Hava Durumu

Ev sahibi olmak hayal oldu

Gaziantep'te hayat pahalılığı her geçen gün artarken, konut fiyatlarında da fiyat artışları dikkat çekiyor. Kentte yaşayan vatandaşlar, artan konut fiyatları ve kredi oranlar nedeniyle ev sahibi olamazken, 2011 yılından bu yana yüzde 100 oranında artış gösteren kira fiyatları da vatandaşların bütçesini zorluyor.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2019 21:09
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2019 22:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Ev sahibi olmak hayal oldu

Gaziantep son yıllarda artış gösteren konut fiyatları nedeniyle vatandaşlar zor günler geçiriyor. Arazi fiyatlarında meydana gelen artışlar nedeniyle konut fiyatları artarken, kredi oranlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşlar ev sahibi olamıyorlar. Kentte yaşam şartlarını çekilmez hale getiren kiralık konut fiyatlarındaki artışları Gayrimenkul Danışmanı Zeynep İmer  ve vatandaşlarla görüştük.

"YAŞAM ŞARTLARI DAHA DA ZORLAŞTI"

Gaziantep'te konut sektöründe meydana gelen artışları değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Zeynep İmer,  “Son üç yıldan beri vatandaşlarımız nakit para bulma konusunda çok zorlanmaya başladılar. Uzun yıllardan beri sürekli tartışılan Suriyeli misafirlerimizin de  kentimize gelmesiyle nüfus yoğunluğu yaşandı. Bu durumda hem kiralık konut ve arazi satışlarında talep patlaması yaşatmıştı. Bunun üzerine de fiyatları yükselen kiralık konutlar vatandaşlarımızın düşük fiyatlı ev bulma konusunda çok sorunlar yaşatıyor.  Nüfusumuz çoğaldığından beri çok sorunlar yaşamaya başladık. Konut ve arazi satışlarında kiralık konutlardaki fiyat yükselişi çekilmez hale geldi. Ne kadar konut sayılarında ki artışlar söz konusu olsa da fiyatlar ikiye katlanınca talep edilmiyor. Ben de kiralık konutta yaşamaktayım ve uzun zamandır da ev sahibi olamadım. Geçim sıkıntıları da eklenince yaşam şartları daha çok zorlaştı. En azından yetkililer bize yardımcı olabilirdi. Dolar ve altın fiyatlarında ki artışlar da bizi çok etkiledi. Geçen yıllara göre ev sahipleri de durumu zorlaştırmakta hatta Karataş Mahallesi’nde 800 lira olması gereken daireler bin 200 liraya verilmektedir. Yetkililer buna el atmalı ve vatanlarımıza yardımcı olmaları gerekiyor. Konut kredisi  ve faiz oranları da yüksek olunca vatandaşlarımız yeni bir ev sahibi olmada çok zorlanmaktadır” dedi.

"YÜKSEK KİRA ÖDÜYORUZ"

Öğrenci Tuncay Bayhan, “Maddi geçim sorunlarından dolayı ev kirası veremiyoruz. Yaşam şartları çok pahalılaşıyor. Oturduğumuz daireye ise değerinden çok fazla kira ödüyoruz. Babam asgari ücretle çalışan bir işçi ve geçim sorunlarından dolayı daha çok zorluk yaşıyoruz. Kira ödemelerinde gecikmelerde yaşamaktayız. Babam yüksek kira bedeli ödeyeceğine beni dershaneye gönderebilir. Kendi evimiz olmadığından dolayı rahat yaşayamıyoruz “ şeklinde konuştu.

 "EV SAHİBİ OLAMIYORUZ"

Tır Şoförü İbrahim Halil Kılıç, “ Evini kiraya veren ev sahipleri kurnazlık yapıyorlar. Mağdur olan insanlardan bile faydalanmaya çalışıyorlar. Vatandaşlarımız ve Suriyeli misafirlerimiz değerinden fazla kira ödeyerek oturuyorlar. Kentimizde yaşayan vatandaşlarımız zaten geçim sorunları yaşamaktadır. Konut satışlarındaki maliyet ve ek vergiler de eklenince daha çok zor durumdayız. Geçen yıllarda fiyatları düşük olan evler çok yükseldi. Karataş Mahallesi’nde 2+1 daireler 250-300 bin arasında değiştiğinden bankalardan Konut Kredisi alıp ev sahibi olamıyoruz. Kredi ve faiz oranlarından dolayı fiyat 400 bine yükseliyor. Ev sahibi olmak hayal oldu. Yeni evlenen çiftlerimiz bile kiralık konutlarda yaşam sürüyor. Herkes ev sahibi olmak istiyor ama olamıyorlar. Vatandaşlarımız da müstakil evlerden kat karşılığı olarak satılan tek tapulu ama tapudan hisse verilen evleri satın almaya yöneldiler. Yatırım yapmak da ikiye katlandı. Vatandaşlarımızın çoğunluğu asgari ücretle çalışmakta ev sahibi olmak isteyince nasıl geçim sağlayacaklar. Suriyeli misafirlerimiz üzerinden rant sağlamaya çalışan ev sahipleri ‘Ahır Gibi Evleri’ kiralıyorlar. Bunun sonucunda da emlak ve konut kiraları çok yükseliyor. Yetkililer bize yardımcı olsun” diye konuştu.

