Hava Durumu

Esnafa destek, halka şifa…

Büyükşehir Belediyesi, “Yöresel Ürün ve Sağlık Seti” ile Esnafa Destek, Halka Şifa olacak. Oğuzeli Serası’nda düzenlenen “Yöresel Ürün ve Sağlık Seti” Basın Lansmanında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep’in tüm yöresel ürünlerinden olan “Yöresel Ürün ve Sağlık Seti”ni sosyal destek sistemi içerisinde vatandaşlara dağıtılacağını söyledi. Şahin, “İnsanlar bizden şifa bekliyor, şifa Gaziantep’te” diye konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 22.11.2020 16:32
Haber Güncellenme Tarihi: 22.11.2020 18:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
Esnafa destek, halka şifa…

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Dairesi Başkanlığı tarafından projelendirilen “Yöresel Ürün ve Sağlık Seti” Basın Lansmanı Oğuzeli Büyükşehir Serası’nda Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in katılımıyla gerçekleştirildi. Lansmanda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yöresel lezzetlerin önemine dikkat çekti.

“LEZZETİN BAŞKENTİ GAZİANTEP”

Gaziantep mutfağının lezzetinin güneşten, topraktan ve tarihten gelen lezzetler olduğunu kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bugün burada görmüş olduğunuz ürünlerde güneşten, topraktan gelen lezzetler vardır. İnsanlık tarihi kadar eski bir medeniyetin taşıyıcılarıyız. Beşeri sermaye, Ahilik Kültürü ve medeniyet birleştiği zaman tüm dünyanın da kabul ettiği Lezzetin Başkenti Gaziantep Mutfağı ortaya çıkıyor. Çok zor bir dönemden geçiyoruz, küresel bir sorunla karşı karşıyayız. Sayın Cumhurbaşkanlığında, güçlü liderlik, koordinasyon, sağlık alt yapısı ile bu süreçten en az zararla çıkmaya çalışıyoruz. Bizi biz yapan şey koordinasyon, dayanışma, büyük Millet olmak, bir ve beraber olmaktır. Bilim Kurulu’ndan çıkan kararlarda maske, mesafe ve hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor. Bilim Kurulu’nun söylediği bir başka şey ise bağışıklık sisteminizi güçlü tutun oluyor.  Dünyanın önde gelen tüm bilim insanları, C vitamini, D vitamini, çinko ve magnezyumun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için önemli olduğunu söylüyor. , C vitamini, D vitamini, çinko ve magnezyum, burada. Burası doğal aşı ve doğal ilaç.”

ESNAFA İKİNCİ DESTEK

İçişleri Bakanlığı Genelgesi ile bazı işletmelerin kapandığını hatırlatan Şahin, “Genelge ile kapatılan iş yerleri var. İlk kararımızı aldık, kapatılan işyerlerinin meskenlerinin suyunu yüzde 50 indireceğiz dedik. Hemen zamanın ruhu, şifanın kaynağı olan ürünleri de sosyal destek sistemi ile yetim, yoksul, mağdur, yoksul, 2 milyon insanımıza bunların hepsini dağıtacağız. Türkiye’ye geneline giden tüm nanenin üretim merkezi Nizip ve Karkamış’tır. Nizip ve Karkamış’taki esnafımızı korumak için bu ilçelerimizde üretilen tüm naneleri alacağız, kendi halkımıza dağıtacağız. Şahinbey ve Şehitkâmil İlçelerimizde sumak ve kekik üretimi yapılıyor.  Zahter ve Sumak, içerisinde bulundurduğu C,D vitaminleri, çinko ve magnezyumdan dolayı tavsiye ediliyor. Bu ürünler bizim topraklarımızda çıkıyor. Kimin ihtiyacı varsa, kim talep ediyorsa bunları kapı kapı dağıtacağız. Oğuzeli’nden çıkan Narımız, coğrafi işaretini aldı. Ezo Gelin Kooperatifi ile Nar Ekşisini biz üretiyoruz. Kim mağdur, kim muhtaç ise herkese dağıtılacak. Bunun adı; “Esnafa Destek, Halka Şifa” paketi olacak. Gaziantep’te üretmiş olduğumuz tüm yöresel ürünlerimizi bölge esnafından alacağız, sosyal destek sistemi olarak vatandaşlarımıza dağıtacağız.

