Hava Durumu

Fabrika gerilimi…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen 300 Yeni Firmanın açılışı kentte tartışma konusu oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından paylaşılan görselde yer alan 300 yeni firmaya ilişkin listede, kentte on yıllardır faaliyet gösteren firmanın da yer aldığı görülmesi tartışmanın fitilini ateşledi. Sosyal Medya’da fabrika listesi eleştiri konusu olurken, iş dünyası eleştirileri “siyasi rant devşirmek” olarak nitelendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2020 18:01
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2020 19:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Fabrika gerilimi…

VARANK’IN LİSTESİ TARTIŞMA KONUSU OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir dizi programlara katılmak üzere geçtiğimiz hafta sonu Gaziantep’e geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamuoyuna 300 yeni fabrika olarak lanse edilen 5. Organize Sanayi Bölgesi Açılış törenine katıldı.15 milyar TL yatırım, 45 bin yeni istihdam sloganı ile gerçekleştirilen açılış ile 300 yeni firmanın hizmete açıldığının bildirilmesi, kentte tartışma konusu oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından paylaşılan görselde yer alan 300 yeni firmaya ilişkin listede, kentte yıllardır faaliyet gösteren firmanın da yer aldığı görüldü. Söz konusu durum muhalefet tarafında yıllardır faaliyette olan firmaların yeni açılmış gibi gösterildiği yorumlarına neden oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından kamuoyu ile paylaşılan listeye tepkiler gecikmedi. Listede Çiltuğ, Özmermer Un, Şireci Tekstil, Akınal Tekstil, Akcanlar Tekstil gibi kentte yıllardır faaliyet gösteren işletmeler yer aldı.

AYNI FİRMAYI BAKAN SOYLU DA AÇTI!

Geçtiğimiz hafta sonu açılışı yapılan firmalar arasından Barem Ambalaj firması da yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan açılışın ardından, firmanın daha önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından da açıldığı ortaya çıktı.

Konuyu değerlendiren OSB Başkanı Cengiz Şimşek, söz konusu firmanın sermaye artırımına gittiğini belirtti.

300 yeni fabrika açılışına ilişkin tüm bilgiler, sosyal medyada da tepkilere neden oldu.

“BU FABRİKALAR NEREYE AÇILDI?”

CHP Gaziantep Milletvekili Op. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Gaziantep Organize Sanayi Bölgelerinde 300 fabrikanın resmi açılışı ile ilan edilen neredeyse 200’e yakın fabrika veya işletme eski firmalardan oluşmakta. Bu ilan edilen listelerin içinde açılışı yapılan 15 yıllık 20 yıllık hatta 45 yıllık onlarca eski fabrika bulunmakta. 2015 yılından beri 5. Organizede özellikle 60-70 civarında yeni açılış veya eski organize bölgelerinde geçiş ve devirler olmuştur. 1.2.3. OSB’lerdeki ilgisiz onlarca fabrika bu açılış listesinin içinde. Ticaret Bakanlığının yayınladığı bu listede defacto-kaos listesi. Pandemi sürecinde dünya ekonomisinin en güçlü ülkelerinde bile işyerleri fabrikalar kapanırken, Gaziantep’te sözde açılışı yapılan 300 yeni fabrika, 45000 istihdam, 15 milyarlık yatırım yalan ve sansasyondan başak bir şey değil!”

 “VATANDAŞ BU FABRİKALARI MERAK EDİYOR”

“Gaziantep Vekili olarak ben de isterim ki 300 değil 3000 yeni iş yeri açılsın, işsizlik azalsın, insanlarımız mutlu olsun;  ama maalesef! Bu yeni dedikleri fabrikaların çoğu teşvik kredisi alıp yeni makine veya ek bina ile depo eklenmesi sonucu yapılan eski fabrika ve işyerleridir. Benim gibi Gaziantepli hemşerilerimizde bu fabrikaları çok merak ediyor! İnsanların evine ekmek götüremediği, işsizliğin hat safhada olduğu memleketimizde fabrika açılırsa Gaziantep Vekili olarak en çok ben sevinirim” dedi.

