Türkiye’nin gözde kentlerinden olan Gaziantep, son yıllarda yaşanan olumsuz olaylardan nasibini aldı. Marka Kent olarak bilinen ve güçlü ekonomisi ile en fazla göç alan kentler arasında yer alan Gaziantep, göç veren bir kent haline geldi. Elde edilen verilere göre 208 yılında Gaziantep’e 44 bin 704 kişi yerleşirken, 62 bin 206 kişi Gaziantep’ten göç etti. 2018 yılında Gaziantep’in göç oranı eksi yüzde 17,502 oldu. Böylelikle bir zamanlar Türkiye ortalamasının çok üzerinde göç alan Gaziantep, göç veren iller arasında 4.sırada yer aldı.

Marka Şehir olarak bilinen ve güçlü ekonomisi ile kendinden sıkça söz ettiren Gaziantep, son yıllarda yaşanan olumsuz olaylar nedeniyle göç veren bir kent haline geldi. 2011 yılında Suriye’de çıkan iç savaş, Suriyeli Mültecilerin kente gelmesi, Kobani olayları, terör saldırılarının yanı sıra ekonomik koşulların ve işsizliğin arttığı Gaziantep, Türkiye’nin en fazla göç veren 4.kenti haline geldi. Ekonomik anlamda işsizlik ve yoksulluk oranlarının hızla artış gösterdiği Gaziantep, döviz kurunda meydana gelen dalgalanmalardan da olumsuz etkiledi. Kurdaki dalgalanma nedeniyle maliyetleri artan sanayiciler, işçileri işten çıkartma ve ücretsiz izne gönderme yolunu tercih ederken; binlerce işçi İŞKUR İl Müdürlüğü önünde kuyruklar oluşturdu.

MARKA ŞEHİRDEN, GÖÇ VEREN ŞEHRE

Marka Şehir olarak anılan, ekonomisi ile göz dolduran Gaziantep ile ilgili yayınlanan verilere göre Gaziantep; İstanbul, Ankara ve Adana’nın ardından 2018 yılında en fazla göç veren 4.il oldu. 2018 yılında Gaziantep’e 44 bin 704 kişi yerleşirken, 62 bin 206 kişi Gaziantep’ten göç etti. Türkiye ortalamasının çok üzerinde göç alan Gaziantep’in 2018 yılında göç oranı eksi yüzde 17,502 oldu. Pozitif olan göç oranı eksi düzeylere düşerek, negatif hale geldi.

KENT EKNOMİSİ ETKİLENDİ

Gaziantep, dünyanın 180 ülkesine ihracat yaparken Suriye’de patlak veren iç savaş, Mısır Krizi ve Ukrayna-Rusya savaşı ve Irak ile yaşanan krizlerden nasibini aldı. Irak ve Suriye’ye yüksek oranda ihracat yapan Gaziantep, bu ülkelerde yaşanan sorunlar nedeniyle ekonomik sıkıntılarla karşı karşıya kaldı. Döviz kurunda meydana gelen yükselişler ise Gaziantep ekonomisine son darbeyi vurdu. Dövizin yükselmesi ile birlikte büyük oranda dışa bağımlı olarak üretim yapan fabrikalar, artan maliyetler karşısında günden güne iş yapamaz hale geldiler. Özellikle iç piyasaya yönelik üretim yapan fabrikalarda üretim büyük oran dururken, işten çıkartmalar ve ücretsiz izne gönderilen işçi sayısı artış gösterdi.

S.ÖZTÜRK

Editör: Haber Merkezi