Hava Durumu

“Gıda işletmeleri risk taşıyor”

Koronavirüs’e karşı Türkiye genelinde alınan önlemler artırılırken Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, vatandaşların sağlığını tehlikeye atabilecek önemli bir konuya dikkat çekti. Gıda üretimi yapan işletmelerde, Koronavirüs’e karşın alınan tedbirlerin artırılması gerektiğini savunan Aydın, “Enfekte olması durumunda gıdaların Koronavirüs’ün taşıyıcısı haline gelebilir” uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2020 18:24
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2020 20:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Gıda işletmeleri risk taşıyor”

Türkiye’de ve dünyada etkisini her geçen gün artıran Koronavirüs vakalarına karşın tedbirler artırılıyor. Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Temsilcisi Onur Aydın, Koronavirüs’ün gıdalar yoluyla vatandaşlara bulaşmasından endişe duyduklarını kaydetti. Aydın, yüzeylerde saatlerce ve günlerce hayatta kalabilen virüse karşına gıda işletmelerinde de güvenlik önlemlerinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.

AÇIKTA SATILAN GIDALARDA RİSK YÜKSEK

Açıklamalarda bulunan Aydın, “Covid-19 yani korona şimdiden günlük yaşamı oldukça olumsuz etkilemiş eğitimden ekonomiye kadar birçok kurum ve kuruluş faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmış olduğunu görüyoruz. Korona virüsün ortaya çıkışı yani ilk enfekte olan insanın bu virüsü beslenme yoluyla aldığı da güçlü iddialar arasında yer alırken virüsün bitkisel kökenli gıdalar ile ısıl işlem görmüş gıdalarda gelişmediği ve gıdaların ‘iyi üretim uygulamaları’ ile hazırlanması durumunda risk teşkil etmediği ile ilgili çalışmalar mevcuttur. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), Amerika Gıda ve İlaç Otoritesi (FDA) ve Amerika Tarım Birimi (USDA) yaptığı araştırmalar sonucunda eldeki veriler değerlendirildiğinde virüsün gıdalar ile bulaşmadığını ifade etmişlerdir. Tüm bu çalışmalar Covid 19’un gıdalarda gelişmediğini gösterse de gıdalar enfekte olması durumunda bu virüsün taşıyıcısı olabilir. Özellikle paketlenmeden satılan dökme gıdalar ve tüketicilerin temasına açık satılan ürünlerde çapraz bulaşıcı ihtimali azımsanmayacak kadar yüksektir. Bu hususta kamu, işletmeler ve vatandaşlara önemli sorumluluklar düşmektedir.”

KORUYUCU DONANIMLAR TEMİN EDİLMELİ

“Bakanlık, belediyeler ve ilgili kurumları fırınlar, yemek şirketleri ve dökme ürün satan işletmeler başta olmak üzere halk sağlığını ilgilendiren tüm işletmeleri bilgilendirmeli, ihtiyaç duyulan teknik ve mali destek sağlanmalıdır. Bu kapsamda kamusal destekler şunlar olabilir; Gıda işletmelerinde kullanılan maske, eldiven ve bone gibi koruyucu donanımlar çalışanlara ücretsiz temin edilmeli, Gıda işletmelerine dezenfektan ve temizlik kimyasallarının temini kolaylaştırılmalı, bu ürünlerin tüm işletmelere ve vatandaşlara vergisiz ve sürdürülebilir şekilde temini kamusal düzenlemeler ile garanti altına alınmalıdır.”

İŞLETMELERDE HİJYENE DİKKAT EDİLMELİ

“Gıda sektör çalışanlarının sağlık taramaları ücretsiz bir şekilde kamu hastanelerinde yapılarak, virüs testini de içeren portör muayenesi zorunluluğu geri getirilmeli ve Gıda sektöründe çalışan personelin işyeri hekimleri tarafından günlük vücut sıcaklığı ölçülmeli, semptomlar izlenmeli, ateşi yüksek ve Covid semptomları taşıdığı şüphelenilen çalışanlar tedbir amaçlı ücretli izinli olarak izlenmelidir. Gıda işletmelerinde tuvalet, duş yemekhane ve ortak alanların hijyeni ile ilgili düzenlemelerin yapılıp, personel servisi ve toplu taşıma servislerinin hijyeni sağlanmalı, sağlık hizmeti sosyal güvence şartı aranmaksızın herkese ücretsiz hale getirilmelidir. Özellikle Gaziantep fırınlarında para alan kişinin ekmek paketlemesi çapraz kontaminasyon riski oluşturacağından bu iki işlemin iki farklı kişi tarafından yapılması gerekli denetimler ile sağlanmalıdır.”

HİJYENLİ ALANLARDAN ALIŞVERİŞ YAPILMALI

“Francala(somun) ekmek üreticilerinin ekmekleri pişip dinlendikten sonra el değmeden paketleyecek sistemlere geçmeleri zorunlu hale getirilmelidir. Çiğ olarak tüketilen ve açıkta satılan kuruyemiş, kuru meyve, sebze ve şarküteri ürünlerine salgın süresince kısıtlama getirilmeli, ambalajlı ürünlerin tüketimi teşvik edilmelidir. İşletmelerde HACCP kurallarına uygun üretim, paketleme ve sunum koşulları, kapasitesine ve çalışan sayısına bakılmaksızın denetlenmelidir. Vatandaşlarımızın da kişisel hijyen önlemleri almayan yerlerden alış veriş yapmamaları, Ambalajlı, bakanlık sistemine kayıtlı ürünleri tercih etmeleri, ambalajlı ürünlerin de enfekte olma ihtimaline karşı buzdolabına veya mutfak tezgahına koymadan önce yıkamaları, ambalaja temas ettikten sonra ellerini uygun süre ve şartlarda yıkamaları, açıkta satılan gıdaları tercih etmemelerini öneriyoruz” ifadelerine yer verdi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.