Hava Durumu

Fabrikalar güvende mi?

Geçtiğimiz hafta sonu Gaziantep 3. OSB’de bulunan ahşap palet fabrikası ve bir gıda fabrikasında yangın çıktı. Son olaylar ile birlikte bir yıl içerisinde yangın olayı meydana gelen fabrika sayısı 8’e yükseldi. Bu durum, Gaziantep OSB’de bulunan fabrikaların yangın olaylarına karşı ne kadar güvende oldukları sorusunu akıllara getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.08.2020 15:17
Haber Güncellenme Tarihi: 30.08.2020 16:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Fabrikalar güvende mi?

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde son dönemlerde sıklaşan fabrika yangınları, fabrikalarda Yangın Tesisatı ve Yangın Güvenliği noktasında alınan önlemlerin yeterliliği tartışma konusu oluyor.  Son iki gün içerisinde Gaziantep OSB’de bulunan 2 fabrikada yangın çıktı. Geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen yangınlarda can kaybı yaşanmazken, her iki yangında da ağır hasar meydana geldi. Söz konusu yangın olayları, Yangın Tesisatı ve Yangın Güvenliği konusunu bir kez daha gündeme taşıdı.

FABRİKA KULLANILAMAZ HALE GELDİ

3. Organize Sanayi Bölgesi yakınlarında bulunan bir ahşap palet fabrikasında henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 30 araç ve 65 personel müdahale etti. 4 saat süren müdahalenin ardından yangın söndürülürken, yangının çıkış nedeni araştırılıyor. Herhangi bir yaralanmanın olmadığı yangın sonrası fabrika kullanılamaz hale geldi.

MÜDAHALE ÜÇ SAAT SÜRDÜ

Meydana gelen ikinci olay da ise 3. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan bir gıda fabrikasında yaşandı. Gıda fabrikasının depo bölümünde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangına müdahale etti. Yaklaşık 3 saat süren çalışmanın ardından söndürülen yangın nedeniyle fabrikada hasar meydana geldi.

Söz konusu yangınlar ile birlikte son bir yıl içerisinde Gaziantep’te yangın olayı yaşanan fabrika sayısı 8’e yükseldi.

“DENETİMLER TAM ANLAMIYLA YAPILAMIYOR”

Gazetemize daha önce açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası (MMO) Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, Yangın Tesisatı ve Yangın Güvenliği konularının önemine dikkat çekti. Kocalar, “Makine Mühendisleri Odası olarak Yangın konusundaki mevzuatların uygulanması noktasında ısrarla duruyoruz. Mevzuatta hiçbir eksiklik yok ancak uygulamada eksiklikler var. Denetlemelerde aksayan yönlerimiz var. Sahadaki uygulamaların mevzuata uygun olup olmadığını ancak denetlemelerle görebiliyoruz. Denetlemeler tam anlamıyla yapılamayınca işletmelerde mevzuata aykırılıkların ortaya çıkması pek mümkün olmuyor.”

“FARKINDALIK ARTIRILMALI”

Yangın olaylarına karşı bilincin oluştuğunu söyleyen Kocalar, “Sanayide, yangına karşı bir bilinç oluştu. Yangının neden olacağı zararın büyüklüğü, alınacak önlemlerin maliyetinden daha fazla olduğunun işletmecilerimiz de farkında. Sigorta firmaları da yangın tesisatlarının, mevzuatlara uygun olup olmadığını denetlemeye başladılar. Bu anlamda olumlu gelişmeler var ancak daha kat etmemiz gereken yolumuz var. Farkındalığın artırılması için çalışmalar yapılması gerekiyor.”

“KALICI ÇÖZÜM UYGULANMALI”

Denetimleri önemli olduğunu söyleyen Kocalar, “İşlemler üzerinde MMO’nun bir denetim yetkisi bulunmuyor. Ruhsatlandırma aşamasında İtfaiye Daire Başkanlığından alınan rapor ile denetim yapılıyor. Denetimlerin sıklaştırılması, işletmelerdeki yangın tesisatlarının mevzuata uygun olduğunun denetlenmesi gerekiyor. Arkadaşlarımız bu anlamda çalışma yapıyor. Önemli olan işverenin de bu konuda çalışma yapmasıdır. Geçici çözümler değil, kalıcı çözümler uygulanması gerekiyor.”

“TECRÜBELİ MÜHENDİSLERDEN DESTEK ALINMASI ŞART”

Açıklamalarını sürdüren Kocalar, “İşletmeler ile ilgili rapor alınırken işletmenin faaliyeti farklı oluyor. İlave makineler, yeni üretim hatları, mevcut hatların yerlerinin değiştirilmesi gibi Yangın Tesisatında değişiklik gerektiren konular oluyor. Bu durumda yeniden projelendirme, yetkili mühendislerden destek alınması son derece önemlidir. Yaygın uygulamaya bakıldığında daha çok teknikerler ve ustalar aracılığıyla yapma yoluna gidiyorlar. Bu noktada yetkin, yangın tesisatı yapma konusunda tecrübeli mühendislerden destek alınması şart. Bunların mühendisler eliyle yapılması gerekiyor.”

“ELEKTRİK TESİSATLARINA BAKIM YAPIMALI”

Elektrik tesisatlarına bakım yapılması gerektiğini söyleyen Kocalar, “Elektrik tesisatlarının periyodik kontrollerinin yapılması gerekiyor. Usulüne uygun ve zamanında yapılması, yangınların önlenmesi açısından ilave bir tedbir olacaktır. Periyodik kontrollerin usulüne uygun şekilde yapılması son derece önemli. Panolar, elektrik hatları, tesisat bakımlarının yapılması gerekir” diye konuştu.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.