyerek, “Karar nedeniyle hastanelerde yer bulamayan hastalar, ortada kalacak. SGK’nın uygulaması ile işler iyice Arapsaçına dönecek” açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2020 17:41
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2020 18:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Hastalar, ortada kalacak!”

 

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Özel Hastanelere yönelik alınan kararın etkileri sürüyor. Hükümet tarafından alınan karar ile Covid-19 tedavisi gören hastaların tüm tedavi masraflarının SGK tarafından karşılanacağı açıklanmıştı. Özel Hastanelere bugün ulaşan bilgi gündeme bomba gibi düştü. SGK tarafından geçtiğimiz gün Özel Hastanelere yapılan yazılı bildirimde, özel hastanelerde Covid-19 (Koronavirüs) tedavisi gören hastalar için ödenen yoğun bakım ücretlerinin 29 Haziran tarihi itibariyle karşılanmayacağı duyurulmuştu.

DEVLET HASTANELERİNE SEVKLER BAŞLADI

SGK tarafından geçtiğimiz gün Özel Hastanelere yapılan yazılı bildirimde, özel hastanelerde Covid-19 (Koronavirüs) tedavisi gören hastalar için ödenen yoğun bakım ücretlerinin 29 Haziran tarihi itibariyle karşılanmayacağını duyuruldu. Özel Hastanelerin sistemine gönderilen bilgide, “SUT Eki EK-2/B listesinde yer alan 510021-Pandemi Bakım hizmeti işlem kodu ile SUT Eki EK-2/C listesinde yer alan P551990-Pandemi Bakım hizmeti (Birinci basamak yoğun bakım için, “P551991 Bakım hizmeti (ikinci basamak yoğun bakım), P551992-Pandemi Bakım Hizmeti (üçüncü basamak yoğun bakım) işlem kodları, MEDULA Hastane Sistemi işlem tarihi 29.06.2020 tarihi itibariyle pasiflenmiştir. Tüm ilgililere duyurulur” ifadeleri yer almıştı. Yapılan açıklamanın ardından Gaziantep’te bulunan özel hastanelerde büyük bir karmaşa yaşanırken, kimi özel hastanelerde devlet hastanelerine sevkler başladığı öğrenildi.

“YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ”

Yaşanan durum karşısında isyan eden özel hastane yöneticileri, SGK’nın tutumunu eleştirdi. SGK tarafından özel hastanelere yapılan ikinci bildirimde, Covid-19 tedavisi gören hastalardan fark ücret edilmemesi istendi. Gazetemize ulaşan özel hastane yöneticileri, SGK’nın yanlıştan dönmesi gerektiğini söylediler.

“ÖDEME YAPILMAYACAK, FARK ALMAYIN!”

Özel Hastane Yöneticileri, “SGK önce tüm özel hastanelere, ödeme yapılmayacağına dair yazı gönderdi, sonrasında ise Pandemi sürecinde vatandaşlardan para talep edilemeyeceğini söylediler. Böyle bir durumda özel hastaneler ne yapacak? Kullanılan ekipmanlar var, vatandaşlardan da fark talep edilemeyecek, bu durumda bizler ne yapacağız? Özel Hastaneler olarak, bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“VATANDAŞTAN FARK ÜCRETİ TALEP EDİLEMEYECEK”

Gaziantep-Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ramazan Sürücü de yaşanan durumun kent için olumsuz sonuçlar doğuracağını söyledi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Sürücü, “Covid-19 tedavisi ile ilgili 600 lira civarında ücret ödeniyor. SGK bu ödemelerin 28 Haziran tarihi itibariyle yapılmayacağı açıklandı. Yapılan bildirimin geriye dönük olması, sorunlara neden oldu. Hastanelerin tamamı Pandemi Hastanesi ilan edilmişti. Kamu hastanelerinde olduğu gibi Özel Hastanelere de ödeme yapılıyordu. SGK’nın bildirimi ile bu ödemelerin yapılmayacağı duyuruldu. Özel Hastanelerin vatandaşlardan fark ücret alamayacağı da bildirildi.”

