Hava Durumu

“Esnaf, kepenk kapatma noktasına geldi!”

Koroanvirüs Salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında 3 ay kapalı kalan Kahvehane, Kıraathane ve kafe gibi işletmeler oyun oynatılmaması şartıyla 1 Haziran tarihinde faaliyetlerine başlamıştı. İşletmelerde oyunların oynatılmaması ve üç aylık kapalı kalınan biriken ödemeler nedeniyle esnaf zor durumda kaldı. Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe ve esnafların katılımıyla bir basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen basın açıklamasında bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, aylarca kapalı kalan, sonrasında ise oyunların yasak olması nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 13.08.2020 16:53
Haber Güncellenme Tarihi: 13.08.2020 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.gazeteekspres.com/
“Esnaf, kepenk kapatma noktasına geldi!”

Koronavirüs Salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliklerine gönderilen genelge ile kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafeler, playstation ve oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştu. 1 Haziran tarihinde başlayan Normalleşme Süreci ile bu işletmeler, oyun oynatılmaması şartıyla yeniden açılmıştı. Salgın nedeniyle 3 ay boyunca kapalı kalan işletmelerin açılmasıyla rahat bir nefes alacaklarını düşünen esnaf, oyun oynanmasının yasaklanması nedeniyle yeterince kazanç elde edemiyor. Yaşanan soruna Gaziantep Kahveciler Odası harekete geçti.

“İŞ YAPAMAZA HALE GELDİK”

Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe ve esnafların katılımıyla bir basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen basın açıklamasında bir konuşma gerçekleştiren Gaziantep Kahveciler Odası Başkanı Mustafa İsabeşe, aylarca kapalı kalan, sonrasında ise oyunların yasak olması nedeniyle iş yapamaz hale gelen esnafın kepenk kapatma noktasına geldiğini söyledi.

“1 TEMMUZDA FAALİYETLERE BAŞLADIK”

İsabeşe, “Hepimizce bilindiği üzere ülkemizde ve dünyada yaşanan Covid-19 salgını nedeniyle, virüsün halk sağlığı üzerindeki etkilerini azaltmak maksadıyla Hükümetimizce alınan tedbirler doğrultusunda 16 Mart 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı’nın 81 İl Valiliğine göndermiş olduğu genelge ile kahvehane, kıraathane, kafe, kafeterya, çay bahçesi, internet kafeler, playstation ve oyun salonlarının faaliyetleri geçici olarak durdurulmuş, normalleşme adımları doğrultusunda da 1 Haziran 2020 tarihinde kahvehane, kıraathane, çay bahçesi ve kafe gibi işyerlerimiz oyun oynatılmaması şartıyla tekrar faaliyete başlamıştı. İnternet kafe ve playstation kafeler ise 1 Temmuz itibariyle faaliyetlerine başlamıştı.”

“GÜNLÜK MASRAFLARIMIZI DAHİ KARŞILAYAMAZ DURUMDAYIZ”

“İnsan sağlığı konusunda Hükümetimizin almış olduğu tüm tedbirleri saygıyla karşıladığımızı açıkça belirtmek isteriz.  Kahvehanelerimiz yaklaşık 500 yıllık bir kültürden gelmektedir. Vatandaşlarımız stres atmak, arkadaşlarıyla beraber hoşça vakit geçirmek için okey, tavla, kağıt ve benzeri oyunlar oynamak üzere işyerlerimize gelmektedir. Normalleşme adımları kapsamında açılan kahvehanelerimizde oyun oynatılmaması nedeniyle müşteriler, işyerlerimize gelmemekte. Açılan işletmeler ise esnafımız günlük masraflarını dahi karşılayamaz durumda bulunmaktadır.”

KİRA VE GİDERLER ESNAFIN BELİNİ BÜKTÜ

“Öte yandan bu zorlu süreçte işyerlerimizin kiraları, vergilerimiz, SGK primleri, elektrik, su,  doğalgaz faturaları, personel giderleri devam etmekte olup, mevcut şartlar altında bu giderlerin ödenmesi mümkün olmamaktadır. Anayasamızın 173.maddesine göre Devlet, Esnaf ve Sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla yükümlüdür.  Türkiye genelinde 100 binden fazla esnafımız sadece günlük kazancıyla yaşamını idame ettirmekte, yanında çalışanlarının ücretlerini de günlük yevmiye olarak ödemektedir. Mevcut koşullar altında esnafımız bu haliyle işçisinin yevmiyesini dahi ödeyemez ve neredeyse tamamen kepenk kapatma noktasına gelmiştir.”

