Hava Durumu

“Faturalar kapıya dayandı”

Kışın gelmesi ile birlikte elektrik ve doğalgaz kullanımında artış yaşandı. Son yıllarda doğalgaz ve elektrik kullanım ücretlerine yapılan zamlar ile birlikte milyonlarca vatandaş, faturalarını ödeyemediği için hakkında işlem başlatıldı. Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, artan fatura bedelleri nedeniyle vatandaşların faturalarını ödemekte zorluk yaşadıklarını belirterek, “Kapıya dayanan kış değil, faturalar oldu” açıklamasında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2020 19:00
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2020 21:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Faturalar kapıya dayandı”

Son yıllarda doğalgaz ve elektrik kullanım bedelleri katlanarak artıyor. 2018 yılından bu yana doğalgaz ve elektrik kullanım bedellerine yüzde 50’yi aşan oranlarda zam yapıldı. Döviz kurunda meydana gelen yükselişe bağlı olarak artış gösteren kullanım bedellerinin vatandaşlara yansıtılması ile birlikte ülke genelinde yaşayan milyonlarca vatandaş, elektrik ve doğalgaz borçlarını ödeyemeyecek hale geldiler. Yaşanan pahalılık karşısında ise Asgari Ücrete, kamu çalışanları ve emekli maaşlarına yapılan zamlar ise kısa süre içerisinde eriyip gitti.

KAZANCIN BÜYÜK BÖLÜMÜ KİRA VE FATURALARA GİDİYOR  

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Hüseyin Ovayolu, yaşanan artışların ilerleyen dönemlerde devam edeceğini belirtti. Ovayolu, artış gösteren faturalar ile birlikte vatandaşların kapısına kışın değil faturaların dayandığını ifade etti. Gazetemize açıklamalarda bulunan Ovayolu, “Son dönemlerde doğal, elektrik faturalarında meydana gelen artışlar, işletmelere ve vatandaşlara yansıması olumsuz oldu. İki boyutlu olarak değerlendirilmesi gerekiyor. Havaların soğuması ile birlikte vatandaşların doğalgaz, kömür ve alternatif yakıtlarla ilgili masrafları arttı. Bilindiği üzere Asgari Ücrete yapılan zam oranı yeni açıklandı. Asgari Ücrete yapılan zamlar reel zamlar olmadığı için doğalgaz, elektrik, akaryakıt gibi devletin tekelinde bulunan, fiyatı devlet tarafından belirlenen ihtiyaçların kullanım bedellerine ciddi zamlar yapıldı. Çalışanların kazanmış olduğu ücretlerin büyük bir kısmı kira ve faturalara gidiyor. Üyelerimizin de bu noktada ciddi şekilde etkilendiklerini görüyoruz, bu konuyla ilgili geri dönüşler var. Tüm halkımız bundan ciddi anlamda sıkıntı yaşıyorlar.”

PAHALI ALIYOR, PAHALI KULLANIYORUZ

Asgari Ücrete yapılan zam oranının fatura bedellerine yapılan zam oranlarının altında kaldığını belirten Ovayolu, “Aslına bakılacak olursa kapıya dayanan kış değil, faturalar. Faturalar ciddi anlamda yükselmiş durumda. Asgari Ücrete yapılan zamdan daha fazla oranda faturalara zam geldiği için tüm çalışanların faturalara ayrılan payı arttı. Son yıllarda bu oranların daha da arttığını görüyoruz. Faturalara yüzde 80, 90’lara varan oranlarda zam geldi. Biz bu zamların devam edeceğini düşünüyoruz. Enerji Bakanımız geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, daha ucuza enerji sattıklarını belirttiler. Yapılan açıklama bardağın dolu tarafıdır. Doğalgazın daha ucuza satıldığını belirtiyor ancak biz doğalgaz daha pahalıya kullanıyoruz. Almış olduğumuz fiyat 288 dolar+ EPDK payı+ Botaş Payı alınıyor. Bu maliyetler hesaplandığında doğalgazın maliyeti 2,2 TL civarında oluyor. Şu anda vatandaşların kullandığı doğalgaz, devletimizin sübvanse etmesine rağmen 1,70 TL civarında. Bakanımızın doğalgazı pahalı aldığımızı da söylemesi gerekiyor.”

VATANDAŞ FATURALARINI ÖDEMEKTE ZORLANIYOR

Sözlerini sürdüren Ovayolu, “Doğalgazı pahalı alıyoruz, vatandaşların kullanımına pahalıya sunuyoruz.  Elektrik ve doğalgaz fiyatlarında, önümüzdeki süreçte yeniden zamlanmalar olacak. Vatandaşların çaresizce kullanmak ve ödemek zorunda olduğu bu faturaların önüne geçilmesi gerekiyor. Doğalgaz, elektrik ve akaryakıt zamlarının vatandaşları daha az etkilemesi için devletin daha etkili önlemler alması gerekiyor. Asgari Ücrete yapılan zam oranından daha fazlası faturalara gelince vatandaşımızın kapısına dayanan kıştan çok faturalara oluyor. Vatandaşlar, yüksek faturalar ödemekten zor durumda kalmış durumdalar. Merak ediyorum ki, vatandaşların fatura ödeme oranları düşüyor mu? Hükümetin bu noktada açıklama yapması gerekiyor. Biliyoruz ki, vatandaşlar faturalarını ödemekte zorlanıyorlar. Bu elektrik, doğalgaz gibi faturalara gelen zamlar devam edecek” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.