ŞİFA GAZİANTEP’TE…

Gaziantep’in lezzette en büyük farkının baharat olduğunu söyleyen Şahin, “O yüzden Baharat Kütüphanesi açarak, buradan Tohum Bankası kuracağımızı söyledik. İşte kurduk. Bu yaptığımız biber, İslahiye ve Nurdağı’nın biberi, metabolizmayı hızlandırıyor, yüksek tansiyonu düşürüyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Tüm bu ürünlerin hepsini topluyoruz, şifa paketleri hazırlıyoruz. Gaziantep’te girilmedik sokak kalmayacak. Kimin ihtiyacı varsa bize başvuracak. Bu işin bütçesine bakmayacağız, insanlar can, şifa derdinde. İnsanlar bizden şifa bekliyor, şifa Gaziantep’te. İnşallah esnafımıza verdiğimiz bu destekle hem şehrin ekonomisi rahatlayacak hem de dağıttığımız ürünlerle bağışıklık sistemimiz güçlenecek” dedi.

 “GAZİANTEP TARIMININ MERKEZİ OLACAK”

Lansmanda konuşan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin, “Burası Büyükşehir Belediyemizin Tarımsal Daire Başkanlığımızın Tarım Okulu ve Gastronominin temelini oluşturduğumuz alan. 25 bin metrekaresi açık, 25 bin metrekaresi açık alan olmak üzere toplam 50 bin metrekare alana kurduğumuz alanda üretiyoruz. Ezo Gelin Tarım Kooperatifi üzerinden ürünlerimizi üreterek, yurt içinde ve yurt dışında ürünlerimizi pazarlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu kurduğumuz okul Gaziantep Gastronomisinin, tarımının temelini oluşturuyor. Pandemi dolayısıyla eğitimlerin bir bölümüne ara verdik, iki alanda çiftçilerimize eğitimler veriyoruz. Burada eğitim alan çiftçilerimize iş imkânı oluşması için sertifikalandırıyoruz. Üniversitenin MYO’larında tarım ile ilgili eğitim alan öğrencilerimizin uygulamalı eğitimlerini burada sürdürmeleri için anlaştık. Burası Gaziantep Tarımının merkezi olacak, eğitimin merkezi olacak.”

“ESNAFA DESTEK, HALKA SAĞLIK SUNMAK İÇİN ÜRETİYORUZ”

Açıklamalarını sürdüren Seçkin, “Oğuzeli’nde kurmuş olduğumuz Ezo Gelin, Nizip’te Zeugma, İslahiye’de Yesemek, Şehitkâmil’de Zahire evi, diğer ilçelerimizde de kooperatif çalışmalarımız devam ediyor. Biz, her bölgede bir kadın kooperatifimiz, o bölgenin ana ürünlerini kooperatiflerimiz üzerinden üreterek, nasıl Gastronomide bir numara isek, yöresel ürünlerimiz bağlamında da bir numara olacağız. Kooperatiflerimizin kurulmasında temelde Gaziantep, mutfağımız, yöresel ürünler ve tarımı oluşturmaktadır. Ürünlerimizi esnafa destek, halka sağlık sunmak için üretiyoruz. Pandemi bizi çok etkiledi, büyük sıkıntılar yaşadık ve vücut direncimiz çok zayıflıyor. Dolayısıyla vücut direncinin artırmak için doğal ürünleri kullanmalıyız. Örneğin sumak, soğuk algınlığı ve gribe iyi gelen bir üründür.  Dolayısıyla Gaziantep’in tüm yöresel ürünlerini yerinde kuracağımız kooperatifler ile üreteceğiz ve bu ürünleri üretildiği ilçeden alacağız” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Lansman sona erdi.

S.ÖZTÜRK

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.