Hava Durumu

Esnafa destek şart oldu

Koronavirüs Salgını, dünya genelinde etkisini sürdürüyor. Mart ayından bu yana salgın nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnafın durumu, son alınan tedbirlerin ardından daha da içinden çıkılmaz hale geldi. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in esnafa destek sağlanması, Bağ-Kur, SSK VE vergi ödemelerinden muaf tutulmasına yönelik önerisine Gaziantepli esnaftan destek geldi.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2020 16:21
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2020 18:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Esnafa destek şart oldu

Mart ayında başlayan Koronavirüs Pandemisi, esnafı derinden etkiledi. Pandemi döneminde yeterli desteği alamayan esnaf, sokağa çıkma kısıtlaması, faaliyet kısıtlaması ve faaliyet durdurması kararından olumsuz etkiledi.  Kasım ayı itibariyle vaka sayılarının yeniden artması ile birlikte yasaklara geri dönüldü. Yasaklar ile birlikte, esnafın pandemi dönemi endişesi yeniden başladı.

“EN FAZLA SIKINTIYI ESNAF ÇEKTİ!”

Mart ayından bu yana iş yapamayan esnaf ve sanatkârın son alınan Covid-19 tedbirlerinden sonra somut olarak desteklenmesinin şart olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf ve sanatkar camiası olarak salgın boyunca en fazla sıkıntıyı biz çektik. Mart ayından bu yana 2 milyon esnafımız ve tüm iş kolları bu süreçten olumsuz etkilendi. Bazı meslekler artık bitme noktasına geldi. Yeni tedbirler kapsamındaki kısıtlamalarla birlikte esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı. Covid-19 tedbirleri kapsamında faaliyetleri durdurulan ve çalışma saatleri ile çalışma şekilleri sınırlandırılan tüm esnafımıza nakdi destek sağlanmalı” açıklamalarında bulundu.

“DESTEK ŞART!”

Palandöken’in açıklamalarına Gaziantep esnafından da destek geldi. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nden yapılan açıklamada, “Mart ayından bu yana halkımızın sağlığı için yapılan tüm düzenlemelere harfiyen uyduk. Sağlık için alınan tüm tedbirleri destekliyoruz ancak salgının yayılmasını önlemek için faaliyetleri durdurulan kahvehane, kıraathane, internet kafe işletmecileri başta olmak üzere, örgün eğitime yeniden ara verilmesiyle işine ara veren servis araçları, okul kantinleri ve hizmetleri yalnızca paket servisi ile sınırlandırılan restoran, lokanta, pastane, kafe gibi işletmelere nakdi destek şart. Bu işletmeler zaten Mart ayından bu yana çok sıkıntılı bir süreçten geçiyor.”

“ESNAF, ÖDEMELERDEN MUAF TUTULMALI”

Açıklamada, “Kısıtlamalar nedeniyle çalışmayan esnafımız bırakın ev geçindirmeyi, iş yeri kirasını ve faturalarını bile ödeyemez. Bu dönemde esnafımız ya kepenk kapatacak ya da nakdi desteklerle bir şekilde ayakta kalacak. Esnafın kira, elektrik, su ve doğal gaz faturalarını ödeyebilmesi için aylık nakdi yardım yapılmalı. Esnaf ve sanatkârlar kapalı oldukları bu dönemde SSK, Bağ-Kur ve vergi ödemelerinden muaf tutulmalı. Ayrıca geçmiş dönem borçları için yapılandırmaya başvuran esnafın tüm borçları faizsiz olarak en az 1 yıl süreyle dondurulmalı” ifadelerine yer verildi.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.