Hava Durumu

Halkın enflasyonu, alarm veriyor

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından hazırlanan “Halkın Enflasyonu” araştırmasının Temmuz 2021 ayı sonuçları açıklandı. söz konusu araştırma sonuçlarına göre, gıda fiyatlarında son bir yıl içerisinde yaşanan artış oranı yüzde 35,7 oldu. vatandaşların temel tüketim maddelerinde yaşanan bu artış, hayat pahalılığının her geçen gün arttığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2021 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2021 17:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Halkın enflasyonu, alarm veriyor

Türkiye'de pandemi ve döviz kurunda meydana gelen yükseliş ile birlikte pahalılık sorunu her geçen gün artıyor. Pandemi dönemi öncesine oranla artış gösteren gıda fiyatlarına ilişkin yapılan araştırmalar sonuna çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilerine aksine vatandaşların reel enflasyonu çok daha farklı. 
Bu noktada, Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından hazırlanan “Halkın Enflasyonu” araştırmasının Temmuz 2021 ayı sonuçları açıklandı. Açıklanan araştırma sonuçları ise hayat pahalılığının son bir yıl içerisinde ne kadar fazla arttığını gösteriyor.

OCAK- TEMMUZ DÖNEMİNDE ARTIŞ ORANI YÜZDE 19,8

Araştırma sonuçlarına göre, Gıda fiyatlarında ocak-temmuz döneminde  yüzde 19.8 oranında artış yaşandı. Yılın ilk yedi aylık döneminde ekmek, bulgur, un makarna fiyatlarında yüzde 8,8, et ve balık fiyatlarında yüzde 26.1 süt, süt ürünleri ve yumurta fiyatlarında yüzde 20,4 oranında artış gözlendi. Yağ fiyatlarında ise yüzde 23.3 oranında artış oldu. Bu dönemde meyve fiyatlarında yüzde 70 artış, sebze fiyatlarında yüzde 0.5 oranında düşüş kaydedildi. Bakliyat fiyatlarında yüzde 9 oranında diğer işlenmiş gıda fiyatlarında ise yüzde 8.3 oranında artış oldu.

GIDA FİYATLARI SON BİR YILDA YÜZDE 35 ARTTI

Gıda fiyatlarında yıllık olarak ise  yüzde 35.7 oranında artış gözlendi. Bu yıl temmuzda geçen yılın temmuz ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 24.8, et-balık fiyatlarında 17,8, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 35.1 oranında artış oldu. 

MEYVE VE SEBZEDE FAHİŞ ARTIŞ!
Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 53.9 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 69.1 sebze fiyatları ise yüzde 67.2 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 29.2 diğer gıda fiyatları ise yüzde 15.4 oranında zamlandı.

GAZİANTEP'TE HAYAT PAHALILIĞI ARTIYOR

Raporda açıklanan bu rakamlar, Gaziantep'te de yaşanan hayat pahalılığının göstergesi oldu. Kent genelinde gıda, temel tüketim maddeleri, giyim gibi pek çok üründe fiyatların son bir yıl içerisinde arttığı gözlendi. Pandemi dönemi iel birlikte kapalı kalan ya da faaliyetlerine ara veren işletmelerin ürün ve hizmetlerde fiyat artışlarına gitmesi de kentte yaşanan pahalılığın daha da artmasına neden oldu.
PAHALILIK SORUNUNA ÇÖZÜM BULAN YOK...

Kent yönetiminin ve ilgili kurumların pahalılık sorununa neşter vuracak çözümler üretmemesi tartışılıyor. Bir dönem gündeme gelen 'Pahalılık Çalıştayı' gibi çözüm üreteci etkinliklerin düzenlenmesi kent insanının yararına olacaktır.
F.ÇENGEL
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.