FABRİKALAR ARASINDA BİM DE VAR PİZZACI DA…

Yeni açıldığı ileri sürülen firmalar arasında yıllardır Gaziantep’te faaliyet gösteren firmaların yanı sıra BİM ve Acıoğlu Pizza da yer aldı. Söz konusu işletmelerin neden fabrika olarak nitelendirildiği bilinmiyor.

“LİSTEDE YER ALAN FABRİKAMIZ 45 YILDIR FAALİYETTE”

Daha önce İYİ Parti Gaziantep’ten Milletvekili Adayı olan İşadamı Can Tuğsuz, 45 yıldır faaliyette olan fabrikalarının yeni açılan fabrikalar listesinde yer aldığını söyledi. Açıklamalarda bulunan Tuğsuz,  “Gaziantep'te açıldığı iddia edilen 300 fabrika listesindeki fabrikamız 45 yıldır faaliyettedir. Yeni açılması söz konusu değil. Düğmeye basıp aç-kapa yaptılarsa onu bilemiyorum. Kamuoyunun takdirine sunuyorum” dedi. 

 “GAZİANTEPLİLER HER ŞEYİ GÖRÜYOR!”

İYİ Parti Gaziantep İl Başkanı Oğuz Hocaoğlu da sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Hocaoğlu, “Bir Gaziantepli, ülke sevdalısı olarak en çok isteyeceğimiz Gaziantep ve ülkemizde 300 değil; 300 bin fabrika açılmasıdır.  Ancak olmayan bolluk ve algı operasyonları ile bu milletten oy alamayacağınızı artık görmelisiniz. 45 yıllık fabrikayı bari yeni açılıyor diye Gaziantep halkına sunmayın! Gaziantepli artık; sizlerin tabiri ile öküzün trene baktığı gibi olaylara bakmıyor. Her şeyi görüyor; ilk seçimlerde gereğini yapmayı bekliyor” ifadelerine yer verdi.

 

“İYİ NİYETLİ DEĞİL”

Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Gaziantep OSB Yönetim Kurulu Başkanlığında toplantı düzenlendi. Toplantıya GAOSB Başkanı Cengiz Şimşek, GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, GSO Başkanı Adnan Ünverdi, GTB Başkanı Mehmet Akıncı ve GAİB Başkanı Fikret Kileci katıldı.

Toplantıda açıklamalarda bulunan OSB Başkanı Cengiz Şimşek, “Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile gerçekleşen 300 Fabrika Toplu Açılış Töreni’nin kamuoyunda gerçeklikten uzak ve yanıltıcı şekilde gündeme getirilmesi iyi niyetli değildir ve siyasi rant devşirmeye yöneliktir.  Bu hamleleri üzülerek takip etmekteyiz. Gaziantep OSB, 5 sanayi bölgesi ile Türkiye’nin en büyük Organize Sanayi Bölgesi olup, 1100 tesis aktif olarak üretim yapmaktadır. Gaziantep sanayisi güven ortamının ve müteşebbis ruhunun olmasıyla yeni yatırımlar yapmaya ve büyümeye devam etmektedir.  Gaziantep OSB’nin 2018 yılı Ağustos ayı elektrik tüketimi 330 milyon KWH/saat iken; 2020 yılı Ağustos ayında 453 milyon KWH/saat elektrik tüketimine ulaşmıştır. OSB’de 2018 yılında 165 bin kişi istihdam edilirken, 2020 yılında 210 bin kişi istihdam edilmektedir.”

