Hava Durumu

Fahiş fiyatların önüne geçilecek…

Gıda enflasyonun her geçen arttığı ülkemizde, tarım ürünlerinin tüketiciye ulaşması sürecinde aracıların neden olduğu fahiş fiyat artışları ortaya çıkıyor. Tarladan 1 liraya alınan bir tarım ürünü, aracılarında etkisi ile marketlerde ve pazarlarda 5 liradan satışa sunuluyor. Yaşanan fiyat uçurumunun denetlenmemesi nedeniyle Türkiye’de gıda enflasyonu ortaya çıkıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Tarım Finansman Modeli ile üreticilerin doğrudan tüketiciye ulaşması ve aracıların neden olduğu fiyat farklarının ortadan kaldırılması planlanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2020 19:15
Haber Güncellenme Tarihi: 10.03.2020 21:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Fahiş fiyatların önüne geçilecek…

Gıda enflasyonun her geçen arttığı ülkemizde, tarım ürünlerinin tüketiciye ulaşması sürecinde aracıların neden olduğu fahiş fiyat artışları ortaya çıkıyor. Tarladan 1 liraya alınan bir tarım ürünü, aracılarında etkisi ile marketlerde ve pazarlarda 5 liradan satışa sunuluyor. Yaşanan fiyat uçurumunun denetlenmemesi nedeniyle Türkiye’de gıda enflasyonu ortaya çıkıyor.  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Tarım Finansman Modeli ile üreticilerin doğrudan tüketiciye ulaşması ve aracıların neden olduğu fiyat farklarının ortadan kaldırılması planlanıyor.

Türkiye’de gıda enflasyonu her geçen gün artıyor. Tarım ürünlerinin tarladan tüketiciye ulaştığı süreç içerisinde yaşanan fiyat artışları, vatandaşların cebini yakıyor. Üreticilerden düşük fiyatlara alınan tarım ürünleri, fahiş fiyatlardan tüketici ile buluşuyor. Yaşanan fiyat değişimi karşısında artışların da denetlenmemesi, gıda enflasyonunun artmasına neden oluyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından geçtiğimiz gün duyurulan yeni sistem ile aracıların neden olduğu fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi ön görülüyor.

ÜRETİCİ, ARACIYA İHTİYAÇ DUYMADAN ÜRÜNLERİNİ SATACAK

Bakan Albayrak, Tarımsal ürünlerin aracıya ihtiyaç duyulmadan satılabileceği yeni bir altyapı üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Albayrak, “Tarımsal üretimde değişim ve dönüşüm başlatmak amacıyla farklı alanlarda çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda özellikle tarımsal üreticilerin ürünlerini herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan doğrudan pazara satabilmesine imkan tanıyacak şekilde yeni bir model altyapısı üzerinde çalışıyoruz. İnşallah bu modelin değişimi ve dönüşümü ile birlikte üreticilerimiz son tüketiciye kadar oluşacak olan bu sağlıklı alt yapıyla tarımsal üretimin arttırılmasından, kar marjlarının hakiki üretici ve tüketici arasında kaldı. Aracı, komisyoncu oluştu. Fiyat istikrarın enflasyona etkisinden tutun son tüketicinin sağlıklı ve doğru fiyata ulaşması noktasına kadar tüm bu manada çalışmalarımızı üretici ve son tüketici odaklı olacak şekilde bir altyapı oluşturacağız. Fiyat istikrarının ötesinde üretimde verimliliğin sağlanmasıyla, istihdamın desteklenmesiyle birlikte politikalarımızın arasında özellikle bu tarımsal üretimin finansman modelini hızlı bir şekilde hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

FAHİŞ FİYATLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Bakan Albayrak’ın açıklamalarına Gaziantep’ten destek geldi. Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit ve Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, uygulamanın gıda fiyatlarında yaşanan fahiş artışların önüne geçilmesi noktasında önemli olduğuna dikkat çektiler.

ÜRETİCİ DOĞRUDAN ÜRÜNLERİNİ SATABİLMELİ

Tarım ürünlerinin tüketiciye ulaşım sürecinde büyük oranda zamlandığını belirten Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Eğer bahsedilen düzenleme hayata geçirilirse üreticinin kazancı artacaktır. Hem üretim artar hem de daha uygun fiyattan gıda ürünlerine ulaşacaktır. Üreticilerimiz ne yazık ki para kazanamıyorlar. Üretici kazanç elde ettiği zaman daha fazla üretim yaparak, ekonomiye katkı sağlıyor. Başka türlü fahiş fiyatların önüne geçilmesi mümkün değil.”

ÜRETİCİNİN SIRTINDAN PARA KAZANIYORLAR

 Marketlerde ortaya çıkan fiyatların oldukça yüksek olduğunu kaydeden Yiğit, “Bir üretici olarak marketlere gittiğim zaman fahiş fiyatları görünce hayretler içerisinde kalıyorum. Üreticinin satmış olduğu fiyatla marketlerde karşımıza çıkan fiyatlar arasında üç misli fark var. Yapılması gereken üreticinin ürünlerini doğrudan tüketiciye sunmasıdır. Üreticiler, üretmiş oldukları ürünleri getirip tüketiciye satabilmeli. Üreticilerin sırtından bir sürü kişi para kazanıyor ancak üretici kazanamıyor. Üreticinin Pazar sorunu çözümlenerek, üretici ile tüketicinin doğrudan alışveriş yapabilmesi gerekiyor.  Bakanlığın yapacağı çalışmayı anlamlı buluyoruz” açıklamasında bulundu.

“HEM ÜRETİCİNİN HEM DE TÜKETİCİNİN YARARINA OLACAK”

Bakan Albayrak’ın açıklamalarını değerlendiren Yüksek Ziraat Mühendisleri Birliği Gaziantep İl Temsilcisi Kenan Seçkin, “Tüketicilerin doğrudan üreticiden gıda ürünlerine ulaşması, olumlu bir gelişme olacaktır. İnternet üzerinde satış yapan bir sayfa, üreticiden sofraya isimli bir site kurmuş. Türkiye’nin her yerinden üreticilerle anlaşarak, tüketicilere ulaştırıyor. Bu işlem bana göre geç kalınmış bir işlem. Önemli olan halkın tüketimidir. Hem sağlık açısından hem de ürüne daha ucuz ulaşması anlamında önemlidir. Gıda ürünleri, topraktan sofraya gelene kadar sürekli el değiştiriyor. Bu durumda aracılık eden herkes kendi kazancını sağlayarak ürünü satıyor. Hal böyle olunca gıda tarım ürünlerinin fiyatları büyük oranda artıyor. Üretilen ürünlerin direkt olarak vatandaşlara ulaşması önemli. Hayata geçirilirse çok iyi sonuçlar ortaya çıkacaktır. Hem üreticinin hem de tüketicinin menfaatine olacaktır” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.