Hava Durumu

“Gazianteplinin tadı kaçtı”

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul mecliste Gaziantep’in sorunlarını dile getirirken, “Gaziantep'in baklavası tatlıdır ama sorunlardan dolayı Gazianteplinin ağız tadı kaçmıştır”dedi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2019 17:35
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2019 18:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Gazianteplinin tadı kaçtı”

HDP Gaziantep Milletvekili Prof. Dr. Mahmut Toğrul mecliste Gaziantep’in sorunlarını dile getirirken,  “Gaziantep'in baklavası tatlıdır ama sorunlardan dolayı Gazianteplinin ağız tadı kaçmıştır”dedi.

HDP Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Genel Kurul Meclis kürsüsünde Gaziantep'in sorunlarını anlattı.

HDP Gaziantep Milletvekili TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, "Tarih, kültür ve sanayi şehri olan Gaziantep; fıstığı, baklavası, gastronomisi ve küçük sanayide her türlü alet edevatı yapabilen, el becerisiyle bilinen ustalarıyla tanınırken maalesef bugün eğitimden sağlığa, ekonomik yaşamdan sosyal yaşama, uyuşturucudan çarpık kentleşmeye, hemen hemen her alanda büyük sorunlarla boğuşmaktadır. Bu konuda çözüm üretmek yerine âdeta kaderiyle yüz yüze bırakılmış bir kent durumundadır” dedi.

“TÜİK verilerine göre Gaziantep, Türkiye'nin bebek ölümlerinin en fazla yaşandığı ildir. Tabii ki bunun sebebi sağlık sektöründe yaşanan olumsuz gidişattır. Çocuk ölüm oranlarından doğum oranlarına, hastanelerdeki ameliyat sayılarından çalışan doktor sayısı ve personel eksikliğine kadar birçok alanda sorun mevcuttur. Çocuk uzmanı, yeni doğan yoğun bakım uzmanı ve perinatoloji uzmanları yetersizdir. Sağlık Bakanlığının bu konuları bir an önce gündemine alıp eksiklikleri gidermesi gerekmektedir.”

“Öte yandan, şehir hastanelerine yönelik tüm eleştirilerimiz saklı kalmak üzere, Gaziantep Şehir Hastanesinin 2015 yılında temeli atıldı, 2018 yılında bitirileceği söylendi ama görünen o ki önümüzdeki yıl da bitirilmesi mümkün değil. Yüklenici firmalardan Samsung işi bıraktı. Çalışan emekçiler mağdur. Maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle bayramda hastane inşaatının çatısına çıkarak intihar girişiminde bulundular. Geçen hafta bu girişimlerini bir kez daha sürdürdüler. Yetkililer bu sorunları gidermek yerine maalesef çalışan 300 işçinin işine son verdi. Taşeron firmaların birçoğu ödenek almadığı için sıkıntı yaşıyor. Yine Abdülkadir Yüksel Devlet Hastanesinin, Gaziantep'te dere yatağına yapıldığı ve bu nedenle zemininde kayma olduğu bilinen bir gerçek. Eksik kapasiteyle çalışıyor, şu anda en az 50 doktora ihtiyaç var ama daha da önemlisi yapısal sorunları nedeniyle ileride bu hastanede ciddi bir felaketle yüz yüze geleceğimiz söz konusu.”

“Gaziantep'te eğitim tam bir fecaat değerli arkadaşlar. Okul sayısı yetersiz. Kentimiz ilk, orta ve lise düzeyinde okullaşma oranında derslik, öğretmen ve yardımcı hizmetler personeli ihtiyacı, okulların fiziki donanımı açısından Türkiye ortalamasının altındadır. LGS, üniversite sınavları dâhil tüm yapılan sınavlarda Gaziantep maalesef son sıralardadır. Sorunların çözümü noktasında ortaklaşmak isteyen eğitim sendikaları, EĞİTİM-SEN örneğin, iki yılı aşkındır Millî Eğitim Müdürlüğünden randevu talep ediyor ama görüşemiyor.  Gaziantep'te uyuşturucu başını almış gidiyor değerli arkadaşlar. Gençlerimiz uyuşturucu bataklığına saplanmış durumda. Özellikle Şahinbey ilçemizde Vatan, Beybahçe, Fırat, Beydili, Yukarıbayır, yine Şehitkamil ilçemizde Karşıyaka, Hacıbaba, Cinderesi ve Eyüp mahallelerinde uyuşturucu kullanımı yaygınlaşmış, uyuşturucu kullanım yaşı 11'e kadar düşmüş, her 5 gençten 3'ü maalesef bu illete bulaşmış durumdadır.”