ELEKTRİK TÜKETİMİ, İSTİHDAM VE İHRACAT ARTTI

“Gaziantep’te 175 ülkeye 8 milyar dolara yakın ihracat gerçekleştirilmiştir. Pandemi nedeniyle tüm dünya ülke ekonomilerinin küçüldüğü bir ortamda Gaziantep firmalarının bünyesinde veya bağımsız olarak 300 sanayi tesisi kurulmuştur. Sadece elektrik tüketimindeki yüzde 37’lik artış ve istihdamdaki 45 bin kişilik artış  Gaziantep sanayisinin hangi noktaya ulaştığının göstergesidir.  Bu tür algı operasyonları içinde bulunduğumuz kritik süreçte kent ve ülke ekonomisine hasar oluşturma ve direncini kırmaya yönelik yapılmaktadır. Biz Gaziantep Sanayisi olarak hiçbir algı operasyonundan etkilenmeden büyümeye, üretmeye ve ihracata devam edeceğiz. Güneş balçıkla sıvanmaz.  Bu yatırımlara ilişkin tüm bilgi ve belgeler bölgemizde mevcut olup, her şey resmi kayıtlarla sabittir. Hiçbir şekilde şüpheye yer bırakmayacak resmi kayıtlar ortada iken bu tür algı çalışmaları iyi niyetle bağdaşmamaktadır.”

SEHVEN YAZILDI

“Söz konusu törenimizde 300 firma içerisinde telaffuz edilen ilk kez yatırım yapan firmalarla birlikte ilave yatırım yapana firmalarda bulunmaktadır. Medyada daha önce açılışı yapıldığı belirtilen Barem Ambalaj 5.Organize Sanayi Bölgesi’nde ilave yatırım yapmış olup; açılış listesinde yazılma nedeni yapılan yeni yatırımdır. Çağsan Ambalaj Firması yeni yatırım yapmış olup, listede olması gereken isim Çağsan Ambalajdır. Medyada yer alan Çiltuğ Firmasının ismi listeye sehven yazılmıştır. Teknik bir hata yapılmış, bu konuda hata bizde.”

“BİR HATA YAPTIKLARIMIZI GÖLGELEMESİN”

Sözlerini sürdüren Şimşek, “5.Organize Sanayi Bölgesi’nin inşasına 4 yıl önce başlamıştık. İnsanlar yalnızca yeni bir sanayi tesisi şeklinde algılıyorlar. 1,5-2 yıl süren inşaatların ardında sanayicilerimizin imalatlarını kurmaları hızlı bir şekilde oldu. İnşallah 2023 yılında 1100 olan tesis sayımızı 1500’e, çalışan sayımızı 250 bine, ihracatımızı ise 8 milyar dolardan 12 milyar dolara çıkaracağız. Gaziantep büyümeye devam edecek. Pandemi döneminden en az başvuru Gaziantep OSB’den yapılmıştır. Tüm arkadaşlarımızı bölgemizde ağırlamaya hazırız. Bir tane hatanın yaptıklarımızı gölgelemesini istemiyoruz”  şeklinde konuştu.

“HEPİMİZİ YARALADI”

Toplantıda söz alan GTO Başkanı Tuncay Yıldırım, duruma tepki gösterdi. Yıldırım, “Oda Başkanları olarak bizim işimiz, üyelerimizin önündeki taşları temizleyerek, yatırımın artırılmasıdır. Hükümet ile yatırımcı arasında köprü vazifesi görerek, şehrin gelişmesine katkı sağlamaktır. Biz bu kentte siyasetin dışında kalarak gelişimimizi tamamlamak istedik. Bu şehrin en güzel özelliği konu Gaziantep olduğunda tüm paydaşların bir araya gelmesidir. Bugüne kadar bunu başardık ve devam ettiriyoruz. 300 Fabrikanın açılışı yapılırken, bu fabrikalar içerisinde kapasite artırımı yapan fabrikalar da var iken, bunun gururunu yaşarken, böyle bir şey ile gündeme gelmek hepimizi yaraladı. Eğer bu listede art niyet olsaydı, hiç kimse bu şehirde 45 yıldır üretim yapan Çiltuğ’u bu listeye yazmaz, kimsenin bilmediği bir ismi yazardı.”