“VATANDAŞLAR MAĞDUR OLACAK”

Sözlerini sürdüren Sürücü, “Gaziantep özeline baktığımızda Covid-19 tedavisi gören hastaların yüzde 40’ı özel hastanelerde bulunuyor. Gaziantep’teki özel hastaneler, ödeme alamaması halinde Covid-19 tedavisi gören hastalar kamuya sevk edilecek. Gaziantep’in sağlık alt yapısı böylesi bir hasta yoğunluğunu kaldıracak durumda değil. SGK tarafından alınan karar Sosyal Devlet Anlayışına ters bir uygulamadır.  Vatandaşlar, hastaneler mağdur olacak. Uygulamanın 28 Haziran tarihi itibariyle geçerli olması ile sağlık çalışanlarının emek kaybı söz konusu olacaktır. Bu karar emek gaspı aslında.”

“KAMU HASTANELERİ BU YÜKÜ KALDIRACAK DURUMDA DEĞİL”

“Devletin, tüm Covid-19 hastalarını kamu hastanelerinde tedavi etmek istemesini anlaşılabilir. ‘Bundan sonraki süreçte hastalarımızın kamuda tedavisini yapacağız, özel hastanelerde tedavi görmek isteyen hastalar bedelini ödeyerek tedavi olabilirler’ şeklindeki bir açıklama yerinde olacaktır. Pandeminin etkisini artırdığı böyle SGK’nın bu şekilde karar alması doğru değil.  İnsanlık dışı bir durum. Gerek kamu hastanelerinde gerekse özel hastanelerde pandemiden dolayı sağlık hizmetlerinde bir aksama yaşandı. İlk günden itibaren hastanelerin tamamı pandemi hastanesi ilan edildiği için tüm hastaneler Covid hastalarını kabul etti. Tüm meslektaşlarımız aylardır, Covid hastalarının tedavisi için uğraşıyor. Hastanelerde bir hizmet yürüyor, bu hizmet devam ederken geri dönük karar alınması yanlış. Böyle bir durumda özel hastaneler, Covid-19 hastası kabul etmeyecek, kabul edilmeyen hastalar ise kamu hastanelerine yönelecek. Kamu hastaneleri bu yükü kaldırabilecek durumda değil.”

“HASTALAR ORTADA KALACAK!”

“Özel hastaneler Covid-19 hastalarının yüzde 40’ını almasına rağmen halen hastalar acil servislerde onlarca hasta, yoğun bakım ve normal servis yatağı için sıra beklerken, karardan sonraki durumu düşünemiyoruz. Bu bir halk sağlığı durumudur. Devlet, halk sağlığını garanti etmek durumundadır. Kararın iyi sonuçları olmayacak. Salgınla ilgili kötü bir noktadayız. Vaka sayılarında artış trendi devam ediyor. Acillerde hastalar bekliyor, yurtlarda tedavileri devam ediyor. Kentimizde bulunan 18 özel hastane çıktığı zaman şehrimizin durumunu düşünemiyorum. Kentlerin durumlarını göz önünde bulundurmaları gerekirdi. Vaka sayısı kamu tarafından idare edilebilir seviyede ise zaten özel hastanelere gerek olmazdı. Devletin, hastaların tedavi ücretleri karşılaması gerekiyor. Karar nedeniyle hastanelerde yer bulamayan hastalar, ortada kalacak. SGK’nın uygulaması ile işler iyice Arap saçına dönecek.

Bu kararla kentimizde kontrole alınamayan salgın ateşine benzin dökülmektedir. Bu kenti bu kadar sahipsiz sananları halkımızın vicdani takdirlerine havale ediyorum” ifadelerini kullandı.

“ÖZEL HASTANELER KAYBA UĞRAYACAK”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, “Pandemi nedeniyle özel hastanelerde tedavi gören Covid19 hastaları için özel hastanelere normal yoğun bakım ücretinin iki katı oranda bir ödeme yapılıyordu. Covid-19 hastalarının bakımı, ilaçları, yoğun bakımda giyilen kıyafetler, ekipman gibi pek çok konu dikkate alınarak bu ücret belirlenmişti. Dün gece itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından özel hastanelerin tamamına yazı göndererek, 29 Haziran tarihinden sonra yatan hastalar için ödemelerin normal yoğun bakım ücreti şeklinde yapılacağı iletildi. Bu durumda yaklaşık 8 günden bu yana hasta kabul eden hastaneler, karar ile büyük bir kayba uğradılar. Bazı hastanelerin bu karar nedeniyle 200 bin TL kayba uğradığı ifade ediliyor. Kentte bulunan özel hastaneler, karar ile mağdur duruma düştüler” ifadelerini kullanmıştı.

Söz konusu karar ile ilgili görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.