“Kent merkezi böyleyken dış ilçelerimiz de bundan farklı değil. Özellikle İslahiye ve Nizip'te de benzer bir tabloyla karşı karşıyayız. Maalesef şehirde gençlerin kendilerini ifade edebilecekleri sosyal, sportif alanlar ve kamusal alanlar mevcut değil. Ekonomik zorluklar bunlarla birleşince gençlerimiz maalesef -engelleyici hiçbir önlem de alınmamakta- bu illete bulaşmaktadır. Gaziantep en hızlı emlak fiyat artış oranının gerçekleştiği illerden biridir. Yüksek getiri sağlayan arsa yatırımları sebebiyle birçok park, yeşil alan, mera, tarım alanı imara açılarak geri dönülmez şekilde kaybedilmiştir. Geldiğimiz noktada, Gaziantep, Türkiye'nin en pahalı kentleri arasında yer almaktadır. Özellikle Suriyeli mültecilerin gelmesi ve ucuz iş gücü gibi görülmesi nedeniyle işsizlik Türkiye ortalamasının üzerindedir. Gaziantep'te 2 bin TL'den aşağı kiralık ev bulmak neredeyse imkânsızdır. Gaziantep Belediyesinin yeşil alanları imara açtığı, hukuksuz bir şekilde her yerde imar değişikliğine gittiği bilinmektedir. Meclis kararlarının yüzde 80'i imar tadilatlarından oluşuyor.”

“Kişi başına düşen yeşil alan 4,5 metrekaredir, gelişmiş ülkelerde bu oran 20 metrekaredir. Gaziantep'te son on yılda 200 bin dekar tarım alanı yok edildi. Tarım alanları günden güne betonlaştırılmakta, on yıl içerisinde Antep fıstığı ve zeytin ağaçlarının yerini maalesef devasa binalar aldı. Kamu harcamalarında israf son sürat devam ediyor. Gaziantep Valilik binasının bu ay sonu boşaltılacağı söyleniyor. Valilik binasındaki kamu kurumlarına "Ay sonuna kadar kendinize yer bulun." denilmiş ama bu arada, iki yıl içerisinde 10 milyonu aşkın tadilat gideri yapılmıştır orada.”

“Kent, kültürel sorunlar, özellikle saat 19.00'dan sonra neredeyse kent ıssız bir kente dönüşmekte, sosyal yaşam tamamen bitirilmiş durumda.  Kent, cihadist grupların örgütlenme alanı hâline gelmiş durumda. Halkın yaşamını tehdit eden en ciddi güvenlik sorunudur. AKP, halka hizmeti seçmenin tercihine göre yapmakta, kendisine oy vermiyorsa hizmet de yoktur demektedir. Örneğin, seçimden önce arabanın yolları için işlem başlatıyor, seçimi kaybedince yollar o hâlde duruyor, toz içinde, yanındaki tarım alanları, pamuk alanı tozdan bembeyaz görülmektedir.”

“Ardıl Barajı seçimden önce yönetimi belediyeye verilmiş, başvuru yapılmış ama seçim kaybedilince verilmemiş. Adı "ölüm yolu"na çıkmış Nurdağı-Gaziantep yoluyla ilgili, tüm muhalefet partileri önergeler verdi, "Bu yol yapılsın." dedi ama maalesef bugüne kadar bu yol yapılmadı. Daha kaç kişinin ölmesi bekleniyor? AKP'liler yolun programda olduğunu söylüyor ama bir türlü yapılmıyor. Tabii, Gaziantep'in tüm sorunlarını beş dakika içerisinde ifade etmem mümkün değil ama bu sorunların çözümü noktasında ortak bir irade de söz konusu değil. Gaziantep Valisi AKP'li milletvekilleriyle toplantı yapıyor sağlık konusunda ama hiçbir muhalefet partisi milletvekilini dâhil etmiyor.

 Ben Gaziantep'te 126 bin oy aldım. Sayın Gaziantep Valisini arıyorum, kentimize geldiği için "Hayırlı olsun." diyeceğim ama telefonlarıma çıkmıyor. Diğer milletvekillerini arıyor ama HDP'yi görmezden geliyor. Hiç kimsenin HDP'yi görmezden gelme hakkı yoktur diyorum. Gaziantep'in baklavası tatlıdır ama tüm bu sorunlardan dolayı Gazianteplinin ağız tadı kaçmıştır” ifadelerine yer verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.