Hava Durumu

Fıstık üreticileri mağdur!

Bölgenin ve Gaziantep’in sorunlarını gündeme getirmeye devam eden CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya fıstık üreticilerinin yaşadığı mağduriyetleri Meclise taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 17.08.2020 17:47
Haber Güncellenme Tarihi: 17.08.2020 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Fıstık üreticileri mağdur!

Bölgenin ve Gaziantep’in sorunlarını gündeme getirmeye devam eden CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya fıstık üreticilerinin yaşadığı mağduriyetleri Meclise taşıdı.

Yılmazkaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, AKP İktidarının fındığa verdiği desteği Antep fıstığına neden vermediğini sordu.

Hükümetin Antep fıstığına üvey evlat muamelesi yaptığını belirten Yılmazkaya, bölgenin en önemli ürünlerinden biri olan Antep fıstığının AKP hükümeti tarafından gerekli desteği görmediğinin altını çizdi.

Tarım Bakanlığının Biran Önce Harekete Geçmesi Gerek

İktidarın, Antep fıstığıyla ilgili taban fiyat belirleme ve üreticiyi korumaya alma noktasında biran önce politika üretmesi gerektiğini belirten Yılmazkaya, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Hükümetin Antep fıstığı ile ilgili düzenleme yapıp yapamayacağını da sordu.

Üreticinin verdiği emeğin karşılığını alması adına devletin koruyucu politikalar üretmesi gerektiğini vurgulayan Yılmazkaya, Tarım Bakanlığının biran önce harekete geçmesi gerektiğinin de altını çizidi.

Yılmazkaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiği yazlı soru önergelerinde şu soruların cevabını aradı;

  “Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen ve aynı zamanda da bölgenin yöresel lezzetlerinden olan Antep fıstığında fiyat tekeli üreticiyi ve tüketiciyi olumsuz etkiliyor.

Türkiye'nin iç piyasa, baklava ve çikolata üretimi ile ihracatta dahil yıllık Antep fıstığı ihtiyacının 120-130 bin ton olduğu gerçeğinden yola çıkarak bir düzenleme getirilmeli.

Stratejik öneme sahip olan Antep fıstığına alan bazlı destek verilmesi gerek.

Rekoltenin yüksek olduğu yıllarda, bir müdahale kuruluşunun Antep fıstığını depolaması ve rekoltenin az olduğu yılda piyasaya arz etmesi gerekmekte. Hükümetinizin bu konuda bir çalışması var mı?

Antep fıstığı üretimine ilişkin yapılan rekolte çalışmalarında ortaya konulan sonuçların, reel rakamları tam olarak yansıtmaması, üreticinin fiyat politikasını etkiliyor. Antep fıstığı üreticisini fındık gibi desteklemeye yönelik adımlar atılacak mı?

Devlet sürecin kontrolünü elinde bulunduracak gerekli argümanları oluşturmazsa maalesef bu iş fırsatçılara kalıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli geçim kaynağı olan fıstığın geleceği konusunda üreticiye destekleme noktasında ne gibi adımlar atmayı planlıyorsunuz?  

Gaziantep'in ve bölgenin önemli tarımsal ve endüstriyel ürünü olan Antep fıstığında bu yıl rekoltenin yüksek olmasını fırsata çevirmek isteyen stokçular fıstığı düşük alıp pahalıya satmak istiyor. Bu kurulan düzen, bu işe emek veren üreticileri sömürmekten başka bir şey değil. Hükümet olarak bu konuda düzenleyici politikalarınız olacak mı? Hükümet olarak fıstıkta taban fiyat belirlemesi adına ne gibi çalışmalarınız var?”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.