"KİRA BEDELLERİ YÜKSELİYOR"

Özel bir bankada çalıştığını ifade eden  Mine Ekşi, “ Karataş Mahallesi’nde 1100 liraya kiralık konutta yaşıyorum. Kiralık konut fiyatları ise gün güne daha çok yükseliyor. Hiç iyiye gidemiyoruz kriz sebebi gibi görünüyor. Kentimize Suriyeli misafirlerimizde geldiğin itibaren yükseliyor. Bütçemiz de el vermeyince yüksek kira bedellerini ödeyemiyoruz. Yaşam şartları da yükseliyor ve bizi çok etkiliyor. Ev sahibi olmak isteyenler  çok ama kimse ev sahibi olamıyor. Devletimiz bu konuda bize konut kredisi ve faiz oranlarını düşürerek yardımcı olabilirler. Konut satışlarında da aynı sorunlar yaşanmaktadır. Hiç kullanılmamış daireler yerine genellikle ikinci el daireler fiyat uygunluğundan dolayı talep ediliyor” diye konuştu.

"ARTIŞLAR ETKİLİYOR"

Özel Sektörde Bankacı olan Büşra Dilandüşmez,” Kiralık konut fiyatları ve konut fiyatlarındaki artış bizi çok etkiliyor. Kentte konut kiralama ve konut satışları eskisi gibi yapılmamaktadır. Dolar ve altın fiyatlarındaki yükseliş konut fiyatlarını arttırıyor. Kredi ve faiz oranları da yüksek olunca kimse ev almak istemiyor. Yetkiler en azından kredi ve konut fiyatları hakkında bize yardım etsinler “ şekinde konuştu.

"YETKİLİLER EL ATMALI"

Üniversite öğrencisi Bektaş Doğan, “ Konutlar inşa edilirken malzemeden çalıyorlar. TOKİ Konutları’nda yaşamaktayım ve buluğum evin her yerinde çatlamış duvarlar var. Kalitesiz malzemelerden ev yaptıkları yetmezmiş gibi kiraları da yükseltiyorlar. Kentimizde yaşayan vatandaşlarımız bu kiraları hak etmiyorlar. Bugün 500 liralık evlere çok yüksek kira ücretlerini isteniyor. Ev sahibi öğrencilerden ve kiracılardan haksız kazanç sağlamaya çalışıyorlar. Emlakçılar ise bir konut kirası bedeli komisyon alıyorlar. Geçim şartlarımızı sağlayamıyoruz. Bütün kazancımız ev kirası ve elektrik, su faturalarına gidiyor. Çok küçük evler değerinden fazla kiraya veriliyor. Bunun nedeni Suriyeli misafirlerimiz değil onlar da benim gibi aynı kira ödüyor. Yetkililer bu duruma el atmalı refah bir düzen olmalı” ifadelerini kullandı.

"KİRADA YAŞAMAK ZOR"

Ahmet Çetinkaya, “ Müstakil ev sahipleri kira değeri çok düşük olan evleri yüksek fiyatlardan vatandaşlarımıza verip başka yerde kira ödermiş gibi ev sahibi olmaya çalışıyorlar. Dükkân sahipleri de fazladan kazanç sağlamak için çok yüksek fiyata dükkânlarını kiraya veriyorlar. Esnafımızda çok zor günler yaşıyor.  Vatandaşlarımız geçim sorunu yetmezmiş gibi yüksek konut kiraları ödüyorlar. Vatandaşlarımız konut sahibi olamıyorlar. Kiralık konutta yaşamak da bazı sorunları beraberinde getiriyor. Kira da yaşayan insanları konut sahibi olamadığından birçok fedakarlıkta bulunmak zorunda kalıyorlar” diye konuştu.

"KONUT FİYATLARI YÜKSEK"

Yusuf Törez, “ Yaşam koşullarımız vatandaşlarımıza çok ağır geliyor. Konut kiralarının günden güne artması asgari ücretle çalışan vatandaşlarımız dar boğaz ediyor. Ev sahibi olmaları hayal gibi görünüyor. Geçim sıkıntısından dolayı kazançlarından sadece ev ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Yaşam koşulları insanları yatırım yapmaktan uzak tutuyor. Konut fiyatları çok yüksek olunca da kimse konut sahibi olamıyorlar” ifadelerine yer verdi.

S.ÖZTÜRK

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.