Hava Durumu

“Gastronominin Davos’u olacağız”

Gaziantep Valiliğinin koordinasyonunda Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) iş birliğinde 12-15 Eylül tarihlerinde düzenlenecek 2’nci Gastroantep Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gastronominin Davos’u Gaziantep olacağız” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 02.08.2019 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 02.08.2019 18:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Gastronominin Davos’u olacağız”

Toplantıya Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Milletvekilleri Ahmet Uzer, Derya Bakbak, Nejat Koçer, Mehmet Kirazoğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Gaziantep Ticaret Odası Meclis Başkanı Hilmi Teymur, GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu, Ak Parti Gaziantep İl Başkanı Eyup Özkeçeci ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep bereketli hilalin tam ortasında bulunuyor. Bereketli hilal, güneş ve toprak bu coğrafyaya güç veriyor, beraberinde lezzet, sağlık ve sıhhat veriyor. Güneşin ve toplam tarihten gelen lezzetin sonrasında bu farkındalığı sağladık, bilimsel olarak bölgede rekabet gücümüzü artırmak istedik. Doğduğum toprakları çok seviyorum, kesinlikle şehir milliyetçiliğiyle yaklaşmıyorum, raporlar bize Gaziantep’in İstanbul’la yarışır hale geldiğini gösteriyor. Şehrin rekabet etme gücünü iki noktada yoğunlaştıracağız. Birincisi sanayimizi yüksek teknolojiye geçireceğiz. Bu konu üzerine çalışıyoruz. Valiliğimizin başkanlığında önümüzdeki hafta Ankara’ya gideceğiz, ilgili bakanlara konuyu anlatacağız.”

“SANAYİ ODAKLI OFİS KURUYORUZ”

“Büyük fırsatlar var, sürekli bardağın boş tarafına bakamayız, bardağın boş tarafını görüp birlikte nasıl dolduracağımızı, şehrin kalkınma potansiyelini, ekonomisini, istihdamını nasıl artıracağımıza bakmalıyız. Dolayısıyla Gastroantep’e fıstık var, biber var, nar var diye bakamayız burada istihdam var, burada ekonomi var, burada ihracat var, burada büyüme var. Pasta büyüdügü zaman herkesin yararlanacağı bir bölgesel kalkınma modeli ortaya çıkacak. Onun için kentsel rekabet gücümüzü artırmalıyız, kendimizi çok iyi tartmalıyız. Küresel bir oyuncu olmamız için Dünya nereye gidiyor sorusuna cevap bulabilmek için çalışmalıyız. Yaptığımız çalışmada genel stratejimiz, kentsel analizlerle kentsel rekabet gücümüzü ortaya çıkarmak olacaktır. Şehirde kalkınma, yatırım ve tanıtım ofisini oluşturacağız, sanayi odaklı, tüm ilgili odaları kapsayacak bir ofis kuruyoruz.”

“GAZİANTEP MUTFAĞI DÜNYAYA AÇILMAYI HAK EDİYOR”

Şahin, Gaziantep mutfağının, şehrin 12 bin yıllık tarihinde yer alan medeniyetlerin yaşamlarından süzülüp gelen zengin kültürel miras olduğunu vurguladı. Şahin, “Gaziantep mutfağının UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmasının ardından hayata geçirdiğimiz GastroAntep Festivali ile şehrin kültürel ve gastronomi zenginliklerini ulusal ve uluslararası arenada sergilemeye devam ediyoruz. Gastronomi, turizm sektörüne ivme kazandıran önemli global trendlerden biri durumunda. Dünya çapında değerli kültürel varlıklardan biri olan Gaziantep mutfağı ve gastronomisi, sınırları aşarak dünyaya açılmayı fazlasıyla hak ediyor. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz GastroAntep Festivali ile global vizyonumuzu gerçekleştirme yolunda önemli bir adım daha atmış olacağız.”

