Hava Durumu

Faturalar vatandaşın kamburu oldu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Ocak-Eylül 2019 tarihileri arasında borcunu ödeyemediği için 3 milyon 365 bin 784 elektrik abonesi ve 710 bin 364 doğalgaz abonesi hakkında işlem yapıldığını açıkladı. Bakan Dönmez’in açıklamaları ülke genelinde milyonlarca insanın elektrik ve doğalgaz zamları nedeniyle faturalarını ödeyemez hale geldiğini ortaya koydu.

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2019 18:50
Haber Güncellenme Tarihi: 15.12.2019 20:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Faturalar vatandaşın kamburu oldu

Türkiye’de hayat pahalılığı her geçen yıl artıyor. 2018 yılında baş gösteren döviz krizi nedeniyle enerjide dışa bağımlı olan ülkemizde elektrik ve doğalgaz kullanım ücretlerine bir yıl içerisinde 10 kez zam geldi. Zamlarla birlikte ülke genelinde asgari ücretle ya de Sosyal Yardımlaşma Vakıflarından aldıkları yardımlarla geçimini sağlamaya çalışan milyonlarca vatandaş, zor durumda kaldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in faturalarını ödeyemedikleri için haklarında işlem yapılan elektrik ve doğalgaz abonelerine ilişkin açıklaması, vatandaşların geldiği noktayı bir kez daha gözler önüne serdi.

3 MİLYON ELEKTRİK ABONESİ, 710 BİN DOĞALGAZ ABONESİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Bakan Fatih Dönmez’in son 1 yıl içinde elektrik ve doğalgaz borcunu ödeyemeyen abone sayılarını da açıklaması isteminde bulundu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "2019 Ocak-2019 Eylül,9 aylık dönemde borcunu ödeyemediği için hakkında işlem yapılan elektrik abone sayısı 3.365.784, doğal gaz abone sayısı 710.364’tür” açıklamasında bulundu.

Bakan Dönmez’in açıklamaları döviz krizi nedeniyle daha da yoksullaşan vatandaşların durumunu gözler önüne serdi.

1 YILDA YÜZE 57 ZAM GELDİ

Türkiye’de elektrik faturalarına bir yıl içerisinde 5 kez zam yapıldı. İlk olarak 1 Ağustos 2018 tarihinde elektrik fiyatlarına zam yapılması ile başlayan süreçte yıl içerisinde üç kez zam yapıldı. Konutta yüzde 27, sanayide ise yüzde 36 oranında zam yapıldı. 2019 yılında ise 1 Temmuz ve 1 Ekim tarihilerinde yapılan zamlarla birlikte elektrik kullanım ücretleri yüzde 30 oranında arttı.

DOĞALGAZA SANAYİDE YÜZDE 46, KONUTTA YÜZDE 57 ORANINDA ZAM YAPILDI

Elektrik faturalarının yanı sıra sanayide, konutların ısınmasında ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaza da zam geldi. Doğalgaz fiyatlarına 1 Ağustos 2018 tarihi itibariyle ç aylık dönemde konutta yüzde 27, sanayide ise yüzde 32,5 oranında zam geldi. 2019 yılında ise 31 Temmuz ve 31 Ağustos tarihlerinde yapılan zamlarla birlikte doğalgaz kullanımına sanayide yüzde 13,73, konutta ise yüzde 30 oranında zam geldi.

YÜZDE 10 İNDİRİM YAPILDI

Doğalgaz ve elektrik kullanım bedellerine 31 Mart Yerel Seçimler öncesinde yüzde 10 oranında indirim yapıldı. Yapılan indirim yaraya merhem olmazken, artan fatura bedelleri nedeniyle ekonomik krizin faturası bir kez daha vatandaşların sıkıntına yüklenmiş oldu. Yılbaşına sayılı günler kala vatandaşlar, yapılacak olan zamları endişe ile bekliyorlar.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.