Hava Durumu

GAÜN’de imar tartışması

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) içerisinde bulunan  Üniversite genişleme sahasının Büyükşehir Belediyesi kararıyla imara açılması ardında bölgede TOKİ tarafından konut yapılacak. GAÜN Akademik personeli için inşa edilecek olan brüt 217 metrekare genişliğindeki konutların bedelinin 655 bin TL olacağı ifade edildi. Hazine arazisine inşa edilen konutların fiyatlarının yüksek olması, bölgede yapılan planlamada okul, yeşil alan ve sosyal donatı alanlarına yer verilmemesi rant  tartışmalarını bir kez daha gündeme getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.07.2020 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 19.07.2020 16:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
GAÜN’de imar tartışması

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) içerisinde bulunan  Üniversite genişleme sahasının imara açılması gündeme gelmişti. Üniversite genişleme sahasının imara açılması ile ranta kurban gideceğine dair tartışmalar devam ederken, Şahinbey Belediyesi Meclis kararı çıkması beklenmeden, eğitim alanı  Büyükşehir Belediye Meclisi kararı ile mevcut alan imara açılmıştı.

TARTIŞMALI PROJE!

Alanın imara açılmasının ardından TOKİ tarafından inşa edilecek konutlar için başvuru işlemleri GAÜN İnternet Sitesi üzerinden başlatıldı. GAÜN genişleme alanına inşa edilecek olan konutların brüt alanının 217 metrekare olacağı, satış fiyatının ise 655 bin TL olacağı ileri sürüldü.  Tartışmalı projeye ilişkin ayrıntıların ortaya çıkması ile bir kez daha rant iddiaları gün yüzüne çıktı.

 “AKADEMİSYENLERİN TERCİH EDEBİLECEĞİ KONUT FAZLASIYLA VAR”

Projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar,  “Gaziantep' te Akademisyenlerin tercih edebileceği her türlü konut fazlasıyla var, akademisyenleri tutamamamızın başka nedenleri olmalı, şehrin sosyal gelişmişliği, akademik çalışma ortamları gibi nedenler olabilir. Araştırılmalı” ifadelerini kullandı.

ÖDEME PLANI TOKİ TARAFINDAN YAPILDI!

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, GAÜN genişleme alanına inşa edilecek olan konutlara ilişkin gelen eleştirilere yanıt verdi. Rektör Gür, “Üniversitelerde lojman yapımına uzun zamandır izin verilmemektedir. Daha önce bazı şehirlerde üniversitelerde olduğu gibi TOKİ tarafından uzun vadeli ödeme kolaylığı olan konutlar yapılıp öğretim üyelerine şehirde ve üniversitede kalmaları için cazibe oluşturulmaktadır.

Bu proje 10 yıldır gündemdeydi. Yasal izinler ve prosedürler ancak aşılabildi. Üniversitemizin yapım ihalesi ile ilgili hiçbir dahli ve yetkisi olmadığı gibi yetki ve sorumluluk tamamen TOKİ ye aittir. Fiyat ve ödeme planları üniversitemizden bağımsız TOKİ tarafından yapıldı.”

"AMAÇ ÖĞRETİM ÜYELERİNİ BURADA TUTMAK”

Sözlerini sürdüren Rektör Gür, “Ön talep başvurusunda öğretim üyeleri; çocuk sayısı, akademik derecesi, görevi üniversitede çalıştığı süre, Gaziantep’te evi var mı, eşi üniversitede öğretim üyesi mi gibi kriterler açısından standart puanlama formu doldurmaktadır. Sıralama lojman yönetmeliği esasına göredir. 1800 akademisyen ve 3500 idari personelin olduğu üniversitemizde; konut sayısı az olduğu için öncelik öğretim üyelerini burada tutmak olacaktır. Zira aslolan üniversitenin endekslerdeki değerini yükselten ve üreten öğretim üyelerini burada tutmaktır. İkinci etap genele açılacaktır.”

“ETİK DEĞİL!”

“Rize’de hayırseverler üniversiteye cazibe kazandırmak ve öğretim üyelerini şehirde tutmak için üniversiteye çok sayıda lojman yaptılar. Gaziantep’te de kaliteli öğretim üyelerini üniversitede tutmak ve yükseköğretime katkı için hayırseverlerimiz destek verirlerse memnun oluruz.

TOKİ süreci yeni tamamlandığı ve hızlı bir şekilde ön talep istendiği için şeffaf bir şekilde web sitemizde yayınlamış olmamıza rağmen bilgi almadan spekülasyon yapmak etik değildir. Önyargılılara karşı en iyi cevap susmaktır. Çünkü onlar her şeyi bildiklerini zannediyorlar” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.