DOĞASIYLA, KÜLTÜRÜYLE GAZİANTEP…

Gaziantep’in sadece mutfağıyla değil zengin kültürel mirasıyla da eşsiz bir şehir olduğunu anlatan Şahin, “Bu kent, Zeugma ve Yesemek gibi iki UNESCO Dünya Mirası Listesi Adaylığına sahiptir ve İpek Yolu üzerinde bulunduğu için çok gelişmiştir. Dülük antik kenti ve Karkamış antik kenti ile de şehrin konumunun önemi anlaşılabilmektedir. Karkamış antik kentinin kazı çalışmaları kapsamında oluşturulacak olan Karkamış Arkeopark’ın bir bölümü düzenlenen törenle açıldı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle yürütülen kazı çalışmaları, kentin tarihi ve kültürel zenginliklerini tüm Dünya’ya gösterecek. Kazıların sonunda yapılması planlanan Karkamış Arkeopark, Hitit İmparatorluğu ve Demir Çağı dönemine ışık tutacak. Yani biz diyoruz ki 4 Mevsim Gaziantep… Lezzetiyle Gaziantep, sanatıyla Gaziantep, tarihiyle Gaziantep, doğasıyla Gaziantep’tir.”

“GASTRONOMİ TURİZMİNİN YENİ OYUNCUSU OLMALIYIZ”

Şahin, "Venezuela kakaosuyla, Japonya suşisiyle, İtalya pizzasıyla, Hindistan köri baharatıyla ün oluşturuyor. Bunu paraya çevirmemiz lazım. İspanya, İtalya, Amerika ve İngiltere'nin turizm gelirlerinde yiyecek içecek harcamalarına bakın... Yeme içme sektörü beraberinde istihdam, ihracat, ekonomi üretiyor. Ticaretin olduğu yerde gastronomi alanı oluşuyor. Mesela İpek Yolu, soframızın zenginleşmesini sağlamış. Londra, New York, Paris, Milan, Dubai'nin yanına Gaziantep'i de koydurursak bu işi başarmış olacağız. Büyük düşünerek hedefe kilitlenmeliyiz. Gastronomi turizminin yeni oyuncusu olmalıyız."

“250 BİN KİŞİYİ AĞIRLADIK”

Gastronomi ile birlikte Gaziantep’te olan ilginin artacağını belirten Şahin, “Geçen yıl 250 bin kişi festivalimizi ziyaret etti. Dünyaca ünlü şefleri Gaziantep’te ağırladık. Şeflerimiz tarafından yapılan sunumların ve anlatımların vatandaşların ilgisini çektiğini gördük. İnsanlar şefleri dinlemek için kuyruklar oluşturdular. Aynı şeyi daha önce Davos’ta görmüştüm. Gaziantep, Gastronominin Davos’u olacak” diye konuştu.

“KENTİMİZE GIPTA İLE BAKIYORLAR”

Şahin’in ardından konuşan Gaziantep Valisi Davut Gül, “Aslında burada bir şehrin pazarlanması, vitrine çıkması söz konusu oluyor. Sizlerle yapmış olduğumuz konuşmalarda, sanayi ile ilgili temel sıkıntının markanın bulunmaması oluyor. Sanayiciler, halı, ayakkabı gibi ürün fiyatlarının çok ucuz olduğunu ifade ediyorlar. Gastronomi, kendi alanında bu sorunu ortadan kaldıracak. Şehrin imajının güçlenmesi burada üretim yapan sanayiciye, gıda sektörüne yarayacak. Gıda ile ilgili iş yapmak Gaziantep’te bir prestij meselesi olacak. Bu mesele yalnızca tatlı ve kebap yemenin ötesinde bir konu. Türkiye’nin diğer şehirleri buna gıpta ile bakıyorlar. Başka kentlerin yapmak isteyip yapamadığı şeyleri hayata geçiriyoruz” dedi.

