Hava Durumu

Gaziantep’te nasıl uygulanacak?

31 Ağustos tarihinde açılması beklenen Okullar ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı iki farklı plan hazırladı. Okulların açılmaması durumunda uzaktan eğitime devam edileceği öğrenildi. Okulların açılması durumunda ise yüz yüze eğitimin ağırlıkta olduğu hibrit model uygulanacak. Haftalık 40 saatlik dersler 20 saate indirilecek. Sınıflarda öğrenci sayısı azaltılacak. Öğrenciler bölünerek pazartesi-çarşamba-cuma ve salı-perşembe-cumartesi okula gelecek. Okulların açılması ile uygulanması beklenen Hibrit Sistemin vaka sayılarının her geçen gün arttığı ve derslik açığı sorununun yaşandığı Gaziantep’te nasıl uygulanacağı merak konusu oldu.

Haber Giriş Tarihi: 22.07.2020 17:46
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2020 18:46
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Gaziantep’te nasıl uygulanacak?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 31 Ağustos tarihinde okulların açılacağı duyurulmuştu. Yapılan duyurunun ardından Bakanlık tarafından Koronavirüs Salgını nedeniyle yeni eğitim yılına yönelik farklı eğitim modellerinin planlandığı öğrenildi. Hazırlanan ilk plana göre, okulların açılmaması durumunda öğrenciler uzaktan eğitime devam edecek. Canlı sınıf uygulamaları üzerinden eğitim çalışmaları devam edecek. İkinci plana göre ise, okullara eğitim alınan saatler yarıya indirilecek, öğrenciler Pazartesi-Çarşamba-Cuma ve Salı-Perşembe-Cumartesi olmak üzere iki grup halinde okullara gelecek. Sınıflardaki öğrenci sayıları ise yarı yarıya azalacak.

HİBRİT MODEL GÜNDEMDE

Bakanlığın hazırladığı senaryolardan biri uzaktan eğitim. Okulların açılmaması üzerine kurgulanan bu modelde öğrenciler daha aktif olarak canlı sınıf uygulamaları üzerinden eğitim alacak. Bakanlığın tercih ettiği ise yüz yüze eğitimin ağırlıkta olduğu hibrit model. Haftalık 40 saatlik dersler 20 saate indirilecek. Sınıflarda öğrenci sayısı azaltılacak. Öğrenciler bölünerek pazartesi-çarşamba-cuma ve salı-perşembe-cumartesi okula gelecek.

OLUMSUZ SONUÇ DOĞURACAK

Hazırlanan planların seyrinin önümüzdeki günlerde netleşmesi beklenirken, Koronavirüs vaka sayılarının her geçen gün arttığı Gaziantep’te böylesi bir süreçte okulların açılmasının olumsuz sonuçlar doğuracağı düşünülüyor.

DERSLİK BAŞINA 32 ÖĞRENCİ DÜŞÜYOR!

Geçtiğimiz hafta Gaziantep Kent Konseyi’nde yapılan toplantıda, “Pandemi Normalleşme Sürecinde Ne Yapılmalı?” konusu gündeme geldi. Gündem toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Samet Bayrak, “Gaziantep’te salgının bu şekilde devam etmesi halinde okullar açıldığında öğrencilerin bu virüsü birbirlerine, öğretmenlerine ve eve döndüklerinde aile bireylerine bulaştıracağı kesindir. Türkiye’de ilkokulda 4,9 milyon öğrenci 223 bin 901 derslik var. Derslik başına ortalama 22 öğrenci düşüyor, öğrenci başına 4 metrekare 1 sınıf en az 89 metrekare yani 2+1 daire büyüklüğünde olması gerekir. Türkiye’de genel ortaokullarda 4,3 milyon öğrenci, 134 bin 467 derslik var. Derslik başına 32 öğrenci düşüyor, 4 metrekare şartı için bir sınıfın en az 129 metrekare büyüklüğünde 3+1 daire kadar olması gerekiyor. 40-50 kişilik sınıflarda büyüklük 200 metrekareye çıkıyor.”

