Hava Durumu

“Fahiş artıştan geri dönülmeli”

Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, ekmek zammına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekmek zammı kararının 1 Ocak 2021 tarihine ertelenmesinin vatandaşın sorunlarını çözmeyeceğini aktaran Yılmaz, son bir yılda ekmek fiyatların yüzde 50 oranında arttığını ve fahiş fiyat artışından geri dönülmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 30.11.2020 15:23
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2020 17:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Fahiş artıştan geri dönülmeli”

Ekmek fiyatlarına yapılan yüzde 20 oranındaki zam Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz’ın da gündeminde. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yılmaz, ekmek fiyatlarına yapılan zammın vatandaşı olumsuz etkileyeceğini söyledi. Yılmaz, “Son 1 yıl içerisinde ekmeğe yüzde 50 zam yapıldı ve son gelen zam ile bir adet ekmeğin fiyatı şehrimizde 1,5 TL’ye yükseldi. Son derece ağır ekonomik koşullar altında yaşamaya çalışan tüketicilerimiz,  sağlıklı beslenmek için değil sadece “doymak” için sofralarının vazgeçilmezi olan ekmeğe ne yazık ki bu son zamdan sonra,  daha da zor ulaşacaklar.”

EKMEKLİK BUĞDAYIN FİYATI YÜZDE 20 ARTTI

“Hatalı tarım politikaları sonucu, bir tarım ülkesi olan ülkemiz ne yazık ki bu özelliğini yitirmiş ve tarımda ihraç eden değil, ithal eden ülke konumuna düşmüştür. Başta buğday ve mercimek olmak üzere birçok tarım ürününde, gümrük vergilerinin sıfırlanmasının temel nedeni de budur. Ne çiftçimizin ne de tüketicimizin mutlu olmadığı bir dönem yaşamaktayız. Bu girdaptan kurtulmak için yeni tarım ve tüketici politikaları üretmek zorunda olduğumuz açıktır. 2019 yılında 1.400 TL/ton olan ekmeklik buğdayın fiyatı, 2020 Haziran ayında 1.680 TL/ton‘a yükselmiştir. Yani artış oranı yüzde 20 iken ekmeğe son 1 yılda yapılan yüzde 50 fiyat artışının hiçbir gerekçesi olamaz.”

“FAHİŞ FİYAT ARTIŞINDAN GERİ DÖNÜLMELİ”

“Bunun yanında, 1 paket makarnanın 1,9 TL olduğu bir ortamda, 1 adet ekmek için tüketicilerimizin 1,5 TL ödemek zorunda olmasını anlamakta zorluk çekiyoruz. Yapılan bu zammın, 1 ay ertelenmesi de, tüketicilerimizin içerisinde bulundukları zor durumdan kurutulmalarına yetmeyecektir. Vatandaşlarımızın en temel gıda maddesi olan ekmekte yapılan bu fahiş fiyat artışından geri dönülmesini ve ülkemizin de imza attığı , Birleşmiş Milletler Evrensel Tüketici Hakları bildirgesinde yer alan “ Temel ihtiyaçların giderilmesi hakkı” maddesine uygun  politikalar üretilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

M.TÜRKMEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.