“GAZİANTEP, DAHA ÜST SIRALARA ÇIKACAKTIR”

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, “Dışarıdan gelen oda başkanları, Gaziantep’in ortak çalışmasına hayran kalıyorlar. Söz konusu Gaziantep olduğunda tüm paydaşlar bir araya geliyorlar. Gaziantep’e sahip çıkılması halinde kentimiz, Şehirler Yarışıyor Sıralamasında en üst sıralara gelecektir. Bu çalışmalarından dolayı herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

BİR YERDE BAKLAVA 25 LİRA DİĞER YERDE 115 LİRA

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (GESOB) Başkanı Ömer Küsbeoğlu, “Esnaf bu kentin olmazsa olmazıdır. Gaziantep’te toplantılar yapılmalıdır. Gaziantep’in birlik ve beraberliği ile iftihar ediyoruz. Gastronomi kenti Gaziantep’te fiyat farkları ortaya çıkıyor. Bir yerde baklava 25 lira diğer yerde 115 lira. Bizim bunu önlememiz gerekiyor. Bizim bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Gastronomi bize her şeyi getirecek, esnafta bundan faydalanacak” şeklinde konuştu.

“SEKTÖR TEMSİLCİLERİ İLE TOPLANTILAR YAPACAĞIZ”

Protokol konuşmalarının ardından soru-cevap bölümüne geçildi. Gaziantep esnafının festivale hazır olup olmadığının sorulması üzerine konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Pazartesi günü itibariyle tüm esnaflarımızla toplantı yapacağız. Kentte bulunan tüm paydaşlarla bir araya gelerek eylem ve söylem birliği oluşturacağız. Hazırlık toplantıları yapacağız, o nedenle bir ay öncesinden çalışmalarımıza başladık. Tüm sektör temsilcileri ile bir arada olacağız” şeklinde konuştu.

FESTİVAL HAKKINDA

GastroAntep Festivali, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği ve İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın kurumsal sponsorluğundaki meraklılarıyla buluşacak. Dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, ünlü pasta şefleri, UNESCO gastronomi şehirleri, yerli ve yabancı basın temsilcileri, Türkiye'nin gastronomi profesyonelleri, üniversiteler, gurmeler, Gaziantepli tarım üreticileri ve Türkiye'nin farklı noktalarındaki Gaziantep mutfağının temsilcileri festivalde bir araya gelecek. Festival kapsamında konuklar için geziler, müze ziyaretleri, panel ve seminerler, atölyeler, şovlar, kadın ve çocuklar için atölye çalışmaları, konserler ve pek çok eğlenceli etkinlik organize edilecek. Michelin yıldızlı şefler, tamamen yerel ürünler kullanarak workshoplar düzenleyecek. Festivalde Dünya’nın yalnızca yerel ürünlerle gerçekleştirilen tek gastronomi yarışması "Local Chef" de yapılacak. Festival, Gaziantep'in gastronomi kültürü ve tarımsal gıda ürünlerinin Dünya’ya açıldığı bir platforma dönüşecek. 

291 GAZİANTEP YEMEĞİ TESCİLLENDİ

Gaziantep’te 500’e yakın yemek çeşidinin 291’i tescil edildi. Gaziantep ile özdeşleşen tüm yemeklerin tescil edilme çalışmaları da bir yandan sürdürülüyor. Gaziantep mutfak kültürünü araştırarak yemeklerin tespit ve tescillerini Gaziantep Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü yapıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi (MUSEM) ve Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları Merkezi’nde (GASMEK) “Gaziantep Mutfak Kültürü” ile ilgili eğitimleriyle üniversitenin yürüttüğü bilimsel çalışmalara destek sağlıyor. Bu merkezler bilginin dağılması, yaygınlaşması ve Gaziantep yemek kültürünün yeni nesillere aktarılması çalışmalarında itici güç konumunda bulunuyor. Gaziantep’te ayrıca Emine Göğüş Gaziantep Mutfak Müzesi ile bu kültürün tarihi değerleri de sergileniyor ve yeni nesillere aktarılıyor. Kent içinde yemek kültürünün özgünlüğüyle korunması konusunda çalışan diğer etkin kurum ise Gaziantep Ticaret Odası. Gaziantep’te mutfak kültürü ve yemeklerin, içeceklerin yaşatılması ile ilgili faaliyet gösteren bu ana kurumlar yanında güçlü STK’lar da bulunuyor. Gaziantep Ticaret Odası’nın yanı sıra, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Borsası ve Gaziantep Bakırcılar Odası da Gaziantep’te mutfak kültürünün yaşatılması ve geliştirilmesi ile ilgili faaliyetlere destek veriyor.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.