OKULLARIN DURUMU GÖZARDI EDİLMEMELİ

“Genel liselerde 1 milyon 668 bin öğrenci 60.984 derslik var. Derslik başına 27 öğrenci düşüyor. 4 metrekare için en küçük sınıfın 109 metrekare olması gerekiyor, bir dersliğe 28 öğrenci düşüyor ama 34 öğrenci alınıyor. Sınıfın en az 132 metrekare olması gerekiyor. Özel ilkokullarda 262.164 öğrenci, 29 bin 295 derslik var. Derslik başına 9 öğrenci düşüyor. Sınıfın 36 metrekare olması gerekiyor. Özel Ortaokullarda 338 bin 46 öğrenci, 26 bin 969 derslik var. Derslik başına 13 öğrenci düşüyor. Sınıfın 50 metrekare olması yetiyor. Özel liselerde 474 bin 765 öğrenci, 42 bin 340 derslik var. Derslik başına 11 öğrenci düşerken sınıfın 45 metrekare olması gerekiyor. İmam Hatiplerde 653 bin 856 öğrenci, 24 bin 853 derslik var. Derslik başına 26 öğrenci düşüyor. İHO’da bir sınıfın 105 metrekare olması gerekir. İmam hatip liselerinde 498.002 öğrenci 34.406 derslik var. Derslik başına 14 öğrenci düşüyor.  İHL’de 58 metrekare sınıf yetiyor. Ancak şehirlerdeki öğrenci yoğunluğu göz önüne alındığında fiziki şartlar nedeniyle 1 sınıfta 4 metrekareye 1 öğrenci düşmesi imkansızdır. Ama açılırsa da Okullarda, sınıf sayısının yetersizliğinden dolayı sosyal mesafe korunarak eğitim verilmesinin mümkün olmadığı bu sebeple, iki hatta üç vardiyalı sistem olmasının gerektiği, Bu süreçte derslerin bir kısmının online yapılmasının daha iyi olacağı, Ama sınav odaklı eğitimden dolayı da, sınava hazırlanan 8.ve 12. Sınıf öğrencileri için daha farklı bir eğitim sistemi geliştirilmesinin gerektiği ve yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, gerekli tedbirler alınmadan Okulların Eğitime Açılmasını Tavsiye Etmiyoruz. Şehrimizdeki vaka sayılarının neden düşmediği, vakaların yoğun olarak görüldüğü mahallelerde taramalarda ağırlık verilmesini tavsiye ederiz” ifadelerini kullandı.

“UZAKTAN EĞİTİMDE SINIFTA KALDIK”

Söz konusu plana ilişkin açıklamalarda bulunan Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ömer Parlakçı, “Bizim için önemli olan çocukların ve toplumun sağlığıdır. Tüm bunları tehlikeye atmayacak şekilde eğitimden yanayız. Uzaktan Eğitim noktasında ülkemiz maalesef sınıfta kaldı. Birçok öğrenci, uzaktan eğitimden faydalanamadı. Sınavlara etkisi oldu, dezavantajlı çocuklarımız sorunlar yaşadı. MEB bu sorunları çözemedi. Şimdilerde ise yeniden uzaktan eğitim ve okullarda eğitim verilmesi konusunda çalışmalar yapılıyor.”

“ANKET SONUÇLARINI KAMUOYUNA SUNACAĞIZ”

Sözlerini sürdüren Parlakçı, “Eğitim-Sen olarak Anket çalışma yapıyoruz. Eğitimin nasıl olması gerektiği ve yapılması gerekenler ile ilgili anket sonuçlarını MEB ve kamuoyuna sunacağız. Eleştirilerimizin göz önüne alınarak çok daha farklı uzaktan eğitimin verilmesi gerekiyor. Dezavantajlı çocukların durumlarını göz önünde bulunduracak bir sistem uygulanmalıdır.”

“ÖNLEMLER ÜST DÜZEY OLMALI”

Gaziantep’e ilişkin değerlendirmelerde bulunan Parlakçı, “Fiziki açıdan bakıldığında Gaziantep, derslik sayıları yetersiz. Tekli eğitime henüz geçiş yapılamadı. 40-45 kişinin eğitim gördüğü sınıflarda nasıl eğitim verilecek? Bakanlığın illere özel çalışma yapması gerekiyor. Bu noktada biz, rapor hazırlayacağız. Hazırlanacak bu raporumuzu MEB’e sunacağız. Sürekli olarak MEB bünyesinde bir Bilim Kurulu kurulmasını öneriyoruz. Bu kurulda, STK’lardan gelen öneriler doğrultusunda çalışmalar yapılmalı. Okulların 31 Ağustos’ta açılacağı açıklandı. Sonbahar aylarında salgının hangi boyutlarda olacağı bilinmiyor. Örgün ve uzaktan eğitimlerde sorun çok, Gaziantep gibi yerlerde önlemlerin üst düzey olması gerekiyor” diye konuştu.

Y.ANKAY

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.