“ÖNÜMÜZE ENGEL KONULMASIN”

Açıklamalarını sürdüren Yıldırım, “Bu şehirde  300 fabrika yapılıyor, savaş döneminde yatırımlar aldıysa, operasyonlar yapılırken 5. OSB’yi kuruyorsa, bizlerin bununla anılması gerekirdi. Biz dünkü toplantıda şehir için isteklerimizi sayın Cumhurbaşkanına ilettik. Tüm paydaşlarımız birlikte bu kent için yapılması gerekenleri istedik ve olumlu sonuçlar aldık. Bu kente yatırım ve yatırımcılar gelsin derken, küçük hatalar nedeniyle şehrin bu şekilde anılması bizleri üzdü.  Biz kendi içimizdeki huzur ortamını devam ettirerek, engel olmadan siyasetçiler siyasetini yapsın. Biz doğruyu yaparız. Hiç kimse bu kenti aşağılara çekmemeli. Daha güzel şeylerle anılmalıyız. Yatırımlar bitmeyecek devam edecek. Olumsuzlukla anılmaya devam edersek sıkıntı olacaktır. Bu şehirde işsizlik deniliyor ancak bu şehirde herkes işe girebiliyor. Tüm ilçelerde OSB’ye işçi geliyor. Çalışmak isteyene iş var. Biz siyasetin dışında bu şehrin gelişmesi ile ilgili olan kurumlarız. Bu dönemde yatırım yapılıyor, pandemi sürecinde çalışılıyor, tüm ihtiyaçlar karşılanıyor ise  ufak hatalarla önümüze engel konulmasın. Yatırım iklimi, huzur iklimi olduğu sürece bu şehir gelişecektir.”

“GAZİANTEP’İN BAŞARISIZ GÖLGELENMEK İSTENİYOR”

GSO Başkanı Adnan Ünverdi, “Gaziantep başarısızı gölgelenmeye çalışılıyor. Bir oda başkanı olarak, Antep sevdalısı olarak buna çok üzüldüm. Gerçekleri anlatarak bunlara izin vermeyeceğiz. Dünyanın hiçbir şehri bu kadar olumsuzluklar içerisinde iken, bu kadar  yatırımın yapıldığı, ekonomik krizin var olduğu, Pandeminin dünyayı titrettiği bir süreçte yatırım yapan bir şehiriz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kent bulamazsınız. O nedenle biz dünyanın en rekabetçi şehirleri arasında yer alıyoruz. Resmi kayıtlarda tüm bilgiler yer alıyor. 232 bin çalışan sayısına ulaştıysanız bunu kimse gölgeleyemez. Bu şehirde 300 tane yatırım nasıl yok? Bizim burada anlatmak istediğimiz ek yatırımlardır. Örneğin Adnan Ünverdi’nin 1. OSB’de yeri var, 5.OSB’de yer açtı. Yeni ya da ek yatırım değil midir?  5. OSB’de yapılan yeni ya da ek yatırım ile kentin istihdamı artmıştır. Bugün Gaziantep’in  İlk 1000 içerisinde toplamda 61 firması var. İlk 1000 İhracatçı içerisinde 70 firmamız var. Bir tane dahi devlet yatırımı yok, hepsi özel sektörün yatırımıdır. Bizim kendi gücümüz” dedi.

“GAZİANTEP, BEŞERİ SERMAYESİ İLE SÖZ SAHİBİ OLDU”

Açıklamalarda bulunan GAİB Başkanı Fikret Kileci, “Gaziantep, Türkiye’nin parlayan bir yıldızıdır. Bugün 80 vilayet eksiye düşerken Gaziantep, tüm şartlara rağmen artıya geçmiştir. En iddialı olduğu pazarlarda her sene güç kaybetmesine rağmen böyle. Birçok pazarımız ile problemlerimiz var. Ancak Gaziantep’in kapasitesi yükseliyor. Verilerle bu durum sabit. Sanayi Odamızdan alınan kapasite raporları, işletme ruhsatları, elektrik tüketimi, inşaat ruhsatları, işçi sayısı gibi konuları alt alta koyduğunuzda tüm gerçekler ortaya çıkıyor. Bizler iş  insanlarıyız, işimize bakmak durumdayız. 40-50 yıldır Gaziantep kendi beşeri sermayesiyle her zaman söz sahibi oldu. Bunu da kimse engelleyemedi. Hiçbir resmi dayanağı olmadan söylenen sözlerle bir şehri yargılayamazsınız. Hiç kimsenin buna hakkı yoktur. Hatalı bir durum varsa bunu düzeltelim” dedi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.