“ESNAF DESTEKLENMELİ”

Esnafın taleplerini sıralayan İsabeşe, “Covid-19 salgınında şüphesiz en fazla mağdur olan esnafımız kahvehane işletmecileridir. Bu nedenle ekonomik olarak zarar gören ve maddi olarak çok zor duruma düşen esnafımızın mağduriyetleri en kısa sürede giderilmelidir.  Bu durumdan etkilenen esnafımıza kira yardımı yapılmalı, esnafların yanında çalışan personellerin ise ekonomik olarak mağduriyetlerinin giderilmesi, birikmiş olan elektrik, su, doğalgaz faturalarının yılsonuna kadar ertelenmesini istiyoruz. Esnafımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK primleri ve vergilerin Devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarının yıl sonuna kadar faizsiz olarak ertelenmesini talep ediyoruz.”

“TEDBİRLER EKSİKSİZ ALINACAK”

“Kahvehanelerimizde hijyen koşulları ve sosyal mesafe kurallarına önemli ölçüde riayet edilmektedir. Bu konuda esnafımızca tüm önlemler alınmıştır ve alınmaya da devam edilmektedir. Kahvehanelerimizde oyun oynatılmasına izin verilmesi halinde Devletimizde öngörülecek olan tüm tedbirleri de eksiksiz olarak alacağımızı da belirtmek isteriz.”

“ESNAFIN SORUNLARINA ÇARE BULUNMALI”

Açıklamalarını sürdüren İsabeşe, “Yeni normalleşme sürecinde Türkiye genelinde bütün işyerleri normalleşmişken sadece kahvehanelerimizde okey, tavla, oyun kağıdı gibi oyunların halen oynatılmaması kahvehane esnafı olarak anlamakta güçlük çekmekteyiz. Gerekli tedbirler alınmak suretiyle kahvehanelerimizin tamamen normalleşmesi, yukarıda bahsi geçen ekonomik taleplerimizin karşılanmasını başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere İlgili Bakanlıklarımızdan talep ediyor, bir an önce bu sorunlarımıza çare bulunmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İsabeşe’nin yanı sıra esnafta, açıklamalarda bulundu.

“ESNAFIMIZ KAN AĞLIYOR”

Açıklamalarda bulunan esnaf Erol Uçar, “6 aydan bu yana yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı bir işletmemi kapatmak zorunda kaldım. Yetkililere sormak istiyorum, 10 yıldır 3,5 milyon mülteciye bakabiliyorsunuz ancak kahveci esnafının sorunlarını çözemiyor musunuz? En azından çalışamadığımız dönemde biriken kira, elektrik, su faturaları, vergi ödemeleri konusunda kolaylık tanınsa. Her yerde normale dönüş yaşanırken, yalnızca kahvehaneler mi risk taşıyor? Yetkililerden sesimizi duymalarını istiyoruz. Esnafımız kan ağlıyor” dedi.

“DESTEK BEKLİYORUZ”

Esnaf Mehmet Kargın, “Uzun yıllardan bu yana kahvehane işletmeciliği yapıyorum. Bizler Koronavirüs ile mücadele döneminde devletimizin almış olduğu tüm kurallara uygun hareket ediyoruz. 1 Haziran itibariyle açılan işletmelerimizde zorlu bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte devletimizden bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz. Kahvehanelerde oyunlar serbest bırakılsın, kurallara uyulmaz ise gerekli cezalar yazılsın” diye konuştu.

“PERİŞAN DURUMDAYIZ”

Esnaf Mehmet Kılıç, “Bizler de bu ülkenin vatandaşları, emekçileri olarak devletimizden destek vermesini istiyoruz. Görüyoruz ki, ülkemizde hemen hemen tüm işyerleri normalleşme sürecinde açıldı. Kahveci esnafı olarak 6 ay işletmelerimiz kapalı kaldı. Günlük kazancımız ile geçinmeye çalışıyoruz. Alnımızın teriyle ekmeğimizi kazanmak istiyoruz. Nereye kadar bu yasak gidecek, bilmiyoruz. Esnaf olarak perişan durumdayız” şeklinde konuştu.

“BELİRSİZLİK BİZLERİ ETKİLİYOR”

10 yıldan bu yana işletmecilik yaptığını belirten Esnaf Eyüp Gıcıkoğlu, “Sadece ülkemizde değil, dünyada pandemi sürecinden geçiyoruz. Kahveci esnafı olarak, çok büyük sıkıntılar içerisindeyiz. En büyük sorunlarımızdan birisi işyeri kiraları oluyor. 5 aydan bu yana kapalıyız, şu anda 80 bin TL birikmiş kira borcum bulunuyor. Süreç belli değil, bu durum da bizim belimizi daha çok büküyor. Belirsizliğin bir an önce ortadan kalkması gerekiyor” dedi. 

Yapılan açıklamanın ardından esnaf, olaysız şekilde dağıldı.

A.DUMAN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.